PMS-oireet vahvistuneet äitiyden myötä?Ajatus pätkii ja tökkii, en oikeastaan saa mistään kiinni. Olo on vetämätön ja tekisi mieli vaan käpertyä itseeni. Ei tee mieli juuri jutella, oikeastaan minulla ei ole mitään asiaa. Menen muutenkin sanoissani sekaisin. Unohtelen asioita - enemmän kuin yleensä. Vatsa pömpöttää ja toimii oudosti, päätä ehkä vähän särkee, väsyttää, eikä mikään vaate tunnu saatika näytä hyvältä. Olen alakuloinen, haikea ja tuntuu jopa siltä, että masentaa. Mikä minua oikein vaivaa? Avaan Flo-appini. Ai, joko on taas tämä vaihe kiertoa?

PMS, eli premenstruaalisyndrooma, on monelle naisista - jopa suurimmalle osalle - tuttu kuukautisia edeltävä ilmiö. Virallisesti PMS:llä tarkoitetaan niitä psyykkisiä ja somaattisia oireita, jotka selkeästi haittaavat normaalia elämää. Lieviä tai normaaleja negatiivisia tuntemuksia ei kaiketi luokitella tutkijoiden mukaan PMS:ksi, vaikkakin puhekielessä PMS-oireilla taidetaan viitata yleisesti oireiluun ennen kuukautisia.

Mielenkiintoista kyllä tiede ei osaa vielä täysin selittää PMS-ilmiötä, mutta monia erilaisia teorioita kyllä on. Esimerkiksi keskushermoston välittäjäaineiden osuutta on tutkittu, ja useiden mukaan PMS:n syynä ovat välittäjäaineiden poikkeavat vasteet kuukautiskierron normaaleihin hormonivaihteluihin. (Lähde Duodecim)

Joillain PMS voi aiheuttaa jopa aggressiivisia tunteita, vihaa ja kiukkua, mutta itselläni suurimmat oireet ovat voimakas alakuloisuus, vetäytyneisyys, keskittymisvaikeus ja väsymys. Yhtäkkiä, kuin takavasemmalta hyökäten, PMS tulee, enkä tunne oloani yhtään omaksi itsekseni. Mieli laahaa maassa, pinna on kireämpi ja minut valtaa epämääräinen epäusko itseeni ja oikeastaan ihan kaikkeen. Melko kreisiä, etten sanoisi. 


PMS -oireet voimistuneet äidiksi tulon myötä

Olen lähiaikoina havahtunut siihen, että oma oireiluni ovulaation jälkeen on lisääntynyt siitä, mitä se mielestäni oli ennen lastensaantia. Varsin moni tuttavapiirissäni tuntuu kokevan, että äitiyden myötä PMS-oireet voimistuvat, mutta sain juuri tietää tutkimuksen osoittaneen, että PMS-oireet voimistuvat yleisesti iän myötä ollen voimakkaimmillaan 35-45 -vuotiaina. 

Syy oireiluni voimistumiseen ei siis välttämättä ole äitiys, vaikka äitiys ja sitä edeltävät raskausajat ovat varmasti kehittäneet kehontuntemustani. Ehkä PMS-oireiden hankaluus korostuu myös, kun pitäisi arjessa kyetä niistä huolimatta olemaan kärsivällinen ja läsnäoleva vanhempi - sitä odotusta kun ei ennen lapsia ollut.#periodpositive - PMS:stä huolimatta

PMS-oireet ovat aika hanurista, mutta syy niille on tietysti ihan mahtava. Kuukautiset ovat minulle merkki terveydestä ja lisääntymiskyvystä. Sairastuminen anoreksiaan vei kuukautiseni useaksi vuodeksi, ja voi sitä riemua, kun ne vihdoin alkoivat! Sen jälkeen olen tuntenut niistä vain kiitollisuutta - kivuista huolimatta. Jotenkin kun kierron on kerran menettänyt, en halua sitä uudelleen kokea, ja siksi mm. hormonaalinen ehkäisy - etenkään pillerit - ei tunnu olevan minulle enää vaihtoehto. 

Kuukautiskierto on siis minulle kyllä ihan mahtava juttu, mutta kyllä se vaikuttaa elämääni myös hankalilla tavoilla. Luin joskus miljonääriyrittäjän Isabella Löwengripin blogista, että hän huomioi kiertonsa suunnitellessaan bisneksiään. Hän esimerkiksi ajoittaa tärkeät palaverit, päätösten tekemiset ja innovatiivista ajattelua vaativat jutut kierron alkuun, ja taas himmailee vähän ennen kuukautisia, jolloin PMS on voimakkainta.

Oman kierron tunteminen auttaa jo itsessään oireiluun! Kun kökkö olo saa selityksen, ei olo olekaan epätoivoinen, ja tietää myös helpotuksen saapuvan pian. Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointini vaihtelee niin selkeästi kierron mukana, että kierron tarkka seuraaminen ja ylös kirjaaminen tuntuu nykyään entistä tärkeämmältä. Käytän itse ilmaista Flo-sovellusta, joka on ihan huippu! Jos se ei ole tuttu, suosittelen. Se on myös erinomainen apuväline, kun yrittää tulla raskaaksi. 

Kuvissa näkyvä, aivan super loistava jyväpussi on fysioterapeutti ja hieroja Katja Hämäläisen käsialaa. Se pelastaa kuukautiskipujen iskiessä! Jyväpusseja on saatavilla monessa eri kuosissa, ja niitä voi tosiaan käyttää monella eri tavalla.  *tuote saatu

Onko siellä muita kanssasiskoja, joilla kierto selvästi vaikuttaa oloon ja eloon?

-Petra 

1 kommentti

  1. Mulla palasi poissaollut hormonitoiminta lapsen saannin myötä, ja oon kyllä ihan hirveä pms-monsteri niihin aikoihin! Myös ovulaation tunnen tosi vahvasti, sekin on uutta.. Olen kyllä myös erittäin kiitollinen, että kroppa taas toimii. Vaatii vaan hieman oman käytöksen tutkimista, ettei räjähtele kaikesta lapselle pms:n aikaan :D

    Yst.terv. Pms:stä kärsivä äiti ja kulmahampaita tekevä lapsi

    VastaaPoista