Eroon pömppövatsasta - Lantionpohjani kuulumisia

Kaupallinen yhteistyö 

äitiysfysioterapeutti Turussa, Hilppa Mäkilähde

Äitiysfysioterapeutti Hilppa Mäkilähde ohjaa physiopilatestunteja

Äitiysfysioterapeutti Turku Hilppa Mäkilähde auttaa raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä mm. erkauman hoidossa ja lantionpohjan aktivoinnissa.

"Apua, miltähän se näyttää nyt... uskallanko kurkata peilillä? Paikat tuntuu kyllä hirveän löysältä...  palautuuko se enää koskaan samanlaiseksi kuin ennen? Enkä kyllä varmaan enää ikinä uskalla harrastaa seksiä! Miltä se mahtaa miehestäkin nyt tuntua? Tai tunnenko itsekään enää mielihyvää..."

Kun äidin sylissä tuhisee suloinen, odotettu vastasyntynyt, on ilo, onni ja rakkaus valtavaa. Synnytyksen jälkeiseen aikaan mahtuu kuitenkin paljon muitakin tunteita aina väsymyksestä kauhistukseen. Yksi hämmästystä, kummastusta, kauhua ja jopa epätoivoa herättävä alue on oma alakerta, also known as alapää, pimppi, pimpero, vagina. 

Hieman rempallaan olevan alakerran lisäksi ovat muutkin sen lähellä olevat alueet vähän vinksin vonksin. Vauva on synnytetty, mutta vatsa pömpöttää edelleen, eikä korsettia näy tai tunnu. Imettäessä ja pienokaista vuorokauden ympäri hoitaessa alkaa selkä kipuilla. Kun seksiä vihdoin pääsee (tai uskaltaa) harrastaa, ei se välttämättä tunnu niin nautinnolliselta kuin aiemmin. Lisäahdistusta monelle synnyttäneelle aiheuttaa virtsankarkailu.

Hyvinvointikeskus Voimala sijaitsee Turun keskustassa upean valoisissa tiloissa hyvien kulkuyhteyksien varrella


Raskausaika koettelee lantionpohjaa

Raskausaikana sidekudokset löystyvät, minkä myötä lantionpohjan lihasten aktivointi vaikeutuu monella. Lantionpohjan aktivointi pitäisikin aloittaa hyvin pian synnytyksen jälkeen, ja siksi meille äideille lätkäistään synnärillä harjoitusmonisteet käteen ja saatetaan asiasta suullisestikin muistuttaa ennen kotiutumista. 

Harva kuitenkaan muistaa tai ehtii arjen keskellä panostaa oman lantionpohjan kuntoon, vaikka vaivoja olisikin. Eikä aina kyse ole muistamisesta: yhteys lantionpohjaan voi olla tyystin kadonnut tai oikeiden lihasten löytäminen voi olla yllättävän vaikeaa. Aika moni ei välttämättä ole lantionpohjan lihaksiaan juuri ajatellut (tai treenannut) ennen äidiksi tuloa!

Äitiysfysioterapeutti auttaa

Suomessa ei ikävä kyllä vielä tarjota kaikille äideille äitiysfysioterapeutin palveluja, vaikka niistä olisi hyötyä naisten terveydelle myös pitkällä tähtäimellä. Äitiysfysioterapeutti ja physiopilatesohjaaja Hilppa Mäkilähde järjestää Turussa Hyvinvointikeskus Voimalassa Mammapilates - Eroon pömppövatsasta -kursseja, minne pääsin osallistumaan muutama kuukausi sitten tuttujen äitiystävien kanssa. 

Eroon pömppövatsasta - viiden kerran kurssilla perehdytään syvällisesti lantionpohjaan ja sen toimintaan sekä teoriatasolla että erilaisten harjoitteiden kautta. Kurssin aikana harjoittelimme huolellisesti ja yksityiskohtaisesti lantionpohjan aktivointia ja rentouttamista sekä keskivartalon syvien lihasten löytämistä ja aktivointia. Hilpalla on erinomainen kyky sanallisesti, erilaisilla mielikuvilla ja kosketuksen avulla auttaa lihasten löytämisessä ja oikeanlaisessa aktivoinnissa. 

Kurssilla kaikilta osallistujilta tutkittiin ja mitattiin myös mahdollinen erkauma ja keskivartalon kireydet sekä tarvittaessa käsiteltiin sektioarpi (tiesitko, että sektioarpea pitäisi hoitaa?). Ilokseni erkaumaongelmaa minulla ei ole

Äitiysfysioterapeutti Turku Hilppa Mäkilähde auttaa raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä mm. erkauman hoidossa ja lantionpohjan aktivoinnissa.

Äitiysfysioterapeutti Turku Hilppa Mäkilähde auttaa raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä mm. erkauman hoidossa ja lantionpohjan aktivoinnissa.

Arvio: Lantionpohjani on liian kireä!

Minun ongelmani on aktivoinnin sijaan rentouttaminen! Lantionpohjani on kireä, ja maltillinen aktivointi on varsin haastavaa. Synnytyksestä on kulunut pian kaksi vuotta, ja yhä edelleen tunnen epämiellyttävää kireyttä häntäluun alueella, minkä lisäksi minulla on alaselkäkipua jatkuvasti. Hilpan arvio oli, että lantionpohjan lihakseni ovat liian kireät. Kireys pitäisi saada hoidettua pois, sillä lantionpohjan ongelmilla - liittyivätpä ne sitten kireyteen tai lihasheikkouteen - on usein kauaskantoiset seuraukset kehon toiminnan suhteen. 

Katsotaan siis, mitä lantionpohjalleni voisi tehdä. Sain Hilpalta hyviä rentouttamisharjoitteita, mutta voi olla, että tilanteeni vaatii muutakin. Kireää lantionpohjaa voidaan hoitaa esimerkiksi manipulaatiohoidolla ja täysin kivuttomalla sähköhoidolla. Mielenkiintoista!
Hitaasti hyvä tulee, eikä koskaan ole myöhäistä!

Lantionpohjan kuntouttamisessa on mahtavaa se, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Vaikka synnytyksestä olisi vierähtynyt vuosi tai vuosikymmen, on oikein tehdystä lantionpohjan treenistä aina hyötyä. Sitäpaitsi, ikääntyessä lantionpohjan treenin merkitys vain korostuu.

Hilppa rohkaisi meitä harjoitusten pariin lempeän armollisella tavalla. Hän muistutti meitä siitä, että on ihan ok, että välillä koko homma unohtuu tyystin tai ehkä ehdit välillä tehdä vain yhden harjoituksen. Olen kuitenkin huomannut kurssin jälkeen olevani paljon tietoisempi lantionpohjastani ja sen aktivoinnista, ja nykyään esimerkiksi kotitöitä tehdessä, bussipysäkillä seistessä tai lenkillä kiinnitän huomiota niiden toimintaan ja aktivointiin. 

Jos et ole lantionpohjan aktivointia tehnyt tai kenties kärsit joistain yllämainitsemistani vaivoista, niin suosittelen todella lämpimästi hakeutumista Hilpalle (tai jos asut muualla, niin oman paikkakuntasi äitiysfyssarille). Toimiva lantionpohjan lihaksisto on ehto hyvälle ryhdille ja vahvalle tukielimistölle, ja se parantaa elämänlaatua kokonaisvaltaisesti. Yksi tärkeä osatekijä miellyttävässä seksielämässä on toimiva lantionpohja, joten senkin vuoksi sen hoitaminen kannattaa.

ARVONTA: Nyt Turussa olevat tai Turkuun helposti pääsevät huomio! Arvon Facebook-sivuillani äitiysfysioterapian yksilökäynnin Hilpalle, joten menkää todellakin osallistumaan. Tätä tsäänssiä ei kannata ohittaa. 

Hilpan kurssit pidetään Hyvinvointikeskus Voimalan kauniissa, valoisassa studiossa aivan Turun keskustassa Vartiokujalla. Lisäinfoa  tulevista kursseista sekä äitiysfysioterapiapalveluista löydät Voimalan sivuilta täältä

-Petra

*Kurssi saatu

Ei kommentteja