Lelujen vähentäminen ja uudelleen järjestäminen

Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.

Loppusyksystä havahduin siihen, että käytin päivässä aivan liikaa aikaa siihen, että siivosin leluja pois - ja jos en käyttänyt aikaa siihen, niin kompastelimme vuorotellen niihin. 3- ja 1-vuotiaamme lempipuuhaa tuntui olevan päätön levitysleikki, jonka perusidea havaintojeni mukaan oli lelujen kuskaaminen ympäri huushollia vailla mitään selkeää ideaa. Iltaisin lastenhuoneen lattiaa ei tahtonut nähdä kaikkien ympäriinsä levitettyjen palapelipalojen, junarataosien, muttereiden ja Duplojen alta. Päätin tehdä ryhtiliikkeen. 


Vähemmän on enemmän 

Olen aina halunnut, että leluja on maltillinen määrä; kun leluja on sopivasti, on paljon helpompi siivota, leikkiympäristö on lapselle rauhallinen ja inspiroiva, lapsen mielikuvitukselle jää enemmän tilaa ja leikit ovat usein pitkäkestoisempia ja luovempia. Mutta minä, kuten varmaan aika iso osa vanhemmista, olen saanut huomata, että yhtäkkiä leluja on kertynyt aivan valtavasti, liikaa. Mitä enemmän lapsia perheessä on ja mitä vanhempia he ovat, sitä enemmän on ehtinyt olla synttäreitä, jouluja ja muita lahjomistilanteita, joiden myötä koti täyttyy leluista - vaikka emme itse leluja ole juurikaan ostaneet.

Päätin tehdä lelujen karsimisoperaation ja järkevöittää tarjolla olevien lelujen määrää. Karsin ensin pois lelut, joilla tiesin lasten leikkivän harvoin, jos lainkaan. Sen jälkeen poistin lelut ja lelusetit, joihin kuuluu paljon eri osia, jotka helposti vain levittyvät ympäriinsä: työkalupakki, lääkärilaukku, sorminuket, jne. Kaikki pois otetut lelut laitoin isoon laatikkoon meidän makuuhuoneen vaatekaapin ylähyllylle. Sieltä lapset voivat saada niitä erikseen leikkeihin (mutta ei siihen, että niitä vain levitetään ympäriinsä). Kaikki palapelit ja pelit siirsin lapsilukoilla varustettuun lipastoon olohuoneeseen. Meillä on yleensä noin 20-30 kirjastokirjaa lainassa, joten poimin pois omat kirjamme ja laitoin ne myös kaappiin piiloon.

Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.


Miten muutos näkyy?

Lapset eivät edes huomanneet tätä muutosta alkuun. Meni useita viikkoja, ennen kuin poikani kaipasi jotain lelua ja alkoi ihmetellä, missä se on. Kun otin ison laatikon alas antaakseni lelun hänelle, olivat lapset aivan intona tästä äidin salaisesta kätköstä. Nyt he tietävät, että sieltä tulee välillä joitain leluja leikkeihin, mutta ne laitetaan sitten taas pois tai jotain muuta laitetaan vaihteeksi hyllylle. 

Olen huomannut, että leikkejä muodostuu
paremmin ja leikit ovat laadukkaampia,
kun on tarjolla vähemmän leluja.

Nyt joulun jälkeen päätin tehdä jälleen vähennysoperaation. Jälleen yksi laatikollinen leluja lähti hyllylle. Nyt karsin entisestään esimerkiksi pehmoleluja ja kotileikkitavaraa; vähensin astioita ja laitoin pois nukketarvikkeita, joita ei vielä osata leikeissä käyttää.

Olen huomannut, että leikkejä muodostuu paremmin ja leikit ovat laadukkaampia, kun on tarjolla vähemmän leluja. Nyt kun kaaosta ei enää pääse syntymään, lapset jaksavat myös siivota itse leikit pois helpommin, eikä siivoaminen ole koko perheen projekti. 

Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.


Nykytila


Nyt kaikille leluille on oma paikkansa lastenhuoneessa: käänsin Kallax-hyllyn taas pystyyn, niin kaikki lelut eivät ole koko ajan käden ulottuvilla lastenhuoneessakaan. Sänkyjen alta löytyy isot, läpinäkyvät laatikot, joista löytyy Duplot, junarata ja isommat ajoneuvot. Kirjahyllystä löytyy alhahyllyiltä korillinen kotileikkitarvikkeita, kaksi korillista kirjoja (suurin osa kirjastokirjoja), kauppaleikkivälineet (kassa, puhelin). Ylempänä on pikkulegot, työkonelaatikko, eläimet, muutama pehmolelu, pienet autot ja Ryhmä Hau -lelut. Leluja on siis edelleen ihan riittävästi, heh. 

Seuraavaksi tarkoitukseni on koittaa
miettiä tarkemmin esim. lahja-asiaa, 
jotta kotiimme tulisi uusia tavaroita 
vain tarpeeseen ja tarkoitukseen. 

Sen lisäksi huoneessa on tilaa musisoida, tanssia, oleskella ja luoda leikkejä. Lapset viihtyvät huoneessaan paljon paremmin ja keksivät siellä tekemistä. 

Seuraavaksi tarkoitukseni on koittaa miettiä tarkemmin esim. lahja-asiaa, jotta kotiimme tulisi uusia tavaroita vain tarpeeseen ja tarkoitukseen. Sen lisäksi kun jaksan, laitan osan leluista eteenpäin ja myyntiin, mutta toistaiseksi ne ovat kaapissa hyvässä tallessa. 

Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.

Minkä verran teillä on leluja ja millainen lelupolitiikka perheessänne on?

-Petra

Ei kommentteja