Yleinen sauna: pikaterapiaa omalle kehosuhteelle

Sauna on mainio paikka karistaa omia kehokomplekseja.

Seisot peilin edessä ja siinä se taas on: epätäydellinen kehosi. Kasvoissa on juonteita ja kraaterin kokoisia ihohuokosia, rinnat ovat eri paria ja hieman roikkuvat, reisissä on selluliittia ja vatsa on littana vain jos pidätät hengitystä, seisot suorassa ja nostat kädet kohti kattoa. Mitä kauemmin tuijotat itseäsi, sitä enemmän löydät itsestäsi virheitä; Nenäsi on oikeastaan aika iso ja kasvosi ovat kaiken kaikkiaan jotenkin kummalliset, huomaat. 

Voihan kehokriisit! Ne lienevät monille liiankin tuttuja. Ilokseni voin kyllä todeta, että viimeistään äitiyden ja vanhenemisen myötä jatkuva itseni syynääminen ja epätoivoinen - jopa tuskainen - tyytymättömyys ovat jääneet taakse. 

Saunaterapiaa

Olen jo vuosia ajatellut, että parasta pikaterapiaa niille, joilla on haasteita omassa kehosuhteessa, on yleinen sauna. 

Kyllä! Sauna, tuo suomalaisille pyhä löylyhuone, on mitä oivallisin paikka karistaa turhia kehokompleksejaan. Jos silotellut mainoskuvat ja kiillotetut someprofiilit kyllästyttävät ja aiheuttavat kohtuutonta ahdistusta, löytyy vastalääke lauteilta. Siellä ihminen on paljaana - kirjaimellisesti - vailla rihman kiertämää, filtteriä tai titteliä. Tukka on märkä, meikit pesty pois ja muhkurat ja makkarat ovat esillä. 

Saunassa ollaan alasti, vailla titteleitä tai filttereitä. Siellä on esillä kaiken näköiset, kokoiset ja ikäiset kehot.

Pieniä tissejä, isoja tissejä

Ympärillä on kaiken ikäisiä ja näköisiä naisia. On pieniä tyttöjä (myös poikia), jotka nojaavat äitiensä pehmeään kylkeen. On murrosikäisiä tyttöjä, jotka kenties hieman aristelevat alati muuttuvaa kehoaan. On jänteviä ja urheilullisia, pehmeitä ja pyöreitä naisia. On isoja tissejä, pieniä tissejä, eri parisia tai roikkuvia tissejä. On selluliittiä, juonteita ja arpia. Oikean elämän kehoja. 

On myös elämää nähneitä silmäpareja. Naisia, joilla on useita vuosikymmeniä elettyä elämää takana, mikä kyllä näkyy heissä. Ja se myös kuuluu: eletyn elämän tuomaa viisautta ja perspektiiviä on rohkaisevaa päästä kuulemaan. Saunassa sukupolvien väliset rajat pyyhkiytyvät pois ja voi löytyä yhteys, mikä on yhteiskunnassamme katoava ilmiö. 


Ruisleipä vs. höttö

Yleisessä saunassa avautuu maailma, joka on kuin juureen leivottua ruisleipää verrattuna kaikkeen siihen höttöön, mitä elämämme nykyään on. Se on aito, rehellinen ja inhimillinen maailma, missä ei tarvitse piiloutua, mutta ei myöskään poseerata. Saunassa voi olla vaan ihan hiljaa tai rupatella tuiki tuntemattoman iäkkään rouva kanssa saaden sellaista perspektiiviä elämään, mitä Instagram ei tarjoa. 

Yleisessä saunassa voit huomata, että ai niin, tällaisia me kaikki ihmiset oikeasti ollaan. Inhimilliset, oikean elämän kehot: nepäs vasta kauniita ovatkin. 

Meillä on tänään naisten lenkkisauna, ja odotan jo innolla, että pääsen rupattelemaan naapurustomme ihanien rouvien kanssa. Parasta terapiaa, monella tapaa. 

-Petra

MUITA KEHOSUHTEESEEN LIITTYVIÄ POSTAUKSIANI: 
-LAPSET OVAT BIKINIKUNTONI SALAISUUS (TÄÄLLÄ)
-8 SYYTÄ MIKSI OLEN NIIN KYPSÄ #BIKINIKUNTO -ILMIÖÖN (TÄÄLLÄ)
-NÄIN MITTAAT KUINKA ARVOKAS OLET (TÄÄLLÄ)
-JOULUNAJAN KEHORAUHAN JULISTUS (TÄÄLLÄ)


2 kommenttia

  1. Ihana, että toit tämän näkökulman esiin! Tietty sitä ajattelisi ensimmäisenä, ettei huonon kehosuhteen kanssa voi ainakaan mennä minnekään, missä itsestä näkyisi niin paljon. Sairauden vuoksi olen peitellyt aikani liian kukkakeppimäistä olemustani, ihan turhaan! Löysin monella tapaa hoitavan talviuinnin kera yleisen saunan! Suosittelen todella saunomista avannolla tai jos jälkimmäinen ei tunnu oikealta, ilman sitä. Kukaan ei arvostele tai kiinnitä huomiota ulkonäköön. Lauteilla ja avantosaunoilla ollaan vain ainutlaatuisia itsejämme, meistä jokainen. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, avantouinti! Oon kuullut siitä niin paljon hyvää, oikeastaan en ole tainnut negatiivista kuullakaan. Moni puhuu sitä jopa euforisena kokemuksena, ja voisin kuvitella, että tietynlainen omista ulkonäköpainekahleista vapautuminen tuo vielä oman lisänsä. Saunakulttuurissa on kyllä jotain tosi hienoa, just niin kuin sanot, että saa olla vain ainutlaatuisia itsejämme. Täytyykin yrittää vihdoin ja viimein päästä tänä vuonna kokeilemaan tota avantohommaa! <3

      Poista