Aineeton joulukalenteri lapsille

Aineeton joulukalenteri on hyvä vaihtoehto krääsä- ja suklaakalentereille.

Aineeton joulukalenteri perustuu yhdessä tekemiseen. Joka päivä tehdään yhdessä jotain mukavaa, kuten leivotaan, askarrellaan tai mennään retkelle.

Viikonloppuna saadaan toden teolla aloittaa joulunodotus, kun marraskuu vaihtuu joulukuuksi! Yksi oleellinen osa joulunodotusta lapsiperheissä on joulukalenterit, joiden luukkujen avaamista moni lapsi odottaa innolla joka aamu. Tänä vuonna lapsillamme on perinteiset partiolaiskalenterit, esikoisella Ryhmä Haun suklaakalenteri (toiveiden täyttymys) ja lisäksi olen tehnyt lapsille aineettoman joulukalenterin. 

Olen jouluihminen; minulle joulu ei ole vain juhla muiden joukossa, vaan se on melkeinpä oma vuodenaikansa. Poikani on perinnyt tämän rakkauteni jouluun, sen tunnelmiin ja kauneuteen. Iso osa joulua on joulun valmistelu, fiilistely ja nautiskelu etukäteen yhdessä. Siksi tänä vuonna lapset saavat aineettoman, yhdessä tekemisen joulukalenterin, johon yhdistän myös loruttelun. Rehellisyyden nimissä tekisimme muutenkin suurimman osan joulukalenterin aktiviteeteista, mutta kalenteri tuo oman hauskan ja yllätyksellisen lisänsä joulunodotukseen.

Me käymme joulun viettohon

Olen koonnut itselleni pitkän listan mahdollisista yhdessä tekemisistä. Muutamat asiat ovat sidottuina tiettyyn päivämäärään, mutta iso osa aktiviteeteista on sellaisia, joiden ajankohdan voin valita myöhemmin itse, riippuen meidän menoista ja meiningeistä. Oleellista on se, että joka päivä teemme yhdessä jotain mukavaa jouluun liittyen ja virittäydymme jouluun porukalla. 

Aineeton joulukalenteri lapsille

Kalenteriimme tulee kaikenlaisia yhdessä tehtäviä aktiviteetteja, niin leipomista ja askartelua kuin retkiäkin. Listassani on yli 24 aktiviteettivaihtoehtoa, joista sitten valitsen sopivimmat.

Leivonta ja herkuttelu:

❄️Leivotaan pipareita
❄️Koristellaan pipareita
❄️Leivotaan saaristolaisleipiä
❄️Tehdään joulutorttuja
❄️Tehdään herkkukaakaot
❄️Glögi-ilta kotona

Retket:

❄️Mennään kuuntelemaan Lasten Kauneimpia Joululauluja (olen merkinnyt kalenteriin muutamia mahdollisia ajankohtia ja paikkoja, joista valitsen sitten).
❄️Uimahallireissu
❄️Leikkimään Mehukatti-maailmaan kaverin kanssa
❄️Kirjastoreissu: lainataan paljon jouluaiheisia kirjoja
❄️Mennään joulumarkkinoille
❄️Museoretki esim. Lasten jouluviikonloppu Luostarinmäellä
❄️Kahvilakäynti perheen kanssa
❄️Yökyläreissu isovanhemmille
❄️Elokuviin! (Meillä on liput valmiina Ryhmä Hau -elokuvaan Itsenäisyyspäivänä)
❄️Mennään Seikkailupuiston askartelupajaan

Askartelu ja leikki:

❄️Tehdään paperilumihiutaleita
❄️Askarrellaan joulukortteja
❄️Tehdään jouluaskartelu (valitsen myöhemmin Pinterestistä)
❄️Tehdään jäälyhty (ehkä Lucian päivänä, koska se on valon juhla)
❄️Jouluinen satuhierontahetki
❄️Rakennetaan Duploista (ja tarvittaessa muista leluista) jouluseimi

Jouluvalmistelut:

❄️Yhteinen joulusiivous
❄️Koristellaan joulukuusi
❄️Otetaan joulukorttikuvat
❄️Lauletaan joululauluja
❄️Luetaan jouluevankeliumi
❄️Viedään joulutervehdykset isoisovanhemmille

Lorut

Lapsemme rakastavat loruttelua, ja siksi olen liittänyt jokaiseen päivään myös jouluaiheisen lorun. Olen valinnut loruja täältä


Tee näin: 

1. Päätä luukkujen sisällöt. Kirjoita ne joko käsin paperille tai Wordiin. 
2. Lisää halutessasi loru. Helpointa on hyödyntää copy-paste -toimintoa. 
3. Tulosta valmiit tekstit. Leikkaa ne ja lisää halutessasi esim. jouluinen tarra. 
4. Valitse sopiva täytettävä kalenteri. Todella yksinkertainen tapa on laittaa lappu rasiaan, jonka lapset avaavat aamuisin. Erilaisia itse täytettäviä kalentereita tai kalenteripussukoita löytyy vaikka kuinka. Suosittelen tsekkaamaan läheisimmän kierrätyskeskuksen tarjonnan myös. 
5. Täytä siten, kuten parhaaksi koet. Itse tykkään mennä päivä kerrallaan ja laittaa illalla aina seuraavan päivän lapun valmiiksi. Silloin voin muuttaa tarvittaessa suunnitelmiamme ja joustavuus vähentää stressiä toteutuksesta. 

Millaisia joulukalentereita teillä on tänä vuonna? Onko jollain muulla aineeton joulukalenteri?  Mitä teidän luukuista löytyy?

-Petra

2 kommenttia

  1. Hyvä idea :) ite tein kalenterin jossa joka päivälle on jokin muisto lapsesta tai mitä on tehty joskus,siitä voi käydä lukemassa blogista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei onpa ihana idea! Tuon voisi toteuttaa ensi vuonna! 😍

      Poista