Simppeliä Sormiruokailua - Psst...ARVONTA Instassa

Sormiruokalija selaa Simppeliä Sormiruokailua -kirjaa

Simppeliä Sormiruokailua sisältää simppeleitä sormiruokareseptejä

Simppeli sormiruokailua äiti ja tytär lukevat sormiruokakirjaa ja miettivät reseptejä

itä yhteistä on Ruohosten veljeksillä - eli siis Matilla ja Tepolla - ja uunituoreella Simppeliä sormiruokailua -teoksella? No, he on kaik Turuust! Ja kuten Matti ja Teppokin tietävät; kaiken takana on nainen - myös tämän kirjauutuuden. Parsakaaleista ja hersyvästä huumoristaan tunnettu kolmen lapsen äiti, Marjut Ollila, suositun Simppeli Sormiruokakeittiö -Facebook-ryhmän perustaja, on julkaissut ihastuttavan ja informatiivisen Simppeliä sormiruokailua -teoksen. Kun Marjut kysyi minulta pari viikkoa sitten, haluaisinko saada kirjan testiin ja arpoa teille myös yhden kappaleen, niin vastasin oitis: Totta maar! Marjutin reseptit ja Simppeli Sormiruokakeittiö olivat nimittäin meidän pelastuksemme esikoisen vauva-aikana.

Meidän sormiruokailutarinamme: Lusikkalakkoilija

Ennen lastensaantia ajattelin, että homma toimii näin: vauvat mussuttavat tuttia tyytyväisinä, he juovat maitoa tuttipullosta - tottakai - ja kun soseiden aika on, niin ei kuin lusikka äidin kauniiseen käteen ja tähtäys ammollaan olevaan vauvan suuhun, namskis! Ja kaikki ovat tyytyväisiä. Virhe! Meillä tissi vei voiton tutista 1000-0, tuttipullot pölyttyivät kaapissa ja se lusikka, voi se lusikka. Sitähän ei saanut lapsen suuhun laittaa, ei sitten millään. Meillä nimittäin oli lusikkalakkoilija. Totaalikieltäytyjä.

Ai mikä? No niinpä! Sitä moni tuttu päivitteli epäuskoisena, vaati saada kokeilla ja näyttää, miten he saavat lapseni syömään lusikasta. Mutta kun lapsi oli päättänyt, että häntähän ei syötetä, niin häntä ei syötetty. Siitäpä se stressi sitten iskikin: Miten saada vauva syömään? Nääntyykö hän? Mitä ihmettä nyt teen?

Sitten sain jostain kuulla sormiruokailusta. Tässä kun oikein yritän muistaa, niin taisin kuulua johonkin Facebook -ryhmään, missä Marjut julkaisi ihania sormiruokakuvia resepteineen. Päätin alkaa testailla niitä, ne vaikuttivat kuitenkin ihanan simppeleiltä, heh heh. Ja niistäpä poikamme innostui! Mikä helpotus! Sotkuahan siitä tuli - tietysti, mitä muuta voi odottaa, kun yhdistää couscousin ja vauvan - mutta ei sillä ollut mitään väliä, kun lapseni tutki ruokaa ja söi itse.

Varoitus! Sormiruokailu saattaa aiheuttaa näppäriä sormia, ennakkoluulottomia maistajia, sopivasti täysiä pieniä masuja ja alkuun ehkä sotkua peräseinässä asti.
-Simppeliä sormiruokailua
Yks, kaks sormiruokailijaks!

Pojastamme tuli siis sormiruokailija, vähän niin kuin yllättäen ja suunnittelematta. Pojan motoriset taidot kehittyivät vauhdilla, ja samalla minä kartutin sormiruokailutietouttani ja testailin reseptejä.  Ostin silikonisia muffinssivuokia ja lattia suojattiin Ikean lattiansuojuksella. Mitä enemmän luin sormiruokailusta, lapsentahtisuudesta ja lapsen erilaisten taitojen kehittymisestä, sitä vakuuttuneempi olin siitä, että oltiin vähän niin kuin vahingossa kompuroiduttu ihan loistavaan ruokailutapaan.

Sormiruokailijan ruokapöydässä lentokoneet saavat jäädä seisomaan kiitoradalle. Tuputtaminen ja huijaaminen eivät nekään kuulu pelin henkeen. --- Tyhjää lautasta tärkeämpää on se, että vauvasi saa syödessään rauhassa opetella omia rajojaan. Sitä, milloin vatsa on täysi ja sitä, että on aivan sallittua todeta, että tämä riittää, kiitos.
-Simppeliä sormiruokailua

Alkuun turvallisuusasiat jännittivät, mutta Simppelin Facebook-ryhmästä sain siihen paljon vertaistukea. Marjut ja muut simppeliläiset olivat luoneet jotenkin niin informatiivisen, rohkaisevan ja rauhoittavan ilmapiirin, että luottamus itseen ja lapseen kasvoi. Opettelin netistä ensiapuohjeet ulkoa, jotta osaisin toimia tarvittaessa.

Kun vauva saa syödä rauhassa ja aikuiset ympärillä osaavat turvallisen sormiruokailun säännöt, ei kenenkään tarvitse stressata pöydän ääressä. 
-Simppeliä sormiruokailua

Pikku hiljaa lapsen kasvaessa hän alkoi käyttää aterimia, ja nykyään meidän vajaa kolme-vuotias syö upeasti haarukalla ja lusikalla. Niin, ja hän on myös kasvanut tasaisesti ja hyvin sormiruokaillen, vaikka alkuun jotkut epäilijät epäilivät. Nyt kuopus onkin ollut paljon helpompi tapaus: hän syö taitavasti sekä lusikalla että omin käsin. Niin ne lapset vaan ovat erilaisia!

Sormiruokailu: varjosta valokeilaan

Sinä aikana kun olen ollut äiti, tietoisuus sormiruokailusta on lisääntynyt ihan valtavasti. Enää se ei olekaan vain tietyn kasvatussuuntauksen juttu, vaan se mainitaan mm. THL:n laatimissa ruokasuosituksissa. Yksinomaan Simppeli Sormiruokakeittiön Facebook-ryhmässä on yli 37 000 jäsentä!

Marjut on jo useamman vuoden jakanut herkullisia ohjeitaan Facebookissa, ja sittemmin blogissaan, ilahduttaen - ja myös pelastaen - monen pikkuisen vanhemmat. Nyt ne on koottu yksiin, ihaniin kansiin. Simppeliä sormiruokailua on kuitenkin paljon enemmän kuin reseptikirja, se on sormiruokailijan raamattu. Tästä kattavasta ja helppolukuisesta tietopaketista löytyy kaikki se, mitä on hyvä tietää sormiruokailusta - jopa vastaukset niihin kysymyksiin, joita moni miettii ja osa rohkenee Facebookissa kysyä.


Yksinkertaisen herkullista

Simppeliä sormiruokailua -kirjan ehdoton vahvuus on nimenomaan ohjeiden selkeys ja yksinkertaisuus. Reseptit on jaettu kirjassa kätevästi vauvan iän mukaan: 5-6 kk, noin 7 kk ja 10 kk. Reseptien ohessa on usein pieniä vinkkejä ja tietoiskuja, mistä tykkään erityisen paljon.

Marjutin reseptit saavat aikuisenkin kuolan valumaan - esim. pähkinävoikeksit, banaanileipämuffinsit, pikkupizzat - mutta niiden toteuttaminen ei vaadi Michelin-tähden kokin taitoja, vaan jopa univelkainen äiti saa herkkuja loihdittua. Osa resepteistä valmistuu muutamassa minuutissa, mikä oli ainakin minulle PELASTUS, kun huomasin, että lounasaikaan ei ollutkaan mitään valmiina pojalle (myönnän, myönnän). Yksi lemppareistamme - ja Simppelin klassikko - on mikromunakas.

Simppeliä Sormiruokailua on mielestäni ehdottoman hyvä paitsi vauvan vanhemmille myös isovanhemmille ja muille, jotka mahdollisesti hoitavat vauvaa. Tämä voisi olla myös oivallinen lahja baby showereihin tai nimiäisiin.

Nyt sinulla on myös mahdollisuus voittaa kirja itsellesi. Kilpailu ja kilpailuohjeet löydät Instagramistani

Tärkeät linkit:
-Simppeli Sormiruokakeittiö -Facebook-ryhmä (klik!)
-Simppeli Sormiruokakeittiö -nettisivut (klik!)
-Simppelin Sivukonttori eli Marjutin blogi (klik!)
-Simppeli Sormiruokakeittiö Instagram (klik! ja muista seurata Marjutin stooria, jos haluat nauraa...)
-Simppeliä Sormiruokailua - kirja (klik!)

-Petra

Ei kommentteja