Vaihtaisinko vegaaniseen?

 Herkullisia hedelmiä - nämähän ovat vegaanisia, eikö?

ksi osa-alue tätä meitsin kolmenkympin kriisiä on terveys. Joo joo, alkaa kuulostaa niin klassisen kliseiseltä hommalta, mutta kyllä vain, olen alkanut pohtia omaa terveyttäni ja sitä, että NYT pitää toimia, jos haluan kyetä pyyhkimään oman takapuoleni vielä viiskymppisenä. Eiku siis. Heh, heh. 

Mutta ihan vakavissani olen miettinyt ruokavaliotani, ja rehellisyyden nimissä olen kääntänyt katseeni välillä toiseen suuntaan, kun olen nähnyt otsikoita ja dokkareita  eläinperäisen ruokavalion todistetuista haitoista ja vaaroista terveydelle. Äh, pitäisikö minunkin nyt ryhtyä vegaaniksi? Huoh, en jaksa miettiä näitäkin asioita tässä univelassa ja kun kädet ja pää on muutenkin täynnä hoidettavaa. 

Olen viimeisen puolen vuoden aikana alkanut lukea pikku hiljaa mm. suoliston terveydestä, ja tuntuu siltä, että saamme koko ajan lisää ja lisää tietoa ihmisen terveydestä ja siitä, millainen ruokavalio tukee terveyttä parhaiten. Ja vaikka kuinka tekisi mieli työntää pää pensaaseen, niin olen alkanut pohtia aihetta vähän enemmän. Eikä nyt edes mennä eläinperäisen ruokavalion ympäristövaikutuksiin, joiden me kaikki tiedämme olevan melkoiset. 


Syömishäiriöinen kasvissyöjä

Oma taustani on sellainen, että ryhdyin kasvissyöjäksi lukion alussa, mutta syy siihen löytyy pitkälti syömishäiriöstäni. Ensin karsin lihan, sitten kanan ja lopulta kalan. Kasvisruokavalioni oli todella köyhä, luonnollisesti, sillä sairastin anoreksiaa. Tervehtyessäni otin pikku hiljaa takaisin kalan, ja muutamia vuosia olin kasvis-kalaruokavaliolla. Lopulta uskalsin alkaa syödä taas sekaruokaa, ja yksi syy tähän oli se, ettei vatsani tuntunut kestävän enää lainkaan kasvissyöjälle tärkeitä protskunlähteitä, kuten erilaisia papuja, herneitä ja linssejä, eikä se sietänyt myöskään kaaleja ynnä muita. Olin myös kurkkuani myöten täynnä sitä, että ruokaan liittyi mitään rajoitteita. Halusin olla vapaa. 

Nyt olen useita vuosia ollut sekasyöjä, ja minulle on edelleen, taustastani johtuen, todella tärkeää se, etten kiellä itseltäni mitään. En enää laihduta, rajoita, mässäile, pidä "vapaapäiviä" jostain "ruokavaliosta" tai "dieetistä", minulla ei ole kiellettyjä juttuja, lakkoja tai mitään sellaista. Siitä haluan pitää kiinni. Ehdottomuus ruuan suhteen on minulle historiaa. Suhteeni ruokaan on täysin muuttunut.


Vegaanivankila

Vegaani en ole koskaan ollut. Jos olen täysin rehellinen, vegaanius tuntuu jollain tavalla vankilalta. Tunnen kyllä monia vegaaneja, mutta silti liitän veganismiin tällaisia ajatuksia: Yhtäkkiä maailma on täynnä kiellettyjä asioita, ja joudun luopumaan niin monesta asiasta, joista nautin kuin hullu puurosta, kuten kaikki ihanat juustot. Ravintoloissa saa aina sen surkeimman annoksen, samaten kahviloissa ja ruokaloissa. Vaihtoehdot vähenevät rajusti, ja joutuu syömään kaikenlaisia ruokia, jotka imitoi sitä oikeaa ja hyvää versiota: feikkinakkeja, feikkijuustoa, feikkilihaa. Joka paikassa, oli se sitten ravintolassa tai kylässä, on se vähän hankala tyyppi, joka lopulta puputtaa salaatinlehteä. Vegaaniset tuotteet tuntuvat maksavan usein eläinperäisiä enemmän, ja jos vielä niiden makukin tökkii, niin äh, en tiedä onko minusta siihen. Tai tiedän: ei ole.

Älä koskaan sano ei koskaan, mutta minusta ei koskaan tule vegaania. 

Olen kuitenkin kuluneen syksyn aikana ruokasuunnittelun myötä alkanut ottaa meille useammin kasvisruokapäiviä syystä että terveys, kukkaro ja ympäristö. No, aika helposti monen kasvisruuan saisi tehtyä kokonaan vegaaniseksi, joten ehkä sitä pitäisi alkaa kokeilla. Sitäpaitsi esimerkiksi vegefestareilla vieraillessani olen saanut niin törkeän hyviä pöperöitä, että oksat pois. 


Varovaisesti vegaanimpaa 

Haluaisin nyt siis alkaa testailla vegaanisia juttuja. Ruuan on oltava hyvää, se on minulle ihan ykkösjuttu. Mutta voisiko joissain asioissa se vegaaninen versio olla maultaakin juuri se bestein vaihtoehto? Että sen sijaan, että joudun ottamaan sen, niin haluan valita juuri sen. Hmm... is it possible?

Toisaalta makuasiat ovat usein tottumiskysymyksiä. Maku kehittyy ja tottuu sen mukaan, mitä sille antaa, eikö? Olen siis valmis testailemaan ja antamaan mahdollisuuden. Ehkä voisin löytää tuotteita, jotka ovat vielä parempia kuin niiden eläinperäiset verrokit (tällaisista PLIIS vinkkiä kommenttiboksiin?). Ehkä vegaanius ei olekaan aina sitä, että valitsen monista tuotteista sen huonoimman. Näin kärjistetysti. 

Katsotaan, miten tämä homma lähtee kehittymään. Lähtökohtani on nyt se, että kiinnitän ruokani sisältöön vähän enemmän huomiota, ja saatan paikoitellen kokeilla korvata jonkin tuotteen vegaanisella vaihtoehdolla. Itse ainakin huomaan ajattelevani, että vegaaniset jutut on tarkoitettu niille, jotka ovat HC -täysvegaaneja. Mutta ehkä on sallittua, että sekaruokalijakin käyttää niitä tuotteita, ja jopa ruokaan, joka sisältää myös eläinperäisiä tuotteita. 

Pienistä puroista kasvaa suuri joki

Loppujen lopuksi tämä maailma ei kuitenkaan muutu sillä, että muutama tyyppi on täysvegaani. Sen sijaan, jos useampi meistä korvaisi joitain eläinperäisiä valintoja kasvisperäisillä vaihtoehdoilla, voisi sillä olla aika isokin vaikutus luontoon ja ihmisten terveyteen. Vaikka en vaihtaisi läheskään kaikkia ruokavaliooni kuuluvia juttuja vegaanisiksi, niin kuten vanha sanonta tietää, pienistä puroista kasvaa suuri joki. 

Tällä viikolla olen muuttanut meidän smoothiet vegaanisiksi - hah, niin piece of cake! Ja päätin alkaa testailla vegaanisia maitoja, jos vaikka kahvimaidon saisi korvattua kasvisperäisellä tuotteella. Tämä on osoittautunut haastavammaksi, sillä makunystyräni ovat melkoisen tottuneet lehmänmaitoon. Mutta sain teiltä seuraajilta ison liudan vinkkejä siihen asiaan, ja jaan ne pian täällä blogissa!

Onko siellä muita, jotka ovat vaihtaneet vegaanisempaan ruokavalioon? Tai jotka ovat täysvegaaneja? Tai onko jollain ehdoton EI KIITOS vegejutuille? Kertokaa!

-Petra

3 kommenttia

 1. Yks hyvä valmisruoka on pakkasesta Apetitin Kasvisjauhispihvit!! En muuten pidä kasvispihveistä, mut nää on parhaita. Paneroituja, ja ei maistu yhtään kasviksille, ehkä vähän kanalle? Vähän kalliita vaan 🤔🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vois vaikka kokeillakin! Tykkään kyllä kasvispihveistä, eikä ne oo vaikeita itekään tehdä. Yleisesti käytetään tosi vähän valmisruokia, koska hinta on paljon kalliimpi (varsinkin kun syöjiä alkaa olla se 4) ja sit taas valmisruoka on usein prosessoitua. Mut hätätapauspäivii tulee aina! Oon tykänny niistä yksistä falafeleista pakkasesta, buenoja! 👌

   Poista
 2. Mun mielestä kuulostaa hyvältä idealta lisäillä vegaanisia vaihtoehtoja omaan ruokavalioon! Huomattavasti helpompi toteuttaa kuin totaalimuutos. Itse olin kasvis-kalalinjalla n.6 vuotta, kunnes viime vuonna rauta-arvot tippui raskauden aikana dramaattisesti eikä rautatableteista ollut apua...Siinä vaiheessa piti alkaa lisäämään lihaa ruokavalioon, sillä vauvan ja oma terveys meni muiden kriteereiden ohi ruokavalioon liittyvissä päätöksissä :)
  Nyt imettäessäni olen jatkanut samalla linjalla, sillä en enää ehdi syömään yhtä säännöllisesti kun ennen ja kun vielä imetys selvästi kuluttaa, ehtii tulla suuri nälkä ja jotenkin tuntuu että kroppa tarvii astetta "tuhdimman" ruokavalion! Kuitenkin edelleen paljon kasviksia ja hedelmiä sillä siihen olen tottunut :)
  Ruokavalion muutokset/päivittämiset onkin mielestäni helpompi toteuttaa asteittan, sillä ne ovat pitkälti tottumiskysymyksiä! KKokeie ainakin ruoanlaitossa kaurakermaa ruokakerman sijaan ja kahvimaidon tilalle täyteläinen kauramaito, myynnissä on sellaisia jotka ovat nimenomaan suunniteltu kahvijuomiin! :)
  Jos alkaisin vegaaniksi, minulle vaikeinta olisi luopua kalasta, kananmunista ja croissanteista :D Joten taidan jatkaa tällä kasvispainoitteisella linjalla ja imetyksen aikana täydentää pakettia lihalla.
  Itsestä taas tuntuu, että koko Suomi on nyt vegaaneita, sillä molemmat isot ruokakauppaketjut ja monet ruokavalmistajat ovat panostaneet hurjasti vegetuotteiden tarjontaan! Ainakin tammikuun mainoskampanjoissa tämä trendi on ollut vahvassa pääosassa. On kyllä mahtavaa, että tarjontaa on nyt jo paljon enemmän kuin vielä vaikkapa kolme vuotta sitten! Siitä vaan kokeilemaan, mitkä jutut sopii itselle ja omalle perheelle. Mun mielestä näissä jutuissa ei tarvitse olla ehdoton, vaan kannattaa etsiä se itselle sopiva paketti ja nauttia juustoista jos siltä tuntui vaikka siten ei voikaan julistaa olevansa vegaani :) Oman kropan kuuntelusta se lähtee :)
  V

  VastaaPoista