Luistelu meren jäällä: Naantalin retkiluistelubaanat

Luistimet meren jäällä.

Talvi on vihdoin saapunut Varsinais-Suomeen, ja olemme saaneet nauttia mitä upeimmista keleistä lähiviikkoina! Vietimme kuluneen hiihtolomaviikon aikana useita päiviä Naantalissa meren jäällä. Pitkästä aikaa kaivoin luistimet esiin ja olen nyt aivan ihastunut meren jäällä luisteluun. Naantalin retkiluistelubaanat ovat erinomainen paikka nauttia tästä talvisesta harrastuksesta. 

Naantalista löytyy useita kilometrejä hyvin huollettua luistelubaanaa, joita pitkin voi luistella omaan tahtiinsa kauniista luonnosta, raikkaasta ilmasta ja kenties jopa auringonpaisteesta nauttien. Olen tykännyt itse rullaluistella pitkiäkin lenkkejä, ja meren jäällä pääsi samaan fiilikseen, kun sai luistella menemään kaikessa rauhassa. 

Mies luisteleen Naantalin Vanhastakaupungista retkiluistelubaanalle.

Naantalin kaupungin lainaväline: retkiluistimet.

Retkiluistelu: Naantalin kaupungin lainavälineet

Jäällä voi hyvin luistella omilla luistimilla, mutta Naantalin kaupungintalolta saa myös vuokrattua edullisesti retkiluistimet (2-5 euroa, tarkemmat tiedot löydät täältä). Retkiluistimia on hiihtomonoon sopivia SNS- ja NNN-siteillä sekä muutamia talvikenkään kiinnitettäviä malleja. Tärkeää on, että mono tai kenkä tukee nilkkaa kunnolla, joten suosittelen käyttämään luisteluhiihtomonoja, ei murtsikkamonoja. Itsehän tein sen virheen, että kokeilin homma murtsikkamonoilla, eikä siitä tullut mitään. Täytyy siis mennä uudestaan oikeanlaisilla monoilla! Suosittelen varaamaan puhelimitse retkiluistimet haluamallesi ajankohdalle. Jäänaskalit kuuluu lainaan ja hiihtosauvoja voi myös lainta, mutta monoja ei ole vuokrattavissa. Mainittakoon muuten, että myös lumikenkiä voi lainata!

Naantalin luistelureitit

Reitille pääset kätevästi Vanhastakaupungista (siellä löytyy penkki, joten on helppo vaihtaa luistimet jalkaan), Taimosta, Ruonasta, Kalevanniemestä ja Nunnalahdesta, ja reitit suuntautuvat kohti Väskiä. Väskin pääsee myös kiertämään ympäri. 

Näillä reiteillä on turvallista kulkea, mutta suosittelen silti pitämään naskaleita messissä varmuuden vuoksi. Jäätilanteen voit myös aina tsekata Naantalin kaupungin nettisivuilta etukäteen, jos mietityttää (täältä). Mikäli et halua luistella, kelpaa näille reiteille lähteä myös kävelylle. Itsehän kuljin siellä luistellen sekä yksin että vaunuja ja peräti tuplavaunujakin työnnellen. Alueella kulkee myös paljon hiihtäjiä. Oli kyllä hauska fiilis, kun jäällä liikkui sulassa sovussa niin pienet, luistelua opettelevat tumpit kuin varttuneemmat kuntoluistelijatkin. 

Mies syö eväitä Naantalin meren jäällä.


Suosittelen lämpimästi pakkaamaan reppuun pientä evästä, sillä evääthän ovat aina retken kohokohta, eikö? Siihen kylkeen lämmintä juomaa, niin avot! Mukava kohta nauttia eväät on Väskin laiturilla. Reppuun voi sujauttaa kokoontaitettavan istuinalustan, niin ei pääse pylly jäätymään.

Totesimme miehen kanssa, että taisimme löytää uuden talviharrastuksen itsellemme. Meillä oli kyllä niin hauskaa ja odotan, että päästään uudestaan jäälle! Luistelimme reilu 13 kilometriä, joten se kävi jo ihan kuntoilustakin. 

Onko muita, jotka tykkäävät meren jäällä luistelusta? Onko Naantalin reitit teille tuttuja?

-Petra

Ei kommentteja