Parisuhteen jouluvalmistelut


oulu tulla jolkottaa, kuten tapana on sanoa, ja sen myötä monella on jouluvalmistelut täydessä vauhdissa. Ehkä emme siivoa kotia lattiasta kattoon kaappien perukoita myöten, kuten isoäideillämme oli tapana, mutta todennäköisesti joulukuun aikana on yhtä sun toista tehtävää ja rientoa. Kaiken sen tekemisen lomassa kuinka moni muistaa valmistaa parisuhteen jouluun?

Joulu on monelle meistä erityisen merkittävä juhlapyhä. Siihen liittyy paljon perinteitä, tapoja, mielipiteitä ja tunteita - niin hyviä kuin huonojakin. Kiireisen syksyn ja pitkän marraskuun jälkeen jouluun ja joululomaan kohdistuu aivan erityinen kasa toiveita ja tarpeita. 

Nämä ajatukset ja toiveet voivat usein jäädä meiltä tiedostamatta, ja vaikka olisimmekin niistä tietoisia, emme välttämättä keskustele niistä puolisomme kanssa. Tämä voi herkästi johtaa väärinymmärryksiin, stressiin, pettymyksiin ja riitoihin juuri tuona kauan odotettuna joulunaikana.  Hermojen kiristyminen, riidat automatkoilla ja jopa yksinäisyyden ja huomiotta jäämisen tunteet  ovat melko tuttuja lähes kaikille parisuhteessa oleville.

Ehkä puolisoilla on eriävät ajatukset ajankäytön, perinteiden, ruokien ynnä muun suhteen. Kierretäänkö sukuloimassa vai rentoudutaanko kotona? Mennäänkö joulusaunaan aamulla vai illalla? Onko puolisolta saatu lahja sinulle melko merkityksetön osa joulua vai kenties osoitus hänen rakkaudestaan sinua kohtaan?

Tänään jaan teille listan kysymyksiä, joita voitte pohtia yhdessä puolisonne kanssa ennen joulua. Suosittelen kyytipojaksi hyvää glögiä ja naposteltavaa. 


Parisuhteen jouluvalmistelut

▢ Kertokaa toisillenne paras joulumuistonne. Mikä teki siitä joulusta erityisen?

▢ Millainen oli lapsuutesi joulu? Mistä asioista nautit, mitä haluaisit muuttaa? Entä mitä ajatuksia ja tunteita puolison lapsuudenkodin joulu sinussa herättää?

▢ Mitkä asiat ovat sinulle joulussa ja joululomassa aivan ehdottomia, joita ilman joulu tai lomantuntu eivät tule?

▢ Mitä toiveita sinulla on juuri tulevan joulun suhteen? Mitä kaipuita ja tarpeita sinulla on? Millä tavoin sinä haluaisit, että vietätte joulupäivät?

▢ Kerratkaa rakkauden kielenne. Miten nämä näkyvät toiveissasi joulun suhteen? Haluatko kahdenkeskistä aikaa joululomalla? Kaipaatko saada apua jouluvalmisteluissa? Vai haluaisitko, että lomapäivien aikana ehtisitte vähän kyhnätä kylki kyljessä ja pussailla?

▢ Tehkää jouluvalmisteluihin liittyvä tehtävälista. Miettikää, mitkä asiat ovat kenenkin vastuulla ja mitkä kenties yhteisiä vastuita. Jos teillä on lapsia, on hyvä myös miettiä vähän lastenhoitoon liittyviä vastuita ja niiden jakamista. Kertokaa toisillenne, jos jouluvalmisteluihin liittyy stressiä, huolta tai ahdistusta.

▢ Keskustelkaa ajankäytöstä. Kuinka kauan sukuloidaan, ja liittyykö kyläilyihin ahdistusta, toiveita tai muuta mistä olisi tärkeä puhua? Pohtikaa tarvetta omalle ajalle: Pystyttekö järjestämään asiat niin, että molemmat saavat omaa aikaa? Entä parisuhdeaika? Onko teillä mahdollisuus järjestää kahdenkeskistä aikaa ja kenties mennä treffeillekin?

Bonus: Ennen vuodenvaihdetta unelmoikaa vuodesta 2018. Mitä haluaisit tapahtuvan? Mitä henkilökohtaisia tavoitteita sinulla on? Mitä haaveita teillä on parisuhteelle, entä perheelle?


Tämä postaus on osa Varpublogien joulukalenteria! Käyhän kurkkaamassa muutkin luukut!

Nautinnollista joulunalusaikaa! 

-Petra


Ei kommentteja