Näin helpotat arkea - 12 tapaa vähentää kiirettä ja kaaosta

rki tuppaa olemaan välillä melkoinen urheilusuoritus, kun pitää itsensä lisäksi hoitaa pari muutakin ihmistä ja siirtää tämä paketti paikasta toiseen ja vieläpä ajallaan. Nyt syksyllä toisen lapsen saannin myötä olen alkanut muodostaa rutiineja, jotka kyllä helpottavat melkoisesti arkea, kun ne jaksaa vaan tehdä! Veikkaisin, että monelle muullekin lapsiperheelle erityisesti aamut ja kaikenlaiset siirtymätilanteet ovat niitä haastavimpia ja tehokkaimpia verenpaineennostattajia. Aamut usein myös vaikuttavat melko paljon koko päivän fiilikseen, joten olen alkanut yrittää ennaltaehkäistä pahinta kiirettä ja kaaosta näillä keinoilla. 

Näin helpotat arkea - 12 tapaa vähentää kiirettä ja kaaosta


Yksi klassikko tapa välttää kiirettä on laittaa vaatteet valmiiksi esille iltaisin.

Laita vaatteet esille edeltävänä iltana

Aamulla kiireessä helpottaa todella paljon, jos sekä lasten että omat vaatteet on laitettu valmiiksi esille. Siinä säästyy useampi minuutti! Etenkin jos on itse menossa jonnekin, niin aamuinen asukriisi on vihoviimeistä hommaa!

Pakkaa tavarat valmiiksi

Tämän tietää jokainen koululainenkin, mutta oi miksi jätämme sen usein tekemättä! Olen yrittänyt ottaa tavaksi käydä hoitolaukun läpi iltaisin, jos olemme aamulla lähdössä jonnekin. Tyhjennän koko laukun, varmistan, että siellä on kaikki tarvittava (kuten vaippoja ja vaihtovaatteita) ja pistän sinne jo valmiiksi avaimet, lompakon ja muut ehdottoman tarpeelliset jutut. Se aamuinen "Apua, bussi lähtee ihan just, missä ihmeessä mun avaimet on?!" -skenario tulee näin vältettyä.

Aamupalan teko sujuu verkkaisemmin, jos olet tehnyt esivalmistelut iltaa ennen.

Preppaa aamupala

Pienet asiat vievät aamuisin yllättävän paljon aikaa. Jos puurokattila ja kauha on valmiiksi hellalla, puurohiutaleet mitattuna, lautaset pöytään katettuna ja kahvi keittimeen ladattuna, niin aamulla on huomattavasti helpompi ryhtyä aamupalantekoon ilman, että täytyy sen kummemmin ajatella. Smoothiet sun muut on myös helppo prepata illalla valmiiksi, niin ei mene pilkkomiseen tai muuhun aikaa. Jos haluat ottaa termariin kahvin mukaan, etsi termari (ja kansi) illalla valmiiksi pöydälle odottamaan.


Myös lasten ulkovaatteet on hyvä laittaa jo illalla valmiiksi, niin ei tarvitse aamulla etsiä hanskoja ja pipoa.

Laita lasten ulkovaatteet eteiseen valmiiksi

Illalla on helppo tsekata säätiedotus ja laittaa eteiseen lapsille vaatteet valmiiksi. Kuinka monesti sitä tuleekaan haaskattua arvokkaita minuutteja hanskojen ja villasukkien etsimiseen? Jos lapset ovat jo isompia, he voivat itse laittaa ulkovaatteet illalla valmiiksi. Jos haluatte harjoitella ohjeiden noudattamista, suosittelen tekemään itselleen kuvakortit. Näin voit aikuisena laittaa esille kuvakortit, joista näkyy, mitä vaatteita täytyy laittaa päälle. Esim. pipo, kaulahuivi, kauluri, hanskat, haalari ja talvikengät. Näin sinun ei tarvitse toistaa itseäsi kymmentä kertaa. Jos haluaa kehittää lasten itseohjautuvuutta vielä enemmän, voit illalla laittaa seuraavan päivän sääkuvakortin seinälle (kuten lumisade) ja antaa heille tehtäväksi miettiä, mitkä ulkovaatteet tarvitaan. He voivat etsiä sopivat kuvakortit ja voit tarkistaa sitten, menikö oikein. Kuvakortteja voit tulostaa ilmaiseksi täältä.

Suunnittele viikon ruuat ja tee niitä valmiiksi

Kirjoitin vastikään ruokasuunnittelusta (täällä), joka on tuonut helpotusta meidän arkeen. Äitinä minulla on tuhat ja yksi asiaa jatkuvasti mielen päällä, ja koen todella rasittavana, jos joudun arjen kiireissä myös päivittäin miettimään, mitä tänään syötäisiin, ja vieläpä niin, että ruokatarjonta olisi lapselle mahdollisimman monipuolista. On niin paljon helpompaa, kun voin katsoa listasta, mitä olemme suunnitelleet ja toteuttaa sen tarvikkeista, jotka kaikki löytyvät kotoa valmiiksi. Varmistan myös, että lounasta on aina valmiina seuraavalle päivälle, ja välillä teen ruokia etukäteen, jos tiedän, että on tulossa kiireinen päivä.

Kuori ja leikkaa vihannekset ja hedelmät

Ruokaa pitää olla vähän väliä tarjolla lapsiperheissä, varsinkin, jos lapset ovat kotihoidossa. Olen huomannut, että jääkaappiin valmiiksi pilkotut hedelmät ja vihannekset helpottavat päivän aterioiden valmistamista. Olen nyt esimerkiksi iltapalan yhteydessä pilkkonut rasiaan jääkaappiin valmiiksi kurkkua ja paprikaa ja omenalohkoja. Päivällä on sitten kiva, kun voi laittaa sieltä suoraan lapsen lautaselle valmiit setit.

Pyykkikoneen ajastus-toiminto auttaa arjessa.

Hyödynnä pyykkikoneen ajastin

Monessa pyykkikoneessa on ajastin. Laitan itse pyykit koneeseen silloin, kun minulla on sopiva hetki, mutta jos kello on liian paljon tai tiedän, etten pääse pyykkejä heti ripustamaan, hyödynnän koneen ajastinta. Saatan esimerkiksi ajastaa koneen aloittamaan pyykkien pesun kello 6 aamulla, ja näin olleen pyykit ovat valmiina ripustettavaksi ennen kuin lähdemme kotoa pois.

Nälkäkiukku ei iske, jos pakkaa välipaloja mukaan.

Pakkaa välipaloja mukaan

Matala verensokeri on yksi arjen vihollisia. Auta armias, kun nälkä iskee joko lapselle tai aikuiselle tai pahimmassa tapauksessa molemmille samaan aikaan. Hoitolaukku -postauksessa (täällä) mainitsin, että minulla on aina laukussa välipaloja. Faktahan on se, että välillä aikataulut pettää, bussit ovat täynnä ynnä muuta, ja jollekin iskee nälkä. On niin helpottavaa, kun voi kaivaa laukusta esille esimerkiksi pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä (viikunat, mangot ja aprikoosit ovat meidän lemppareita), naksuja tai smoothien. Itkupotkuraivarit - joko lapsen tai omat - voi saada vältettyä.Valmistaudu päivän erityisjuttuihin

Tsekkaa illalla kalenterista, jos seuraavana päivänä on jotain erityistä tiedossa. Jos olet ajatellut treenata, laita treenikamppeet valmiiksi. Jos lapsella on harrastus, laita tai ohjeista häntä laittamaan kaikki tarvittava valmiiksi. Jos olette menossa kirjastoon, kerää palautettavat kirjat kassiin. Yksinkertaiset, pienet esivalmistelut vievät sen tietyn paineen pois seuraavan päivän lähtötilanteista. Kalenteriin vilkaisemalla voi myös huomata esimerkiksi lapsen valokuvauspäivän, joka minulta jäi tänä syksynä huomaamatta...


Pikasiivoa iltaisin

Kun ympärillä on kaaos, valtaa mielenkin kaaos. Raskausaikana ensin pahoinvoinnin ja totaalisen uupumuksen ja sitten raskausväsymyksen ja kremppojen vuoksi en useinkaan jaksanut iltaisin siivota tai laittaa kotia kuntoon. Nyt olen kuitenkin taas päässyt arkeen kiinni ja yritän iltaisin pikaisesti siivota keittiön ja vähän järjestellä tavaroita. Olemme myös siirtäneet pojan lelukorit hänen huoneeseen, ja iltaisin hänen tehtävänsä on siivota lelut ja kirjat pois olohuoneesta minun laulaessa siivouslaulua. Aamuisin päivä lähtee huomattavasti paremmin rullaamaan silloin, kun koti on ihan ok järjestyksessä, eikä ole esimerkiksi tapaturmariskiä lattioilla olevien pyykkien ja lelujen vuoksi, heh.Perhekalenteri ja perhepalaveri

Varsinkin lastensaannin myötä yhteisen kalenterin merkitys korostuu. Olipa käytössä vanha perinteinen paperikalenteri tai sähköinen versio siitä, oleellista on, että perheen aikuiset ovat kärryillä siitä, mitä tapahtuu milloinkin. Meillä on tapana istua alas noin kerran viikossa ja käydä läpi kalenterimme sekä sopia silloin mm. lastenhoitoasioista. Kalenteripalaverin aikana on mahdollisuus sopia tarkemmin erilaisista käytännönasioista sekä esittää toiveita, kuten "Torstaina, kun menemme uimaan, voisitko sinä hoitaa pojan uimakamat kuntoon?" tai "Kahden viikon päästä on henkilön x synttärit, otatko sinä vastuun lahjasta?". Näin voi välttää sitä, että joidenkin asioiden hoitaminen jää aina toisen kontolle tai niitä pikkuriitoja, jotka usein syntyvät siinä kohtaa, kun tilanne on jo päällä: "Miksi se on aina minun tehtäväni..."

Väljennä ja vähennä

Kiire kiire kiire. Sitä ei voi täysin välttää, sillä elämme yhteiskunnassa, joka pyörii aika tiukalla aikataululla. Töistä, koulusta, päiväkodista, harrastuksista ja sovituista tapaamisista ei nyt vaan voi olla koko ajan myöhässä. Niihin ehtiminen ajallaan on kyllä lapsellisilla mitalin arvoinen saavutus! Sen olen todennut, että kiireeseen voi yrittää vaikuttaa sillä, että varaa tarpeeksi aikaa valmistautumisiin ja lähtöihin, eikä ahtaa päivää täyteen kaikenlaista. Itsehän juoksen päivittäin bussipysäkille, että siinä mielessä en ole mikään super onnistuja kiireen välttämisessä. Mutta aina kun voin, yritän väljentää ja vähentää.


Voin sanoa, että huomaan selkeän eron stressin ja kiireen määrässä, jos vain jaksan tehdä nämä yksinkertaiset hommat - etenkin niinä päivinä, kun tietää, että aamulla on aikainen lähtö jonnekin. Kun valmisteluiden tekemisestä muodostuu tapa, ei niiden tekeminen tunnukaan enää ponnistelulta. 

Mitä keinoja teillä on helpottaa arjen kiirettä ja kaaosta?

-Petra

*Pipot saatu VAI-KO

2 kommenttia

  1. Monta samaa juttua meilläkin käytössä :) Iltainen pikasiivous on tullut huomattua kyllä erittäin hyväksi jutuksi, paljon kivempi aamulla herätä, kun ei ole illan kaaos toivottamassa tervetulleeksi uuteen päivään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, niin samaa mieltä! Ja jotenkin päivä usein taipuu menemään plörinäksi, jos se alkaa kaaoksen keskellä! Ihanaa viikonloppua! Ja anteeksi, että vastaus viipyi! 💕

      Poista