Lapsiperheen arkirytmi

Arki: kello, kalenteri ja menoja. Kerron meidän lapsiperhearjesta.

Kotiäidin arkirytmi.Lukijan toivepostaus

uopusta odottaessa olin henkisesti varautunut väsyneeseen ja kaoottiseen syksyyn, mutta uuden arjen löytäminen on kuitenkin sujunut odotettua paremmin. Sanoisin, että tämä johtuu siitä, että tällä kertaa ei ole äidiksi tulemisen myllerrystä ja mullistusta ja vauvanhoidon opettelua, sekä siitä, että tyttömme on todella tyytyväinen vauva. Minulta on toivottu postausta sekä meidän arjen rytmeistä että unesta, joten aloitan nyt ensin arjesta ja unipostaus seuraa.

Arkirytmi

Mieheni on töissä arkisin noin kello 8-16, ja minä olen lasten kanssa kotona. Esikoispoikani on nyt 2 vuotta ja 5 kuukautta ja kuopustyttöni on 2 kuukautta. Poikani käy noin neljänä päivänä viikossa kaupungin järjestämässä puistohoidossa ulkoilemassa ja leikkimässä muiden lasten kanssa noin 2 tuntia kerrallaan. Puisto sijaitsee 2 kilometrin päässä ja kuljen sinne julkisilla. Harvemmin kävelen, koska muuten minulle ei jää kotona aikaa mihinkään.

Kuten alla olevasta aikataulusta näkee, suurin osa päivistä kuluu arjen pyörittämiseen ja lastenhoitoon. Tuntuu, että vauvalle on alkanut muodostua rytmi nyt aikaisemmin kuin esikoisellemme. Tämä johtunee siitä, että meillä on niin selkeät arkikuviot, ja että pidän vauvaa samassa rytmissä kuin esikoistani. Tyttö oikeastaan kulkee siinä mukana. Täysimetän vauvaa lapsentahtisesti, ja tällä hetkellä hän nukkuu noin kolmet päiväunet päivän aikana, joista yhdet saan välillä ajoittumaan samaan aikaan kuin esikoisen ainoat päiväunet. Silloin saatan ehkä itsekin levähtää hetken. Päiväunien kesto vaihtelee vielä päivästä toiseen, aamupäivällä hän nukkuu yleensä 1-2 tuntia, iltapäivällä päivästä riippuen 1-2 tuntia ja myöhemmin iltapäivällä hän ottaa vielä lyhyemmät nokkaunet. Joinain päivinä hän nukkuu selkeästi lyhyempiä unia, toisinaan hän on väsyneempi ja saattaa vetää sikeitä reilusti yli kaksi tuntia putkeen. 

Arkiaikataulu

klo 6 - 8 
Herätys. Jos esikoinen on hereillä, mies ottaa hänet noustessaan leikkimään olkkariin. Näin saan hetken nukkua vielä vauvan kanssa. 

klo 8 - 9 
Aamupala ja aamutoimet: minun ja pojan aamupala sekä vauvan imetystä, lasten vaipanvaihdot, hampaiden pesu, pukeminen ja omat aamutoimet, joihin välillä sisältyy myös 10 minuutin arkimeikki.

klo 9 - 9.30 
Pojan vieminen puistoon bussilla ja paluu kotiin. Ajoitan menemiset niin, että ehdin nopeasti seuraavalla bussilla takaisin kotiin. Vauva alkaa usein tähän aikaan nukkua päikkäreitään. 

klo 9.30 - 10.50 
Kotona kuopuksen kanssa: usein tyttö nukkuu osan ajasta, minä teen kodinaskareita ja blogihommia. Vaihtoehtoisesti käyn pojan puistoilun aikana lenkillä vauvan kanssa. Silloin useimmiten kuuntelen itse podcasteja, saarnoja/opetuksia tai vaihdan kuulumisia ystävien kanssa ääniviestein. Keskiviikkoisin käymme lasten kanssa äiti-lapsipiirissä seurakunnallamme kello 10-12, missä minulla on aika-ajoin piirin vetovastuu.

klo 11 - 12.30 
Pojan nouto puistosta, lounasta minulle ja pojalle (yleensä tyttö on rinnalla samaan aikaan), pojan nukuttaminen päikkäreille hänen omaan sänkyynsä, jonka aikana vauva on yleensä sylissäni. Nyt olemme alkaneet pojan kanssa harjoitella itseksiin nukahtamista sen jälkeen, kun minä olen ensin lukenut hänelle kirjan, laulanut ja silitellyt. Se on onnistunut ehkä pari kertaa. 

klo 12.30 - 14 
Päiväuniaika. Kuopus on yleensä lähes koko ajan hereillä ja nukahtaa vähän ennen kuin esikoinen herää. Tässä välissä yleensä seurustelen vauvan kanssa ja imetän, hoidan hiljaisia kotitöitä sekä teen esimerkiksi blogihommia. Nyt olen välillä saanut lapset nukkumaan samaan aikaan, jolloin pyrin itse myös lepäämään. Yleensä vähän ennen kahta vauva nukahtaa kehtoonsa.

klo 14 - 16 
Esikoinen herää. Hän syö välipalan, leikkii ja välillä teemme jonkin aktiviteetin, kuten askartelua, maalaamista, muovailuvahailua, helmien pujottelua, lukemista, ym. Toisinaan esikoinen saa tässä välissä hetken ruutuaikaa (jakso tai kaksi Ryhmä Hauta), jotta saan esimerkiksi ruuan laitettua ja vauvan hoidettua. Valmistan päivällisen, jos sitä ei ole edelliseltä päivältä jäljellä. Tässä välissä vauva usein nukkuu. 

klo 16 - 16.30
Isi tulee kotiin, jippii!

klo 16.30 - 18.30
Perheaika: Syödään yhdessä ja jutellaan kuulumisia, ulkoillaan ja käydään leikkipuistossa, löhöillään, leikitään, hoidetaan asioita. Välillä kyläillään jossain tai saatan piipahtaa keskustaan vauvan kera kahville ystävän kanssa.

klo 18.30 - 20
Iltapala, iltapesut ja iltatoimet. Meillä minä hoidan pojan iltapalan, isi pojan iltapesut ja iltatoimet, ja samalla minä hoidan pikkuneidin iltapesut ja iltatoimet. Sitten juttelen vielä päivästä esikoisen kanssa ja halitaan ja pusutellaan, isi laittaa pojan nukkumaan.  Imetän vauvan ja laitan vauvan nukkumaan kehtoon tai sitten menen hänen kanssa käymään lenkillä.

klo 20 - 22 
Vihdoin aikuisten levähdyshetki! Usein tehdään ensin omia juttujamme (jos vauva on jo nukkumassa) ja sen jälkeen tehdään jotain yhdessä, kuten vaihdetaan kuulumisia, katsotaan sarjaa ja syödään iltapalaa.

klo 22 - 23 
Iltapesut ja nukkumaan!

Kalenterin rauhoittaminen

Meille on aina ollut tärkeää parisuhde- ja perheaika, ja siksi olemme tehneet tietoisen päätöksen, että pyrimme pitämään kalenterin väljänä. Jokaiselle illalle ei sovita menoja, harrastuksia ynnä muuta, vaan haluamme varmistaa, että kiireen ja ylikuormittumisen sijaan meillä on aikaa toisillemme ja läsnäololle. Ja sitä tekemistä ja kiirettä kun riittää arjessa jo muutenkin! 

Emme esimerkiksi halua, että arki on "läpystä vaihto" meininkiä niin, että me vanhemmat juoksemme harrastuksesta ja menosta toiseen ja vuorotellen hoidamme lapsia, vaan että hoidamme lapsia yhdessä ja vietämme perheaikaa arkisinkin. Viikonloppuina olemmekin sitten enemmän menossa ja näemme ystäväperheitä sun muuta. Nyt syksyllä meillä ei ole mitään harrastusta, mutta keväällä on tarkoitus mennä perheuintiin, joka on sitten koko perheelle mukavaa yhdessäoloa.

Jokainen tekee tyylillään, mutta tämä sopii meille! Lapset ovat kuitenkin vain kerran pieniä, muutaman vuoden päästä he haluavat käydä harrastuksissa ja viettää enemmän aikaa ystäviensä kuin meidän vanhempien kanssa.

Meille on myös ensiarvoisen tärkeää, ettemme laita parisuhdettamme hattuhyllylle, vaan tietoisesti varmistamme, että meillä on arjessakin aikaa meille. Kun meillä on aikaa toisillemme, voi parisuhteemmekin hyvin. Uskomme siihen, että avioliittomme on lastemme koti, ja haluamme, että se olisi heille mahdollisimman hyvä, vakaa ja rakastava. 

Tällaista meidän arki ja ajatukseni arjesta on tällä hetkellä. Kuulisin mielelläni teidän arkirytmeistä myös!

4 kommenttia

 1. Kiva ajatus tuo ettei elettäisi läpsystä vaihto tyylillä, pitäkää siitä kiinni ��
  Multa tällä viikolla varmaan tulossa päivä mun kanssa postausta ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Tuntuu, että kiireinen lapsiperhearki on sellaista niin monella, mutta haluan välttää sitä viimeiseen asti! 💕

   Poista
 2. Lämmin kiitos osallistumisesta Maitokahvimedian Kuukauden Blogi kisailuun.
  Aktiivinen ote ja omaan asiaansa uskominen huokuu tästä blogistasi. Kauniit kuvat ja monipuolinen sisältö ovat isoja plussia myös. Jaamme vahvasti sanoman blogin takana. Paljon Onnea Arkeen Kätketty Aarre!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 💕 Ja siis selvennätkö mulle vielä, että mikä tällainen kilpailu on? Olen autuaan tietämätön, että olen sellaisessa mukana! 😊

   Poista