Parisuhde: Mitä mies haluaa? / Ulkoinen kauneus /
itä mies haluaa? Mitä hän ajattelee minusta? Olenko hänen mielestään viehättävä ja kaunis? Näitä kysymyksiä moni nainen pohtii, ei vaan suhteen alkuaikoina, mutta usein vielä - tai etenkin - silloin, kun on ollut jo pidempään parisuhteessa. Mieheltä ei ehkä saa ihailua entiseen tapaan, ja matkan varrella ikää ja kenties muutama kilo on jo ehtinyt karttua. 

Elämme ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassa, jossa kauneusihanteet ovat sangen epärealistiset. Moni nainen kamppailee kehosuhteensa kanssa koko elämänsä ajan, eikä koe koskaan olevansa riittävä sellaisenaan. Kun sarjat, kuten "Rakas, sinusta on tullut pullukka" pärähtävät ruutuun, saattaa moni hiljaa pohtia, miten oma laita on: Mitenköhän minun puolisoni kokee minut?

Toisaalta samaan aikaan, kun kauneusihanteet muuttuvat vaativammiksi ja armottomammiksi, on alettu puhua yhä enemmän itsensä hyväksymisestä sellaisena kuin on. Itsemyötätunnon ja armollisuuden harjoittaminen ovat keskeisiä teemoja myös minun blogissani. Moni meistä ui räpiköiden vastavirtaan ja yrittää hetki ja kehonosa kerrallaan alkaa vihdoin hyväksyä ja rakastaa itseään sellaisena kuin on. Onko siis ehkä jopa väärin pohtia omaa ulkonäköä miehen kannalta? Kuuluisiko vahvan ja itsenäisen naisen vähät välittää siitä, mitä oma puoliso ajattelee?

Miehen visuaalisuus parisuhteessa: tabu aihe?

Mitä mies kaipaa puolisoltaan ulkonäön suhteen? Siinäpä haastava ja kenties melko tabu aihe. Nyt en puhu siis miesten tietyistä mieltymyksistä tai niistä spesifeistä ulkonäköpiirteistä, joista jotkut miehet pitävät. Nyt on tarkoitus pohtia sitä mitä mies, joka on alunalkaen valinnut puolisonsa ja oletettavasti kokenut hänet viehättäväksi, kaipaa puolisonsa ulkonäöltä pitkässä juoksussa - vai kaipaako mitään?

Harvardista valmistunut, suosittu puhuja ja arvostettu tutkija Shaunti Feldhahn on tutkijaryhmän kanssa haastatellut yli 1600 21 - 75 vuotiasta miestä selvittääkseen miesten parisuhteeseen liittyviä ajatuksia. Tutkimuksen tulokset on koottu kirjaan For Women Only (miehille löytyy vastaava bestseller teos For Men Only, joka kertoo naisista). Tänään esitetyt löydökset perustuvat siis tähän kirjaan. 

Koska tämä ei ehkä sanomatta ole selvää niin sanon nyt: Naiset ja miehet ovat yksilöitä ja nyt puhutaan aiheesta yleisellä tasolla - poikkeuksia on aina, tottakai. Tämä ei ole välttämättä koko totuus, eikä jokaisen miehen kokemus. Jollekin miehelle ulkonäkö ei ehkä ole lainkaan tärkeä asia, toiselle se voi olla liiankin tärkeää, ja myös miehen standardit naista kohtaan voivat olla vääristyneet ja epäterveet. Nyt ei missään nimessä puhuta miehen tai yhteiskunnan vääristyneiden ulkonäkövaatimusten ja -ihanteiden orjallisesta täyttämisestä.

Useat aivotutkimukset ovat osoittaneet, että miehet ovat useimmiten visuaalisia, mikä yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että heidän aivonsa reagoivat tietyllä tavalla visuaalisiin ärsykkeisiin. Tästä johtuu mm. se, että miehen on lähes mahdotonta olla huomaamatta viehättävää naista - vaikka hän huomattuaan tekisikin päätöksen olla tuijottamatta. Tämä visuaalinen puoli on myös oleellinen osa miehen seksuaalisuutta. (Jälleen kerran koen tarpeena todeta, että poikkeuksia toki on.) Miehen visuaalisuus on kuitenkin asia, jota moni nainen ei tiedä tai sitten ei ymmärrä oikein.

Feldhahnille selvisi, että ulkonäkö on aiheena miehille itseasiassa erittäin tärkeä. Miehiltä saadun palautteen mukaan puolison ulkonäköä käsittelevä luku Feldhahnin kirjassa oli miesten mielestä kirjan tärkein: Puolison ulkonäkö kun on erittäin räjähdysherkkä asia, josta harva mies uskaltaa koskaan puolisonsa kanssa puhua ja ne, jotka päätyvät siitä puhumaan, eivät löydä oikeita sanoja. Aihe on erittäin herkkä ja monimutkainen molemmille osapuolille. (Naisten kokemuksesta kirjoitan oman postauksen.)

Tutkimuksen tulokset

1. Ulkonäöllä on väliä.
Feldhanin tutkimuksessa selvisi, että lähes jokainen vastanneista miehistä välitti jollain tasolla puolisonsa ulkonäöstä. 83 % vastaajista oli samaa mieltä tämän väitteen kanssa: "Haluan, että puolisoni näyttää hyvältä ja on energinen. Ei ole niin tärkeää, että hän näyttää samalta kuin silloin, kun me tapasimme. Tärkeämpää on, että hän pitää itsestään huolta nyt minun tähden." Olennaista ei siis ole niinkään naisen vaatekoko tai paino, vaan se, että hänellä on energiaa, että hän voi hyvin ja on terve ja että hän pitää ulkonäöstään huolta ja panostaa itseensä myös miestään varten.  Moneen mieheen kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti, jos naisen paino nousee huomattavasti - mutta tällä ei tarkoiteta muutamia lisäkiloja. Oletus ei missään nimessä kuitenkaan ole, että puolison pitäisi näyttää mallilta tai täyttää yhteiskuntamme epärealistiset kauneusihanteet.

2. Rakkauden ja arvostuksen osoitus. 
Moni vastaajista koki, että hänen puolisonsa välittää hänestä, kun tämä pitää itsestään huolta.  "Kun pidät huolta itsestäsi, koen että välität minusta." Feldhahn vertaa kokemusta siihen, miltä naisista tuntuu, kun mies yrittää panostaa romantiikkaan ja asioihin, jotka saavat naisen kokemaan itsensä rakastetuksi. Nainenkaan ei oleta, että mies onnistuu romantiikassa täydellisesti, mutta se, että hän yrittää, merkitsee paljon. Yhtälailla mies ei oleta, että nainen olisi ulkoisesti täydellinen, vaan hän arvostaa jo sitä, että huomaa naisen yrittävän pitää itsestään huolta ja panostavan itseensä. 

3. Mies kokee olonsa onnettomaksi ja epäarvostetuksi, jos nainen vähät välittää ulkonäöstään. 
Moni tutkimukseen osallistuneista miehistä toi esiin, että jos puoliso ei pidä huolta itsestään ja vähät välittää ulkonäöstään, heistä tuntuu onnettomilta ja siltä, ettei heitä arvosteta. Usein miehet haluavat tehdä puolisonsa kanssa kivoja asioita, joten heihin vaikuttaa se, jos puolisolla ei ole energiaa tai kuntoa tehdä miehen kanssa näitä asioita tai jos nainen kokee, että hänen ulkonäkönsä on este asioiden tekemiseen miehensä kanssa, kuten rannalla käymiseen. Miehet tiedostavat myös miten ulkonäköasiat voivat vaikuttaa naisen oloon itsestään ja sen kautta naisen aloitteellisuuteen ja halukkuuteen seksissä. Moni koki turhauttavana ja haastavana sen, jos nainen muuttuu ulkoisesti radikaalisti, mutta antaa muutoksille täysin periksi, tai jos nainen on tyytymätön omaan ulkonäköönsä ja se vaikuttaa hänen olemiseensa, mutta hän ei kuitenkaan tee asioita, jotka parantaisivat hänen oloaan. 

4. Miehet valmiita tukemaan puolisoaan.
Miehet ovat valmiita auttamaan puolisoaan monilla eri tavoilla, jotta tämä voi pitää itsestään huolta: esimerkiksi hoitamalla lapsia, jotta puoliso pääsee liikkumaan, mahdollistamalla kuntosalijäsenyyden, ostamalla uusia vaatteita, meikkejä tai hyvinvointipalveluja, jotta nainen kokee itseensä panostamisen olevan mahdollista tai vaikka tukemalla henkisesti. Vastaajista 66 % oli valmiita tekemään ihan mitä vain auttaakseen puolisoaan, ja 31 % oli valmiita auttamaan järkevissä määrin. Vain 1 % vastaajista ei ollut valmiita auttamaan. 

Sinä olet tärkeä

Pähkinän kuoressa voidaan siis todeta, että miehelle on tärkeää, että sinä voit kaikin puolin hyvin, ja usein tämä heijastuu meihin myös ulkoisesti. Tarkoitus ei siis ole kituuttaa itseään, ryhtyä epäterveille laihdutuskuureille, lakkoilla tai rääkätä itseään - eihän se tee naisesta hyvinvoivaa ja onnellista. Itseään armotta kurittava ja rankaiseva nainen harvemmin on toisten silmissä kutsuva ja hehkuva. Jotta voi oikeasti säteillä ja olla vapaa, valoisa ja viehättävä, tulee olla terve ja löytää rauha oman itsensä kanssa sekä kyetä myös iloita itsestään. Tutkimuksen miehetkin korostivat, että sellainen nainen säteilee ja on upea, joka nauttii itsestään ja kantaa itsensä hyvin. 

Ajattelen itse niin, että tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että nainen: sinä olet tärkeä. On niin tyypillistä, että viimeistään lapsia saatuaan nainen laittaa itsensä hattuhyllylle ja antaa itsestään kaikille muille kuin itselleen: hoivaa lapsia ja hoitaa kotia, käy töissä ja yrittää olla myös hyvä ystävä ja puoliso. Mutta siinä kaiken muun lomassa itsestään huolehtiminen unohtuu niin monilta. 

Sinä olet tärkeä: Uskalla ottaa aikaa pitää itsestäsi huolta, tarkoittipa se sitten liikuntaa, lepoa,  paremmin syömistä tai vaikka mielen hoivaamista. Käytä myös itseesi rahaa ja heitä ne reikäiset leggarit pois. Pyydä miestä järjestämään lastenvahti ja treffi-ilta, ja OTA itsellesi aikaa laittautua ja nähdä ja kokea myös itse se, että sinä olet tärkeä. Sinä olet UPEA!


Mitä ajatuksia ja tunteita tämä aihe sinussa herättää?

Lue täältä aiempi juttu sisäisestä kauneudesta. 

-Petra 

2 kommenttia

  1. Ihania ajatuksia Petra! Aluksi pelotti lukea, että mitäköhän latistavaa sieltä taas tulee. Mutta yllätyin kun tutkimustulokset ja sun ajatukset olikin tosi armollisia ja tsemppaavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kieltämättä haastava aihe! Mutta ihanaa, että sulla jäi hyvä fiilis tämän lukemisesta! <3 -Petra

      Poista