Rakastakaa. Rakastakaa. Rakastakaa.

 

Lasten saamisen myötä elämäni on muuttunut, ja suurin muutos on rakkaus. Rakkaus lapsiaan kohtaan on jotain sanoinkuvaamattoman suurta ja voimakasta, mutta myös haurasta ja herkkää. Kun rakastaa koko sydämellään, on menettämisen pelko myös raastavan suuri. 

Eiliset tapahtumat Turussa olivat karmaisevat ja sydäntä särkevän surulliset. Suruni uhrien ja uhrien omaisten puolesta on valtavaa. Uskon, ettei minun tarvitse edes yrittää sanoittaa kaikkea sitä mitä tunnen, sillä tiedän, että niin moni muu - ja varsinkin vanhemmat - kokevat niitä samoja tunteita. 

Kenelle tahansa ajatus siitä, että joutuisi väkivaltaisella tavalla luopumaan läheisistään - tai he menettäisivät meidät - on järkyttävä ja järkyttävän pelottava. 

"Minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksitkin pelätä. Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi," laulaa niin monen rakastama Ultra Bra. Kuinka moni meistä vanhemmista onkaan tavannut näitä lyriikoita samalla, kun olemme silittäneet rakasta lastamme ja toivoneet, että todella voisimme suojella heitä kaikelta? Ja yhtäaikaisesti olemme tunteneet sydämessämme ja vatsanpohjassamme sen tuskallisen kivun tiedosta, ettemme me siihen kykene. 

Ei minulla ole oikeita sanoja ja vastauksia siihen, miten tällaista kuuluu käsitellä. Jokainen meistä on erilainen, ja siksi myös jokaisen kuuluu saada mielestäni prosessoida asioita rauhassa ja omalla tavallaan. Some on tehnyt mielipiteiden muodostamisesta ja tunne-elämästä melko nopeatempoista -vaalitaan mieluummin tietoisesti rauhaa. Annetaan itsellemme ja muille rauha prosessoida. 

Sen haluan kuitenkin sanoa, että olemme samassa veneessä, yhdessä. Me kaikki. Tapahtunut tuntuu hirveältä siksi, että meillä on jotain todella suurta. Jotain joka on suurempaa kuin se suru ja viha, mitä tapahtumien takana oleva henkilö tunsi. Se asia on rakkaus. Ja rakkaushan on Suurin. 

Pimeys voi tuntua joskus ylitsepääsemättömän pimeältä, mutta silloin on elintärkeää kääntää katseensa valoon. Sillä valo voittaa aina pimeän. Rakkaus voittaa vihan.

"It is better to light a candle than to curse the darkness," sanoi Eleanor Roosevelt. Kaikkien niiden monien tunteiden keskellä, joita koemme nyt, valitaan lohduttaa, rakastaa, ymmärtää ja tukea toinen toisiamme - läheisiä ja tuntemattomia, samaa ja eri mieltä olevia.

Sillä tulevaisuudessa on toivoa, jos kasvatamme sukupolven, joka osaa rakastaa, kunnioittaa ja olla valona. Ja paras tapahan opettaa on toimia itse esimerkkinä.

Rakastakaa. Rakastakaa. Rakastakaa. 

Ja rohkaisuksi pelon käsittelyyn: 

"May your choices reflect your hopes, not your fears." -Nelson Mandela
"Fear does not stop death, it stops life."
"Fear is a reaction, courage is a decision."

Ollaan rohkeita, rakastetaan. 

-Petra

Kirjoitin äitiydestä ja peloista aiemmin täällä. 

Ei kommentteja