Onko sinulla avioehto?

Kun me kaksi opintovelallista, nuorta opiskelijaa menimme naimisiin, ei avioehto käynyt mielessäkään. Eipä meillä kummallakaan ollut kovinkaan monta senttiä tilillä, eikä perintöjä tai varallisuutta muutenkaan. 

Eikä se käynyt mielessä myöskään - ja etenkin - siksi, että avioehdon tekeminen olisi ollut arvojemme vastaista. Olemme sitoutuneet toisiimme loppuelämäksi ja päättäneet mennä vaikka läpi harmaan kiven. Olemme myös halunneet olla täysin yhtä - myös taloudellisesti. Siksi meillä ei ole minun tai sinun rahoja, vaan kaikki on yhteistä. Tätä ei muuten pankki meinannut ihan helpolla hyväksyä. 

Näin me ajattelemme meidän liitossamme. Jokainen pariskunta tekee näissä asioissa omat ratkaisunsa, eivätkä ne muille tietysti kuulu. 

Avioehto on nykyään yleistyvä käytäntö, mutta onko se aina hyvä idea tai edes tarpeellinen?

Avioehto: Naimisiin mentäessä on yhä tavallisempaa laatia avioehto. Mutta ennaltaehkäiseekö se avioeron vai kenties tekee eroamisen helpommaksi?

Toisenlaiset avioehdot

Mutta onko taloudellinen avioehto ainoa olemassa oleva avioehto? Aloin tässä taannoin miettiä, että aika monella itseasiassa on avioehto olemassa ilman, että he sitä sellaisena pitävät. Puhun nimittäin niistä ehdoista, joita olemme oman päämme sisällä asettaneet liitollemme. 

"Olen naimisissa kanssasi, niin kauan kuin olen onnellinen."
"Olen naimisissa kanssasi, niin kauan kuin sinä teet minut onnelliseksi."
"Pysyn kanssasi niin kauan kuin tuntuu hyvältä."
"Olen kanssasi, jos et koskaan muutu."
"Olen kanssasi, jos lupaat muuttua."
"En jätä sinua, ellet..." (esimerkiksi petä tai valehtele) 
"Rakastan sinua, mutta vain jos sinä myös rakastat minua."
"Kunnioitan sinua, jos ansaitset sen."
"Annan anteeksi, jos lupaat, ettet ikinä enää mokaa."

Nämä ovat kaikki esimerkkejä erilaisista ehdoista. Ne sisältävät ajatuksen siitä, että avioliitto on liiton sijaan pikemminkin aviosopimus, joka sitoo sen molempia osapuolia vain niin kauan kuin osapuolet täyttävät sopimuksen ehdot. Jos ehtoja rikotaan, voidaan sopimus purkaa. Silloin on hirmuisen kätevää, että on valmis exit strategy tehtynä.

Näin saa toki ajatella, onhan se ehkä tällä hetkellä yleisimpiä käsityksiä avioliitosta. Eihän kaikki ajattelekaan, että avioliitto olisi elämänpituinen juttu. Mutta jos lähtökohtaisesti haluaa pysyä yhdessä ja samassa avioliitossa loppuelämänsä, niin palvelevatko erilaiset avioehdot sitoutumista ja yhdessä pysymistä vaikeinakin aikoina?

Avioehdon vaarat

Erilaiset avioehdot eivät ole täysin vaarattomia. Vaikka niitä ei ääneen sanoisi tai aktiivisesti ajattelisi, niin siellä ne ovat ja voivat vaikuttaa ratkaisevastikin parisuhteeseen ja siihen, miten suhtautuu ongelmiin, jos kun niitä tulee. Vaikeuksien keskellä voi olla huomattavasti helpompaa taistella avioliiton puolesta ja sitoutua, jos ei ole vuosia leikitellyt erilaisilla "jos" -ajatuksilla. 

Kirjoitin aiemmin parisuhdeonnesta (täällä) ja kerroin tutkimuksesta, jossa oli havaittu, että vaikeista ajoista selvinneillä pariskunnilla oli yksi erittäin merkittävä ominaisuus: he olivat vankkumattoman sitoutuneita toisiinsa. Sen sijaan, että he olisivat leikitelleet eroajatuksilla, he aktiivisesti vastustivat niitä ja pyrkivät tekemään erosta mielessään mahdollisimman epähoukuttelevan vaihtoehdon. Heillä ei ollut erilaisia avioehtoja, vaan he olivat ehdottoman sitoutuneita. 

Voidaankin sanoa, että avioliitossa ei ole kyse 50/50 projektista, vaan molemmilta osapuolilta vaaditaan 100 % sitoutumista ja henkilökohtaista vastuuta, jotta homma saadaan toimimaan - ja kukoistamaan. Minun tulee rakastaa puolisoani siitä huolimatta, miten hän toimii ja rakastaa. 

Vaihtoehto avioehdolle

Jos avioehto voi haavoittaa tai haitata sitoutumistamme, niin mitä vaihtoehtoja meillä on? Ajattelen itse niin, että ehdottomuus on yksi mahdollisuus. Kuten avioliittolupauksissa sanomme: Lupaamme rakastaa hyvinä ja huonoina aikoina, myötä- ja vastoinkäymisissä. 

Meillä ei ole takeita siitä, mitä puolisomme tekee, emmekä voi välttyä siltä, että avioliitossa tulee vaikeita aikoja ja tulemme satutetuiksi tai satutamme. Mutta voimme sitoutua siihen, että pyrimme itse antamaan liitollemme ja puolisollemme kaikkemme. 

Sillä itseemme voimme vaikuttaa. Jopa silloin kun elämme onnettomassa tai vaikeassa parisuhdevaiheessa. Et voi muuttaa puolisoasi, mutta voit vaikuttaa siihen, miten itse toimit ja rakastat. On helppo etsiä toisesta vikoja ja puutteita, mutta kuten Craig Groeschel sanoo: "If you want something different, be it."

Mitä ajatuksia erilaiset avioehdot herättävät?

-Petra 

Parisuhteesta puhuessani koen aina tarpeen tehdä pienen disclaimerin, joten täältä pesee: en kritisoi, arvostele tai ota kantaa kenenkään avioeroon tai siihen johtaneisiin syihin tai väitä, etteikö päteviä ja hyviä syitä ole, eikä tarkoitukseni ole syyllistää ketään. Parisuhdepohdinnoissani ei myöskään ole kyse suhteista, joissa esiintyy vakavia mielenterveydellisiä ongelmia, riippuvuuksia, sarjapettämistä tai minkäänlaista henkistä tai fyysistä väkivaltaa tms. 

Lisää parisuhdepostauksia täällä

2 kommenttia

 1. Heippa, olipa kiva postaus. Ajattelen asioista pääosin samoin kanssasi, tosin haluan pitää "omat rahani" siis tilin, johon palkkani tulee. En siksi, etten haluaisi jakaa sitä puolisoni kanssa vaan nimenomaan siksi, etten huomaamatta eläisi jatkuvasti toisen rahoilla, mieheni kun tienaa selvästi minua enemmän.
  Tykkään tyylistäsi, löysin blogisi vasta (vauvan syntymä postauksen myötä) ja aion kyllä tutustua kirjoituksiisi enemmänkin. :) Niin ja suuret onnittelut pikkuisesta nyytistä!
  - Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä, että luinkin jo useamman postauksen varsinkin parisuhteeseen liittyviä tekstejä ja onpa kiva, että löysin blogisi. Olen itsekin äiti, myös äitiyteen liittyvät tekstit mitä lueskelin jo, oli niin kuin minun suusta. Aloin seuraamaan sinua instassa heti, etten vain unohda tätä blogia. Paremmalla ajalla tulen taas lukemaan lisää. :)
   -Jenni

   Poista