Turun Parhaat Kahvilat + arvio lapsiystävällisyydestä


On niitä, jotka käyvät kahvilassa ryystämässä suodatinkahvin nopeasti muiden menojen lomassa. Toisille taas kahvilassa käyminen on elämys ja yksi elämän pieniä suuria nautintoja. Lukeudun jälkimmäiseen ryhmään. Kahviloissa istuskelu on aina kuulunut lemppari asioihini. Muistan jo pienenä, miten hienoa oli, kun pääsin Mummin ja Ukin kanssa Fontanaan (joka oli silloin eri omistuksessa kuin nyt). Suuret ikkunat ja juhlavat, raskaat verhot. Hienot huonekalut ja herkulliset tuoksut. Lautasella komeili useimmiten lempiannokseni: omenapiirakka vaniljakastikkeella. Ai että! Kahvilarakastaja syntyi jo silloin. 

Tänään jaan teille vinkkejä Turun kahvilaskeneen. Huomioin jokaisesta kahvilasta erityisesti vielä nämä seikat:

Kahvi: Maukas ja laadukas kahvi. Juhlamokka? No thanks. 
Ruoka: Hyvät ja laadukkaat tarjoilut: tuoretta ja herkullista suolaista ja makeaa syötävää.
Miljöö: Kaunis ja/tai mielenkiintoinen miljöö ja sijainti. Itse en perusta mm. ostarikahviloista. 
Hinta-laatusuhde: Saako rahoilleen vastinetta?
Sisustus: Kotoisa ja tyylikäs sisustus.
Äänimaailma: mieluiten rauhallista tai hyvää musiikkia, ei todellakaan mitään nuorison jumputusmusiikkia (hehhee). Hyvä akustiikka tärkeää; on tylsää, jos ei kuule, mitä seuralainen puhuu. 
Palvelu
Lapsiystävällisyys

Café Art - For coffee lovers


Café Art, nimensä mukaisesti taidekahvila, on varmasti yksi Turun kahvilahelmiä. Tämä lukuisia palkintoja saanut kahvila sijaitsee upealla paikalla aivan Aurajoen rannassa ihanassa vanhassa rakennuksessa. Café Artiin tullaan nimenomaan kahvin vuoksi: Artti (kuten me sitä kutsumme) on voittanut Vuoden Barista -tittelin jo seitsemän kertaa. Leivonnaiset ovat itsetehtyjä ja kadulle kulkeutuukin usein huumaava korvapuustien tuoksu, joka varmasti kiusaa ohi lenkkeileviä turkulaisia. Artissa voi myös syödä kevyeen lounaan: Uuniperuna-ateria on tullut syötyä pariinkin otteeseen, erityisesti sen hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi. Parhaimmillaan Café Art on kesällä aurinkoisena päivänä. Silloin suuntaamme Artin terassille, joka on vertaansa vailla. Niissä hetkissä tuntuu siltä kuin olisi Pariisissa (näin sanoo tosin nainen, joka ei ole Pariisissa käynytkään). 

Artissa jään kaipaamaan muutamia asioita. Sisustus on makuuni liian riisuttu: kaipaisin pehmeyttä ja runsautta, nojatuoleja ja mukavampia tuoleja. Riisutun sisustuksen vuoksi melutaso on melko korkea varsinkin isossa salissa. Lisäksi toivoisin, että Artista saisi ostettua suklaata. Monesti kaipaisin kahvini kanssa palan hyvää ja laadukasta, mieluiten tummaa, suklaata. Palautetta olen laittanut, joten toivotaan, että siihen vielä reagoidaan. Vitriinissä on yleensä aina samat tuotteet, joten aktiivisena kävijänä kaipaisin ehkä enemmän vaihtelua. 

Lapsiystävällisyys: Café Artissa on useampi syöttötuoli. Vessat ovat pienet, mutta ainakin naisten vessan puolella on nyt sekä hoitopöytä että potta. Vaunujen tai rattaiden kanssa kahvilaan sisälle meneminen on hieman hankalaa, sillä vanhassa rakennuksessa on jyrkähköt portaat ja kapeat ovet. Kahvilan työntekijä on kuitenkin iloisesti tullut meille aina avaamaan ovet sekä tarvittaessa auttanut nostamaan vaunut sisälle. Isomman lapsen kanssa olemme jättäneet rattaat ulos parkkiin. Sisällä ei ole lapsille omaa tilaa, eikä tämän tyyppisessä kahvilassa mielestäni kuulukaan olla. Ulkona terassilla istuessa täytyy varsinkin pienten kanssa varoa, etteivät he juokse pyörätielle tai suoraan jokeen. Meillä kahvila on toiminut varsin hyvin kahvitteluun. 

Kahvi: 5/5
Ruoka: 4/5
Hinta-laatusuhde: 4/5
Miljöö: 5/5
Sisustus: 3/5
Äänimaailma: 4/5
Palvelu: 4/5
Lapsiystävällisyys: 3/5

Fazer Café - Turun paras kakkupala

Yksi sana: Chili-suklaakakku. Se on vienyt sydämeni! Fazer Café on melko uusi tulokas Turun kahvilaskenessä, ja siitä on nopeasti tullut yksi vakkarikohteistamme. Kahvila sijaitsee Hansakorttelin yhteydessä vanhan apteekin upeassa tilassa. Fazerin kahvilassa tarjoilut ovat todella laadukkaat: kakut ovat aina olleet priimaa: tuoreita, täyteläisiä, kosteita, nam. Kahvi on myös hyvää, erityisen hyvä uusi tuttavuus on ollut cold brew latte. Miinusta siitä, että erikoiskahvien ulkonäkö on vaihdellut aika paljon sen mukaan, kuka sattuu olemaan kassalla töissä.

Fazerilta löytyy jokaiselle jotakin, ja meidän ruokavalioon liittyvät kysymykset on aina selvitetty tarkasti. Täällä voi myös lounastaa ja viikonloppuisin on tarjolla myös brunssi, jota emme ole vielä kokeilleet. Kahvilan hintataso on hieman korkeampi kuin muualla, mutta tuotteet ovat korkeatasoisia.

Isoin miinus kahvilalle tulee sen pienistä tiloista: kahvila on useimmiten tupaten täynnä ja vapaata pöytää saa etsiä tai hetken jonottaa. Kassajono voi ruuhka-aikoina olla melko pitkä. Palvelu on ollut aina kuitenkin todella ystävällistä. Plussaa myös opiskelija-alennuksesta, joka on voimassa arkisin. Vinkki! Lataa Fazer Cafén MyFazerCafé -applikaatio puhelimeesi. Saat liittymisetuna ilmaisen lahjan (esimerkiksi suklaalevyn), ja joka kuukausi oikeasti hyviä tarjouksia. Olemme itse käyneet lähes aina edut hyödyntämässä. 

Lapsiystävällisyys: Fazerilla on syöttötuoleja muutama kappale ja taaperon juniorituoli. Vessatilat ovat isot, ja niistä löytyy sekä hoitopöytä että potta. Olemme myös useamman kerran saaneet pojallemme muiden ostoksiemme yhteydessä ilmaiseksi tai edullisesti pari palaa leipää ja voita. Kahvila on melko ahdas, mutta me olemme mahtuneet aina sisälle vaunujen kanssa. Huom! Käynti vaunujen ja rattaiden kanssa Hansan sisäpuolelta! Siinä on myös pieni tila, johon voi tarvittaessa jättää vaunut. 

Kahvi: 4/5
Ruoka: 5/5
Hinta-laatusuhde: 4/5
Miljöö: 4/5
Sisustus: 4/5
Äänimaailma: 4/5
Palvelu: 4/5
Lapsiystävällisyys: 4/5

Bean Bar - Paras kahvi 


Bean Bar on meille melko tuore tuttavuus, joka ihastutti heti ensivierailulla. Vietimme siellä pari tuntia eräänä kauniina lauantaisena aamuna. Aamun aikana kahvila täyttyi ja ympärillä oli ihana puheensorina. Suosittelen myös nappaamaan täältä kahvin mukaan! Kahvila on pieni ja vaikka se sijaitsee Hansan rakennuksessa, on sillä ihan omat erilliset tilansa, joten siellä ei ole ostarikahvila-fiilistä. Bean Bar on kahvin ja suklaan rakastajille, minkä lisäksi valikoimasta löytyy paljon muuta ihanaa ja ehkä hieman erilaistakin: smoothieita, erilaisia kaakaoita, croissantteja, toasteja, mutakakkua ja belgialaistyyppisiä vohveleita. Hinta-laatu-suhde on kohdillaan ja palvelu on erittäin lämmintä!

Lapsiystävällisyys: Bean Barin tilat ovat pienet, joten vaunujen kanssa en suosittele menemään. Ovi on melko kapea, ja vessa pieni. Muuten tila toimii varsin hyvin siihen, että käy kahvin juomassa, mutta pidempään oleskeluun esimerkiksi taaperon kanssa ei välttämättä käytännöllinen. 

Kahvi: 5/5
Ruoka: 4/5
Hinta-laatusuhde: 4/5
Miljöö: 4/5
Sisustus: 4/5
Äänimaailma: 4/5
Palvelu: 5/5
Lapsiystävällisyys: 3/5

Café Wäinö - Akvaario kiinnostaa perheen pienimpiä!

Cafe Wäinö on tämän kevään aikana toiminut työskentelykahvilanani. Se sijaitsee Wäinö Aaltosen taidemuseon yhteydessä Aurajoen kupeessa. Kahvila aukeaa jo aikaisin (kello 7.30 arkisin, klo 8 viikonloppuisin) ja sopii siksi myös aamuvirkuille. Palvelu on ystävällistä ja tarjoilut maukkaita ja kotikutoisia. Aamuisin on myös eilisiä kahvileipiä ja sämpylöitä huokeaan hintaan. Tarjolla on aina myös päivän lehdet. Erikoiskahvia saa, mutta se ei ole parhaimmasta päästä. Kahvila soveltuu erinomaisesti paitsi työskentelyyn myös lapsiperheille. Wäinössä on tarjolla myös lounasta. Vinkki! Laskiaisena kannattaa käydä täällä syömässä hyvät laskiaispullat.

Lapsiystävällisyys: Kahvila on iso, joten sinne mahtuu hyvin vaunut mukaan. Iso etu on myös se, että tarvittaessa vaunut voi jättää ulkopuolelle terassille, jos vaikka vauva nukkuu, ja niitä voi pitää helposti silmällä, kun kaikki seinät ovat lasia. Kahvilan yhteydessä on iso akvaario, jota minäkin olen pienenä tyttönä käynyt lukemattomia kertoja ihastelemassa. Syöttötuoleja löytyy. Kahvilan puolen WC:t ovat pienet, mutta museon puolelta aulasta löytyy sitten isommat tilat. 

Kahvi: 3/5
Ruoka: 4/5
Hinta-laatusuhde: 4/5
Miljöö: 5/5
Sisustus: 5/5
Äänimaailma: 5/5
Palvelu: 5/5
Lapsiystävällisyys: 4/5

Café Qwensel - Lapsille jotain omaa!Apteekkimuseon sisäpihan ihmeelliseen rauhaan astellessaan unohtaa, että on aivan Turun ydinkeskustassa. Siellä sijaitseva Café Qwensel on kyllä helmi keskellä Turkua! Vanhanajan kahvila on idyllinen ja tarjolla on aina aivan ihania tuoreita suolaisia piirakoita ja makeita leivoksia, ja kahvi ja tee tarjoillaan todella suloisesti. Erikoiskahveja ei ole saatavilla, mutta se ei ehkä sopisi kahvilan edustamaan aikakauteen. Tarjoilut tuodaan aina pöytään, ja palvelu on ystävällistä. Sisällä on kotoisa tunnelma, mutta me päädymme lähes aina sisäpihalle ulos istuskelemaan. Kesällä siellä on niin kaunista!

Lapsiystävällisyys: Tämä on yksi parhaiten pienille lapsille soveltuvista kahviloista Turun keskustassa. Sijainti on erinomainen - sisäpihassa voi vapaasti liikkua, leikkiä ja tutkia, ilman että on välitöntä vaaraa jäädä autojen tai pyörien alle tai että lapsi karkaa. Parasta on se, että sisäpihalta pääsee suoraan ilmaiseen Lasten Apteekkiin, joka on kuin apteekki-leikkimökki, jossa lapset voivat leikkiä apteekkaria ja asiakasta. Tämä on ehdoton hitti! Vessatilat ovat pienehköt, mutta toimivat. 

Kahvi: 3/5
Ruoka 4/5
Hinta-laatusuhde: 4/5
Miljöö: 5/5
Sisustus: 5/5
Äänimaailma: 5/5
Palvelu: 5/5
Lapsiystävällisyys: 4/5

Fontana Café - Toimiva ja tilava

Mainitsin jo postauksen alussa Fontanan, joka toimi lapsuudessani vielä pelkästään kahvilana. Nykyään Fontana on tunnettu erinomaisesta lounaastaan ja brunsseistaan. Fontana soveltuu hyvin myös pelkkään kahvitteluun. Kahvit ovat ihan hyviä (joskin ei mielestäni verrattavissa kahveihin erikoistuneisiin kahviloihin) ja suolaista ja makeaa on tarjolla laajasti. Palvelu on yleensä hyvää, mutta välillä vähän jäykkää tai kiireisen oloista. Fontana toimii myös hyvin silloin, kun osa seurueesta haluaa syödä ja osa kenties vain juoda jotain. Ravintolassa on A-oikeudet.

Miinuksena sanoisin ruuhkaisuuden: kun ihmisiä on paljon voi melutaso nousta välillä todella korkealle. Kahvittelun hintataso on mielestäni ok, mutta ruokalistalla olevien ruokien hinnat ovat nousseet kohtuuttoman suuriksi ottaen huomioon, että ruuan joutuu kuitenkin tilaamaan tiskiltä, eikä kyseessä ole varsinainen ravintola, jossa kaikki tilaamisesta tarjoiluun tapahtuu pöydissä.

LapsiystävällisyysTilat ovat isot, ja sinne mahtuu yleensä vaivatta myös vaunujen ja lasten kanssa. Ravintolassa on useampi syöttötuoli, ja hoitotila WC:n yhteydessä. 

Kahvi: 3/5
Ruoka: 4/5
Hinta-laatusuhde: 4/5
Miljöö: 4/5
Sisustus: 4/5
Äänimaailma: 4/5
Palvelu: 3/5
Lapsiystävällisyys: 4/5

Ruissalon Honkapirtti - Ulkoilupäivän kahvilakohde

Joka vuosi käymme kerran pari Ruissalon Honkapirtissä, usein talvisen ulkoilupäivän jälkeen. Honkapirtti on tunnelmallinen vanha hirsirakennus, jossa moni taitaa käydä syömässä perinteisen hernekeitto- ja pannariannoksen. Kahvilan tarjoilut eivät ole mielestäni mitenkään erikoiset, mutta munkki maistuu ulkoilun jälkeen eri tavalla hyvälle, eikö?

Lapsiystävällisyys: Honkapirttiin on helppo tulla lastenkin kanssa. Tilat ovat väljät ja paikan päällä on syöttötuoleja. WC-tilat ovat pienet, mutta toimivat. Vaipanvaihtopaikkaa ei ole. 

Kahvi: 2/5
Ruoka: 3/5
Hinta-laatusuhde: 3/5
Miljöö: 4/5
Sisustus: 4/5
Äänimaailma: 4/5
Palvelu: 3/5
Lapsiystävällisyys: 3/5

Cafe Linnan Talli - Turun paras munkki!

Raskauden alkupuolella minulle iski ihan mieletön munkkihimo, vaikka en siis normaalisti munkkeja syö. Selvittelin eräässä äitiryhmässä, mistä saisin hyvän munkin Turusta, ja Cafe Linnan Talliin vei tiemme muutaman tunnin kuluttua. Munkit olivat tuoreita ja v a l t a v i a. Yksi munkki riitti kevyesti meidän perheelle! Cafe Linnan Talli sijaitsee aivan Turun linnan vieressä. Palvelu oli erinomaista ja tarjottavat hyviä! Kesäisin pihalla on myös kiva istuskella.

Lapsiystävällisyys: Café Linnan Talli soveltuu hyvin lapsiperheille. Kahvila on rento ja palvelussa huomioitiin lapset. WC-tilat ovat myös toimivat ja siistit. Vaunut voi hyvin jättää ulos, ja niitä pystyy pitämään koko ajan silmällä. Ulkoaluekin toimii kivasti lasten kanssa. Ja tietysti: Upea Turun linna on aivan vieressä, joten sinne sopii mennä tutkimaan joko ennen tai jälkeen kahvittelun!

Kahvi: 3/5
Ruoka: 4/5
Hinta-laatusuhde: 4/5
Miljöö: 3/5
Sisustus: 3/5
Äänimaailma: 4/5
Palvelu: 5/5
Lapsiystävällisyys: 4/5


Kuralan Kylämäen kahvila on ollut erottamaton osa arkeani viimeiset kaksi vuotta, sillä olemme käyneet siellä poikani kanssa muskarissa siitä asti, kun hän oli noin 3-4 kuukautta vanha! Ihanassa vanhanajan kahvilassa saa matkata ajassa taaksepäin ja kokea kiireettömyyttä. Tarjottavat ovat suussa sulavia ja itsetehtyjä, ja täältä saa ehdottomasti Turun parhaan (ja mielestäni elämäni parhaan) voisilmäpullan! Etenkin kun tulee heti aamusta ja sen saa suoraan uunista lämpöisenä. Ai että! Mikä arjen pelastus ja ilo se on ollut huonosti nukuttujen öiden jälkeen!

Lapsiystävällisyys: Tämä kahvila sopii kaikin puolin lapsiperheille! Kuralan Kylämäkeä voin suositella kaikille retkikohteena, ja kahvilassa on ihanaa istua alas lasten kanssa. Siellä on paljon ihmeteltävää ja myös leluja. Vaunut voi jättää kätevästi ulos. Kahvilassa on syöttötuoleja, ja WC-tiloissa potta. 

Kahvi: 4/5
Ruoka: 5/5
Hinta-laatusuhde: 5/5
Miljöö: 5/5
Sisustus: 5/5
Äänimaailma: 5/5
Palvelu: 5/5
Lapsiystävällisyys: 5/5

Nuvole - Turun paras jätski! 

Hansakorttelissa sijaitseva italialainen gelateria ei ole kovin ihmeellinen sisustukseltaan, mutta sen kompensoi aivan super herkullinen jätskivalikoima! Jäätelöt ovat itse käsintehtyjä ja sen kyllä maistaa! Valikoimaan kuuluu myös useita erilaisia sorbetteja. Tänne olemme useamman kerran päätyneet ravintolaillallisen jälkeen. Kahvi on italialaista ja vahvaa, joten halutessaan voi jo valmiiksi pyytää hieman enemmän maitoa. Palvelu on aina ollut erittäin ystävällistä. 

Miinuksen Nuvole saa sisustuksesta: kahvilan tilat olisivat paljon viihtyisämmät, jos siellä olisi ikkunoita ja jos sisustus olisi paremmin toteutettu. Myös siellä soivan popmusiikin voisi ehkä vaihtaa muuhun. 

Lapsiystävällisyys: Kuka lapsi ei pidä jäätelöbaarista? Värikäs sisustus on varmasti lasten mieleen, ja henkilökunta huomioi kivasti perheen pienimmät. Kahvilassa on syöttötuoleja, ja WC-tilat ovat toimivat. 

Kahvi: 4/5
Ruoka: 5/5
Hinta-laatusuhde: 5/5
Miljöö: 3/5
Sisustus: 3/5
Äänimaailma: 3/5
Palvelu: 4/5
Lapsiystävällisyys: 5/5

Muita kokeilemisen arvoisia kahviloita: 

-MKitchen & Cafe Aboa Vetus & Ars Novan museon yhteydessä. Sisäpihalla on lapsille myös oma alue.
-Gaggui Kahvila Monen suosikki. Pieni ja idyllinen turkulainen kahvila hyvällä huumorilla höystettynä. Jostain syystä en ole koskaan sen suuremmin syttynyt sille itse - ehkä eniten siksi, että se on "väärällä" puolella keskustaa ja toisaalta siksi, että se on niin pieni, että siellä ei viitsi esimerkiksi ystävän kanssa puida kaikkia kuulumisiaan - paitsi kuiskimalla.
-Latte Café Hauska, pieni kahvila Turun keskustassa. Hyvät kahvit, monipuolinen valikoima myös suolaista syötävä ja erinomainen palvelu.
-Café Carre Kahvi idyllisellä paikalla jokirannassa. Jotain jää siellä mielestäni uupumaan, eivätkä tuotteet ole parhaimmasta päästä. Mutta jos haluaa syödä Nuvolen jäätelöä ulkona kauniissa miljöössä, niin Café Carressa se onnistuu. Siellä nimittäin myydään Nuvolen jäätelöä - tosin ei välttämättä juuri sitä omaa lempi makua.
-Aschan Sininen juna Tämä on oman lapsuuteni klassikko kahvila, joka sijaitsee ihanassa Kauppahallissa. Suosittelisinkin tätä erityisesti lapsiperheille, sillä "junassa" istuminen on varmasti jokaiselle lapselle hauska elämys.
-Cafe Ankka Martin sillan kupeessa sijaitseva ulkoilmakahvila on erinomainen vaihtoehto kesäpäivänä. Ulkona istuskellessa voi ihailla Aurajokea ja ohi lipuvia veneitä. Kahvilassa on old school meininki: Tarjolla on mm. herkullisia ja tuoreita munkkeja, lihapiirakkaa, kahvia ja kylmiä juomia, ja maksamiseen tarvitset käteistä. Suosittelen lämpimästi esimerkiksi komboa kaunis, aurinkoinen kesäaamu, tuore munkki ja kahvi sekä päivän lehden lukeminen - ne kun ovat kahvilassa luettavissa.
-Kahvila 7 Pöytää Ihana pieni kahvila Yliopistonkadulla sijaitsevan kirjakaupan yhteydessä. Kahvilassa on tarjolla erikoiskahveja, laaja teevalikoima, juustokakkua ja muita herkullisia suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Kahvila 7 Pöytää

Siinä muutamia meidän lemppareita Turussa! Mikä on sinun lempparisi?

-Petra

Ei kommentteja