Kirjavinkkejä kesälomalle!

Yksi ehdoton lomaan kuuluva asia on hyvät kirjat. En tiedä mahtaako mikään muu rentouttaa samalla tavalla kuin se, että saa täysin uppoutua hyvään kirjaan ja ahmia sitä sivu toisensa jälkeen. Kuluneen viikonlopun aikana vietin tuntikausia Jojo Moyesin The Girl You Left Behind -kirjan parissa ja se oli IHANAA! Rakastan sitä, kun ajatukset pyörivät täysin kirjan hahmojen ja tarinan parissa, ja koko ajan odottaa sitä hetkeä, että saa sukeltaa takaisin siihen maailmaan. 

Hyvän kirjan kautta pääsee ihan eri tavalla irti arjesta, ajatukset ja mieli rentoutuu ja samalla aivot saavat myös sopivasti vähän erilaista pohdiskeltavaa ja inspiraatiota kuin ehkä aika monen arkeen kuuluva somen plärääminen tai sarjojen tuijottelu tarjoaa. 

Keräsin nyt muutamia kirjoja, joista olen nauttinut suuresti! Poimi tästä kirja itsellesi, mikäli lomaluettavaa ei vielä ole! Luen itse paljon englanniksi, mutta linkitän myös suomenkieliset versiot. 


Jojo Moyesin ihanat kirjat
Moyes on aika monelle tullut tutuksi, jos ei kirjojen myötä niin hänen kirjaansa perustuvan elokuvan Kerro minulle jotain hyvää vuoksi. Jos nautit hyvistä, monitasoisista ja mukaansatempaavista tarinoista, jotka käsittelevät monipuolisesti elämää, ihmissuhteita ja rakkautta, niin Moyes on sinua varten.

Me Before You ja After You (suomeksi Kerro minulle jotain hyvää  ja Jos olisit tässä)
Aivan must read - kamaa, ja arvatenkin kirja on paljon parempi kuin elokuva. Menestysromaanin ensimmäinen osa kertoo Louisa Clarken elämästä pikkukaupungissa, ja siitä miten hän päätyy henkilökohtaiseksi avustajaksi onnettomuudessa halvantuneelle Willille. Kirja kertoo heidän välisestä suhteesta tavalla, joka saa lukijan ulvomaan naurusta ja seuraavaksi itkemään lohduttomasti. Louisan tarina saa jatkoa kirjassa Jos olisit tässä. 

The Girl You Left Behind (suomeksi Ne, jotka ymmärtävät kauneutta)
Kirja kertoo kahdesta naisesta, jotka joutuvat kokemaan elämässään raskaita asioita. Sophie Lefevre, joka elää ensimmäisen maailman sodan aikana, joutuu lähettämään miehensä sotaan ja elämään saksalaisten miehittämässä pienessä ranskalaisessa kylässä. Miten hänelle lopulta käy? Neljän vuoden avioliitosta yllättäen leskeksi jäänyt Liv Halston elää nyky-Lontoossa. Mikä yhdistää näitä kahta naista? Tässä kirjassa on todella mielenkiintoisella ja traagisella tavalla läsnä historia ja erilaiset moraaliset kysymykset, ja samalla Moyesille tuttuun tapaan tarina rakentuu ihmissuhteiden ja rakkauden ympärille. 

Moyesin novellit
Moyesilla on myös lyhytnovelleja, joita en valitettavasti löytänyt suomeksi. Olen lukenut näistä kaksi, Honeymoon in Paris ja Paris for One. Nyt on saatavilla teos Paris for One and Other Stories, johon on koottu useampi tarina. Osassa tuttujakin hahmoja, kuten The Girl You Left Behind -kirjasta tutut Sophie ja Liv. 

Eat, Pray, Love - Omaa tietä etsimässä
Elizabeth Gilbert
Niin ikään elokuvista tuttu, Eat, Pray, Love on täydellinen lomakirja. Se kertoo vastikään eronneesta amerikkalaisesta kolmikymppisestä Elizabeth Gilbertistä, joka lähtee etsimään itseään ja elämän tarkoitusta kolmesta eri kulttuurista: Italiasta, Intiasta ja Indonesiasta. Kirjaa lukiessa pääsee itsekin matkalle. Lämmin suositus kesäpäiviin!


Jotain muuta: Tositarinoita ja avaimia parempaan elämään

A Long Walk Home
Judith Tebbutt
Judith Tebbuttin omakohtainen tositarina siitä, miten hän ja hänen miehensä joutuivat lomamatkallaan Kenyassa somalimerirosvojen kaappaamiksi. Judith vietti 192 päivää yksin somalien vankina eristettynä, uhattuna ja nälkiintyneenä. Miten hän selvisi siitä, ja mitä hänen miehelleen kävi?

The Last Lecture (Jäähyväisluento)
Randy Pausch
Liikuttava, koskettava, inspiroiva. Carnegie Mellon -yliopistossa on ollut luentosarja, johon on kutsuttu merkittäviä ihmisiä pitämään ns. viimeisen luentonsa: Mikä on ollut heille elämässä tärkeintä ja mitä he haluaisivat sanoa muille ennen kuolemaansa? Randy Pauschin, nuoren tiedemiehen, aviomiehen ja isän kohdalla luento todella oli hänen viimeisensä, sillä hän sairasti parantumatonta syöpää. Randy päätti puhua elämästä otsikolla "Kuinka todella toteutat lapsuudenhaaveesi?" Tämä kirja inspiroi lukijaansa elämään täysillä, olemaan kiitollinen ja nauttimaan elämästään. Kirja on ollut New York Timesin kirjalistan kärjessä 24 viikkoa, ja se on käännetty 35 kielelle. Must read!

The Gifts of Imperfection (Epätäydellisyyden lahjat)
Brené Brown
Käsi ylös kuinka moni on katsonut Brené Brownin TED-talkeja (täällä ja täällä) tai ainakin kuullut hänestä? Varmasti aika moni! Lukeudun Brownin fanijoukkoihin - vitsi mikä WO(W)MAN! Jos Brown ei ole sinulle tuttu, niin tässä pähkinänkuoressa tästä upeasta naisesta: Hän on tutkija University of Houstonissa, ja hän on viimeiset 16 vuotta tutkinut rohkeutta, haavoittuvuutta, häpeää ja empatiaa, hän on kirjoittanut kolme New York Times #1 Bestseller kirjaa (joista tämä on yksi), ja hänen TED Talkeja on katsottu yli 30 miljoonaa kertaa.  Aika kovan luokan mimmi on siis kyseessä! Teoksessa Epätäydellisyyden lahjat Brown opastaa lukijaa kohti lempeämpää tapaa suhtautua omaan itseensä ja epätäydellisyyteensä. Miten rohkeuttaan ja myötätuntoaan (niin itseään kuin muita kohtaan) voi kehittää, ja tulla sen myötä hyväksyvämmäksi itseään kohtaan? 

Sielukas Nainen
Kaija Maria Junkkari
Tämä kirja oli lahja anopiltani, ja voin lämpimästi suositella sitä jokaiselle naiselle. Mitä tarkoittaa sielu? Miten se liittyy nykynaisen kiireiseen ja velvollisuuksien täyttämään elämään? Junkkari käsittelee kirjassaan naisen elämää, oman kutsumuksen löytämistä ja viisaiden valintojen tekemistä. Mitä nainen sisimmässään kaipaa? Miten voimme löytää tien kohti merkityksellistä ja kaunista elämää? 

Ei kuvattuna:

The Happiness Project (Onnellisuusprojekti
Gretchen Rubin
Luin tämän muutama vuosi sitten 5 viikon fillarireissullamme halki Tanskan ja Saksan. Tämän luettuani päädyin mm. lopulta aloittamaan jo kauan haaveena olleen blogini. Kirjailija Rubin eli vuoden keskittyen onnellisuutensa lisäämiseen. Hän hyödynsi kaiken saatavilla olevan tiedon ja tutkimuksen onnellisuudesta, haastatteli ihmisiä ja kokeili kaikenlaista. Kirja on samalla viihdyttävä ja hauska, mutta inspiroiva: Mitä on onnellisuus? Miten sen voi saavuttaa? Miten elää parasta mahdollista elämää?

Islantilainen voittaa aina
Satu Rämö 
Viime kesänä matkalla fillarireissulle Ahvenanmaalle tajusin, että olin unohtanut kirjani kotiin. Löysin tämän kirjan Siwasta ja minkä helmen löysinkään! Satu Rämö on KTM, kirjailija, bloggaaja, kolumnisti ja designkaupan pitäjä, joka on naimisissa islantilaisen miehen kanssa ja asuu Reykjavikin keskustassa tämän ja yhden lapsensa kanssa. Rämö kertoo erittäin viihdyttävällä tavalla Islannista, sen ihmisistä, kulttuurista, luonnosta ja historiasta, ja peilaa kaikkea samalla myös itseensä, Suomeen ja suomalaisuuteen. Tämä kirja oli sellainen, josta luin monia sivuja ääneen miehelleni istuessamme kesäiltana kalliolla Kökarissa pojamme jo nukahdettua telttaan. Suosittelen kirjaa kaikille!


Mitä kirjoja sinä aiot lukea lomalla? Kuulisin mielelläni kirjavinkkisi, sillä on aina kiva löytää lisää kirjoja lukulistalle! Suosittelen muuten lämpimästi Adlibrista, olen itse tilaillut sieltä kirjoja yli 7 vuotta ja ollut aina todella tyytyväinen asiakaspalveluun, valikoimaan ja hintoihin. (Ei yhteistyö Adlibriksen kanssa, mutta Adlibris: jos yhteistyö kiinnostaa, niin pistäkääpä viestiä! ;) )

-PetraEi kommentteja