Oletko kahlittu rooliin?

Olen miettinyt lähiaikoina omia unelmiani ja uusien juttujen tekemistä. Sen myötä olen myös pohtinut rooleja. Ja oikeastaan sitä, miten helposti ihminen ajattelee itseään tietyissä rooleissa, mikä voi ehkä toisinaan estää meitä elämästä niin kuin sisimmässämme todella haluaisimme. 

Roolien ottaminen lähtee jo kotoa tietysti. Meillä jokaisella on tietty rooli sisarusparvessa tai ehkä olimme ainoita lapsia. On olemassa lukuisia eri tutkimuksia siitä, millainen rooli lapselle kehittyy riippuen tämän järjestysasemasta sisarusparvessa. Kyllä te tiedätte? Vanhin on tienraivaaja ja vastuunkantaja, kuopus on kenties perheen vauva ja saa enemmän vapauksia kuin häntä edeltäneet. Keskimmäinen jää ajoittain muiden jalkoihin ja on ehkä sovitteleva ja perheen diplomaatti. 

Mutta eihän se aina menekään niin. Tietenkään. Olen miettinyt, että joskus jopa sen tietäminen, mitä tutkimukset sanovat tietystä sisarusparviroolista voi vaikuttaa siihen, miten näemme itsemme. Mitä jos sinulle perheen kuopuksena kerrottaisiinkin, että olet tyypillisesti johtaja-aineista? Alkaisitko toimia eri tavalla?

Kouluajoilta voi olla helppoa (tosin toisinaan hieman kivuliastakin) muistaa oma roolinsa. Joku saattoi olla luokan pelle, toinen luokan priimus, hikari tai kympin tyttö. Joku on ollut kiusaaja, toinen kiusattu ja joku molempia. Joku voi ajatella olleensa tylsä tavis, joka sulautui massaan eikä jäänyt kenellekään mieleen. Tai kenties olet ollut aina suosittu koulussa: se jota muut ihailivat ja joka johti laumaa. Ehkä olit hänen vastakohtansa - ja koet olevasi sitä edelleen. 

Monella meistä on myös tiettyjä "rooleja" liittyen ulkonäköömme. Joku on aina ajatellut, että on läski. Toinen on ajatellut, että on hiirulainen. Kolmas ajattelee, että on ruma. Joskus roolimme voivat vaikuttaa ulkonäköön liittyviin valintoihimme. Olisipa ihanaa ostaa tuo, mutta enhän minä voi pukea tällaista ylleni, olen _________. Enhän minä voi leikata hiuksia noin, koska olen ________. Enhän minä voi ilmoittautua boudoir-kuvauksiin, sillä en ole sen näköinen nainen. Mitä muut sitä paitsi ajattelisivat.

Roolit seuraavat ja rajoittavat

Joskus meidän erilaiset roolimme seuraavat meitä pitkälle aikuisuuteen ja vaikuttavat siihen, millaisia valintoja teemme, millaisiin ihmissuhteisiin hakeudumme ja millaisiin henkilökohtaisiin mahdollisuuksiin uskomme.

Meille annettu ja meidän ottamat roolit voivat vaikuttaa myös siihen, miten tulkitsemme erilaisia tilanteita ja suhteita.Vaikuttavatko vanhat, turhat tai paikkansa pitämättömät roolit yhä sinun elämääsi? 

Luovutko mahdollisuudesta elää täysillä ja todella tehdä niitä asioita, joita rakastat, koska ajattelet, että ethän SINÄ voi niitä tehdä tai mitä ne kaikki muut vanhat tutut ajattelisivat? Menetätkö mahdollisuuden solmia ihania uusia ystävyyksiä, koska kuvittelet, ettei sinusta pidetä TAI kenties ylenkatsot jotain ihan huippu tyyppiä, koska ethän ole ennenkään sosialisoinut erilaisten ihmisten kanssa? 

Vapaudu rooleista ja riko muotit

Aikuisuuden myötä tulee yksi erittäin ihana asia. Mahdollisuus vapautua vanhoista rooleista, revitellä ja oikeasti tutkia ja selvittää, kuka on irrallaan sinulle annetuista tai sinun joskus ottamista rooleista. 

Mitä jos ensi viikolla rikkoisit jonkin vanhan muotin? Mitä tekisit, jos et pelkäisi ja unohtaisit moiset roolit?

Sen voi tehdä pienesti, vaikka laittamalla punaista huulipunaa, ostamalla ne nahkahousut tai menemällä kauppaan ilman meikkiä. Tai vähän suuremmin, esimerkiksi juttelemalla sille ihmiselle, jolle ajattelit, että sinä et voi jutella. Tai kenties rohkenet repäisemään oikein kunnolla ja teet sen yhden asian, josta olet unelmoinut, mutta olet ajatellut, ettet voi, koska olet sinä. 

Ei kommentteja