Rakkauden kielet


Ystävänpäivä on maailmalla romantiikan ja parisuhteen juhlaa. Suomessa tänään iloitaan ihanasti nimenomaan ystävyydestä, mutta täälläkin on kuluneiden vuosien aikana alettu yhä enemmän korostaa romantiikkaa ja parisuhdetta. Tämä taitaa jakaa mielipiteitä aika rajustikin. Osa kokee sen teennäisenä ja kaupallisena, moni (ehkä etenkin nainen) janoaa romantiikkaa ja huomioiduksi tulemista. "Voi kunpa se mies muistaisi minua jotenkin!" saattaa moni kokea sisimmässään. 

Some voi paljastaa meissä romantiikan kaipuuta, kateutta, haikeutta ja katkeruuttakin. Ystävänpäivänä Instagram täyttyy herttaisista päivityksistä, joissa voi nähdä kenen mies on kenties muistanut jotenkin: pieniä lahjapussukoita, kortteja, kukkakimppuja ja kynttiläillallisia. Ovatko huomioimiset mittari puolison rakkaudesta? Ihaileeko mies kumppaniaan enemmän, jos hän osoittaa sen romanttisilla tavoilla Ystävänpäivänä? 

Mistä oikeastaan on kyse? Kuka on väärässä: Ystävänpäivä -romantiikasta nauttivat ja sitä kaipaavat vai ne, jotka sitä vastustavat, vähättelevät, välttelevät tai jotka ovat välinpitämättömiä sen suhteen?

Rakkauden kieli

Ehkä asia onkin niin, että kumpikaan ei ole oikeassa eikä väärässä. Kyseessä on vain kielimuuri: puolisot puhuvat eri rakkauden kieliä. Parisuhdeterapeutti Gary Chapman on pariskuntia tutkiessaan huomannut, että on olemassa viisi rakkauden kieltä. Jokaisella ihmisellä on yksi tai kaksi pääkieltä, joilla he sekä antavat että vastaanottavat rakkautta. 5 Rakkauden kieltä

Lahjat
Lahjojen saaminen luo tunteen, että hän välittää minusta, hän muistaa minut ja ennen kaikkea: hän tuntee minut. Tärkeää ei ole lahjan hinta, vaan se, että sen takana on ajatusta ja välittämistä. Usein erilaiset merkkipäivät ovat erityisen tärkeitä. 

Teot
Tekoihin kuuluu konkreettinen palveluiden tekeminen: roskien vieminen, auton tankkaaminen, lastenhoito, ruuanlaitto. 

Sanat
Rakastavat, ihailevat ja rohkaisevat sanat tekevät rakastetun olon. Sanat korostavat vastaanottajan erityisyyttä ja kohottavat itsetuntoa. Kehut, kannustukset ja kiitokset kuuluvat tähän kategoriaan. 

Ajankäyttö
Laatuaika merkitsee rakkautta. Jakamattoman huomion ja kiinnostuksen saaminen osoittaa, että on rakastettu. Silloin ei joudu kilpailemaan esimerkiksi älypuhelimen tai television kanssa kumppaninsa huomiosta. 

Kosketus 
Fyysiseen koskettamiseen kuuluu niin hellyys ja herkät kosketukset, hieronta ja rapsuttelu kuin seksikin. 

Ryppy rakkaudessa

Parisuhteessa haasteeksi muodostuu usein se, ettemme puhu keskenämme samaa rakkauden kieltä. Jos puoliso ei puhu sinulle juuri sinun rakkauden kieltä, sinulta saattaa jäädä rakkauden osoitukset huomaamatta. Olomme saattaa olla epärakastettu, vaikka todellisuudessa olemme puolisollemme äärimmäisen rakas. Sama pätee toisinpäin. Saatamme jatkuvasti huomaamattamme tuottaa puolisollemme pettymyksen. Puolisostasi tuntuu koko ajan siltä, ettet rakasta, vaikka rakastatkin. Mitä pitäisi tehdä?

Helposti ajattelemme, että jos rakkaus vain on "todellista" ja aitoa, niin sen pitäisi toimia ja kukoistaa ilman sen suurempia ongelmia. Wrong! Rakastaminen on taito, jota pitää opetella. Toisaalta saatamme olla sitä mieltä, että "Minä nyt vain olen tällainen. Eikö se riitä sinulle? En voi olla jotain muuta, mitä olen!" Wrong again! Hyvä uutinen on se, että me todella voimme oppia puhumaan keskenämme samaa kieltä. Kun alamme opetella toistemme rakkaudenilmaisumuotoja, voi parisuhteemme ilo ja keskinäinen rakkautemme kasvaa ja vahvistua. 

3 Askelta Rakkauden Kielten Haltuunottoon

1. Tarkkaile itseäsi ja puolisoasi: Milloin koet, että puoliso osoittaa sinua kohtaan rakkautta? Entä milloin puolisosi kokee itsensä rakastetuksi? Tee puolisosi kanssa rakkauden kieli -testi. Jutelkaa tuloksistanne keskenänne. Täältä löytyy suomenkielinen testi (klik!) ja täältä englanniksi hieman laajempi testi (klik!

2. Kertokaa toisillenne muutamia esimerkkejä parisuhteenne ajalta, jolloin koitte olevanne todella rakastettuja. Miksi silloin? Mitä siinä kerrassa oli erityistä? Mikä rakkauden kieli oli kyseessä?

3. Harjoitelkaa yhdessä. Esittäkää toisillenne yksi tapa, jolla toivoisit kumppanisi huomioivan sinua tulevan viikon aikana: Haluaisin, että oikeasti pysähdyt katsomaan minua ja sanot minua kauniiksi. Haluan, että rapsutat minua illalla. Haluan, että teet aloitteen seksiin. Haluaisin, että tuot minulle vaaleanpunaisia kukkia. 

Harjoitus tekee paremmaksi - muttei täydelliseksi 

Minä ja mieheni olemme tutustuneet rakkauden kieliin monia vuosia sitten, jo kihloissa ollessamme. Silti emme edelleenkään onnistu tässä asiassa läheskään aina, vaan edelleen saamme muistutella toisiamme asiasta. Kommunikaatio onkin tässä kaiken a ja o. Omat toiveet pitää uskaltaa sanoa ääneen. Romanttisissa leffoissa ehkä meneekin niin, että kumppani osaa ilman apua osoittaa rakkautta juuri oikeilla tavoilla, mutta se ei ehkä ole paras malli oikeaan elämään. Rakkauden osoitus on aivan yhtä arvokas, vaikka toinen ei olisikaan keksinyt sitä ihan itse. Lisäksi on hyvä muistaa, että oma rakkaudenkieli voi vaihtua vuosien myötä. Suhteen alkuvaiheessa se voi olla hyvinkin eri kuin pikkulapsivaiheessa. 

Toisena yhtä tärkeänä asiana pidän armollisuutta ja anteeksiantoa: on melko epätodennäköistä, että puoliso onnistuu aina vastaamaan kumppaninsa odotuksiin ja tarpeisiin. Kerro rakentavasti, mitä olisit kaivannut, jotta puolisosi osaa varautua seuraavaa kertaa varten. Itse olen alkanut kommunikoida suoraan, mitä toiveita minulla on milloinkin: "Haluaisin, että muistat minua jotenkin syntymäpäivänämme." "Meillä on merkkipäivä tulossa, voisitko viedä minut treffeille?" Ole myös valmis pyytämään aidosti anteeksi, jos olet tuottanut puolisollesi pettymyksen. 

Ennen kaikkea muistakaa olla toinen toisillenne armollisia: Harva oppii yhdessä yössä rakkauden ammattilaiseksi. Hyväksykää, että olette erilaisia, mutta molemmat voivat omasta tahdostaan kehittyä. Rakastamaan oppiminen on elämän pituinen projekti, ja hyvä niin. 


Hyvää Ystävänpäivän iltaa!

P.S. Vanhemmille tiedoksi: Myös lapsilla on omat rakkauden kielet! 


Ei kommentteja