Nainen on naiselle susi - vai onko?


"Nainen on naiselle susi."

Niin sitä sanotaan. Nainen puhuu selän takana, haukkuu, vertailee, arvostelee, kritisoi, kiusaa. Naisten vastakkainasettelu tuntuu usein olevan automaatio naisista käytävässä yleisessä keskustelussa. Se on lähtökohtainen oletus. Ja media tekee fantastisen upeaa työtä tän asetelman tukemisessa. Eipä tarvii kanavasurfata kovinkaan kauaa, että törmää reality-sarjaan, jossa naiset haukkuvat kilpaa toinen toisiaan. 

Ja mites ne äidit sitten? Raskauden aikana aloin huomata, että homma vaan eskaloituu äidiksi tulon myötä. Vastakkainasettelu ja arvostelu tuntuu olevan väistämätöntä - valitse kummalla puolella olet, untuvikko!

Korvikemutsit vs. täysimettäjät
Muotikledjut vs. kirpparikuteet
Sormiruokailu vs. soseilu
Kestovaippaulu vs. kertsivaipat
Kuinka kasvattaa bebé vs. vapaakasvatus
Timmit fitness-äidit vs. laiskemmat äidit
Hippiäidit vs. citymammat

The list goes on. 

Telkkarissa pyörivä Äitien Sota -ohjelmakin keskittyy nimenomaan siihen, että äidit vertailevat toinen toisiaan, jotta saadaan selville, kuka on paras äiti. 


Mutta onko todellisuus todella näin karu?


Tuoreena ja herkkänä äitinä sain kyllä välillä neuvoja, jotka tuntuivat arvostelulta. Osa tapahtui in real life, pari taas netissä, kun yritin kysyä neuvoa mm. imetysasioihin. Muutaman kerran olen kohdannut paheksuvia katseita julki-imettäessä. Voi olla, että kommentit ja katseet olivat ilkeit, arvostelevia tai suodattamattomia suoria tokaisuja. Yhtä mahdollista on, että arvosteleva tai paheksuva sävy oli vain mun tulkintaani. 

Mutta valtaosin olen kohdannut jotain ihan muuta kuin Äitien Sotaa. 


♥  Olen rupatellut niitä näitä tuntemattomien äitien kanssa bussissa. 
♥  Olen viettänyt päiviä uusien äiti-tuttavuuksien kanssa. Käynyt lounaalla ja vaihtanut numeroita. 
♥ Olen saanut ihailua, tsemppiä ja vahvistusta äitiyteeni keski-ikäisiltä ja eläkeläisiltä aivan toisen sukupolven äideiltä.
♥ Julkisilla paikoilla minulle tuntemattomat naiset ovat tulleet pyytämättä yhtäkkiä auttamaan: kantamaan tarjotinta, viemään mun tarjottimen pois, vahtimaan lastani, jotta voin hakea itselleni ruokaa, tuomaan minulle syöttötuolin ja muuta. 
♥  Olen kohdannut avarakatseisuutta, leikkimielisyyttä ja jaettuja äitiyskokemuksia. 
Olen saanut kasvaa äitiydessä muiden amatöörien kanssa, joista kukaan ei ole käyttäytynyt kuin ammattilainen - ei edes ne moninkertaiset äidit. Itseasiassa he vähiten kuvittelevat olevansa jotenkin pro tai parempia kuin muut.
♥  Olen monta kertaa kuullut rehellisiä avautumisia siitä, mitä oikeasti kuuluu ja miten oikeasti menee ja jakanut vastaavasti omia tunteitani, ja saanut kuulla toisen suusta "Niin mustakin välillä tuntuu..." 
♥  Olen kohdannut aitoutta, empatiaa, myötätuntoa, kanssaelämistä. 

En väitä, etteikö ilkeitä, inhottavasti käyttäytyviä ja selän takaa toisista pahaa puhuvia äitejä olisi. Onhan niitä. Jokainen sen jo näkee netin keskustelupalstoiltakin tai joutuu kohtaamaan näitä yksilöitä milloin missäkin. Ja harva nainen voi käsi sydämellä sanoa, etteikö olisi joskus ollut se nainen -edes hetkittäin- tai vähintään toiminut hiljaisena sivusta seuraajana tai kuuntelijana.

Mutta meillä jokaisella on mahdollisuus ajatella ja tehdä toisin.

En halua pitää totena ja automaationa sitä, että nainen on naiselle susi, ja äiti on äidille sitäkin pahempi. En halua lähtökohtaisesti ajatella, että jonkun katse oli arvosteleva tai mielipide tarkoitettu henkilökohtaisena kritiikkinä. 

Haluan omalta osaltani olla luomassa sellaista fiilistä meidän äitien keskuuteen, että hei, me ollaan samassa veneessä. Olit sitten fitness-äiti tai pehmeämpi mutsi, olipa sulla eväänä lapselle valmissosetta tai luomukasviksia tai käyttäytyikö sun lapsi äsken kauppareissulla upeasti tai ihan jäätävästi. 


Suurin osa meistä yrittää tehdä parhaansa ja huonoinakin päivinä yritetään selviytyä ja tehdä asiat mahdollisimman hyvin. (Ja välillä vedetään rimat matalaksi, se on sallittua ja tervettä.) 

Eli... Unohdetaan se nainen on naiselle susi homma. Nainen voisi olla naiselle jotain muuta... vaikkapa reilu kanssasisar? Kukaan ei tee itsestään parempaa äitiä, vaikka kuinka arvostelisi muita äitejä.

Ja miten se onnistuu? Siten että jokainen tekee sen minkä voi: päättää, että  en ainakaan ole muille naisille susi.

Mitä mieltä sä oot? Onko nainen naiselle susi? 

Kuvat: Ihana Viivi Hyttinen (click!

Ei kommentteja