10 järjestelyvinkkiä kotiin


Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved. 
Tammikuu, tuo tuoreiden alkujen ja uusien mahdollisuuksien kuukausi, on jälleen käsillä. Joulun tunnelmoinnin, hyggeilyn ja kaamoksen aikaisen pysähtyneisyyden jälkeen haluan laittaa kotona hihat heilumaan. Arki rullaa huomattavasti jouhevammin ja aikaa jää myös niiden unelmien toteuttamiselle, kun kinkkiset kohdat kotona on organisoitu toimiviksi. Kun koti on järjestyksessä, loksahtaa ajatuksetkin päässä paikoilleen. Järjestely on yksi keinoni purkaa stressiä (joten kun huomaatte minun järjestelevän erityisen paljon, voitte päätellä jotain, heh). 

"---sekasorron vallassa olevat eväs- ja pakasterasiat
 ja kaapeista tursuavat pipot ja hanskat tekevät 
jokapäiväisistä tilanteista tahmeita."

Olen taas vuodenvaihteen jälkeen hienosäätänyt joitain kotimme tyypillisiä kaaoksen kohteita ja pyrkinyt tekemään näistä ongelmakohdista toimivampia. Loppujen lopuksi pienet asiat, kuten sekasorron vallassa olevat eväs- ja pakasterasiat ja kaapeista tursuavat pipot ja hanskat tekevät jokapäiväisistä tilanteista tahmeita. 

Kenties joku siellä voi saada joistain meidän kodin jutuista inspiraatiota tai vinkkejä oman kodin ongelmakohtien organisointiin, joten täältä pesee sekalainen kokoelma organisointitapoja.

1. Lasten ulkoiluasusteet (pipot, hanskat)

Kyllästyin siihen, että lähtiessä kotoa pengoin aina isoista koreista lasten pipoja ja hanskoja, ja käytin turhaa aikaa niiden etsimiseen. Nyt olen tuonut eteiseen pienen kaapin, josta löytyy vain molempien lasten päivittäisessä käytössä olevat hanskat, pipot, kypärämyssyt ja kaulurit (molemmilla on kaksi pipoa, kahdet hanskat ja kauluri ja kypärämyssyt). Näin löydämme heti nopeasti mitä tarvitsemme, ja he osaavat löytää ne myös itse. Varahanskat, varapipot ja esimerkiksi kuratamineet ovat erikseen toisessa korissa kaapissa. 

Copyright 2019. All rights reserved.

2. Pakasterasiat

Olen jo vuosia pitänyt tätä tapaa järjestää pakasterasiat erittäin toimivana. Meillä on vain muutamaa eri tyyppistä rasiaa. Kannet olen laittanut yhteen koriin, ja vierestä löytyy pinottuna rasiat. Vetolaatikosta on todella helppoa ja nopeeta löytää sopiva rasia ja sille kansi. Lasten pienet eväsrasiat kansineen ovat omassa laatikossaan, joten ne eivät huku muiden rasioiden sekaan. 

Copyright 2019. All rights reserved.

3. Isot tarjoilulautaset

Isot tarjoilulautaset saa näppärästi järjestykseen Ikeasta löytyvän Variera -kattilankansitelineen avulla. Näin tarvitsemansa astian saa helposti kaapista käyttöön ja takaisin paikoilleen. 

Copyright 2019. All rights reserved.

4. Tiskipöytä

Tiskipöydän yleisilme on huomattavasti siistimpi, kun puhdistusaineet, harja ja tiskirätti on laitettu nätisti niille sopivaan säilytyskoriin tai -astiaan. 

Copyright 2019. All rights reserved.

5. Palapelit ja pelit

Kerroin vastikään lastenhuonepostauksessa siitä, että olen laittanut lasten palapelit olohuoneen lipastoon, jossa on lapsilukot. Näin ollen palapelejä ja pelejä ei levitetä päämäärättömästi ympäriinsä, kuten taaperoilla on tapana, jos ne ovat vapaasti saatavissa. Kun palapelit ja pelit ovat kaapissa pystyssä, on helpompi ottaa haluamansa pelin ulos. Nuppipalapelien osia säilytän Mini-Grip -pusseissa, jolloin ne pysyvät paremmin järjestyksessä, eivätkä palat katoa. 

Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved.

6. Askartelutarvikkeet

Olen järjestänyt lasten askartelu- ja taiteilutarvikkeet muovisiin säilytyslaatikoihin ja koreihin kaappiin keittiömme läheisyyteen, mistä ne on hyvin helposti saatavilla käyttöön. Piirustusvälineet ovat kahdessa korissa (paperit isommassa, kynät pienemmässä, korit Etolasta). Askartelutarvikkeita olen lajitellut Mini-Grip -pusseihin. Erilaiset tehtävä- ja värityskirjat löytyvät lehtitelineestä. Kun tarvikkeet on helposti saatavilla, on huomattavasti matalampi kynnys askarrella. 

Copyright 2019. All rights reserved.
Copyright 2019. All rights reserved. 

7. Pyykkien lajittelu

Pyykkihuolto on huomattavasti helpompaa, kun pyykit saa lajiteltua suoraan oikeisiin osoitteisiin. Meillä on nyt päällekäin kaksi Ikean Antonius-ritiläkoria (täällä), joista löytyy korit kaikelle: tummat, vaaleat, kirjavat, musta / valkoinen, 60 astetta, erittäin likaiset ja hienopesu. Kunnon lajittelusysteemi säästää aikaa.

Copyright 2019. All rights reserved.

8. Mopit

Siivouskaapista ulos kaatuvat mopit ovat niin ärsyttäviä! Löysin viime syksynä Prismasta Sini tuotteen erittäin näppärät välineripustimet (täällä), jotka ovat ratkaisseet tämän ongelman. Suosittelen!

Copyright 2019. All rights reserved.

9. Kauppakassit

Keneltäpä ei löytyisi nykyään sata ja yksi kestokassia? Tämä Sortera-laatikko Ikeasta (täällä) on helppo tapa saada kassit kaappiin piiloon, mutta niin, että kauppaan lähtiessä kasseja saa myös helposti otettua mukaan. 

Copyright 2019. All rights reserved.

10. Smart Store -laatikot: mm. lääkkeet, ohjekirjat, juhlatarvikkeet, vaatehuolto ja random sälä

Rakastan laadukkaita ja pitkäikäisiä Smart Store -laatikoita, ja siksi hyödynnän niitä todella monen asian säilyttämiseen. Tässä muutama esimerkki:
  1. Lääkkeet ja lääketarvikkeet on säilötty isoon SmartStore- säilytyslaatikkoon, josta löytyy myös kätevä sisäosa. Päivittäisessä käytössä olevat asiat ovat erillään näistä. 
  2. Ohjekirjat on kerätty yhteen laatikkoon. Harvemmin niitä tulee tarvittua, mutta ai että miten tyytyväinen olen ollut muutamana kertana, kun jotain on laitettu myyntiin tai joitain ohjeita on kaivattu, ja olen minuutissa löytänyt ohjekirjan käsiini.
  3. Juhlatarvikkeet, kuten servietit, pillit, kertakäyttöastiat ja koristeet löytyvät kätevästi yhdestä laatikosta keittiömme ihan ylimmällä hyllyllä, mistä ne saa helposti kun niitä tarvitsee, mutta ne eivät ole tiellä arjessa. 
  4. Vaatehuolto: Lasten tulevien kokojen vaatteet, säilytettävät lastenvaatteet, myyntiin ja lahjoitukseen menevät vaatteet, kesävaatteet, lasten tulevia kenkiä, aikuisten myytävät tai pois annettavat vaatteet sekä korjausta vaativat vaatteet. Etenkin lapsiperheissä vaatteet kiertävät melko tiuhaa tahtia, kun lapset kasvavat. Vaatekaapista täytyy poimia pois pieneksi jääneitä vaatteita sekä säilyttää jossain seuraavia vaatekokoja. Olen ratkaissut tämän meillä niin, että vaatehuoneesta löytyy kannelliset SmartStore-säilytyslaatikot kaikelle. Tämä systeemi helpottaa huomattavasti taltuttamaan sen vaatekaaoksen, joka niin helposti syntyy. 
  5. Random sälä, jota kaikilla on vaikka kuinka karsisi tavaraa, on helppo koota yhteen laatikkoon ja hyödyntää jaotteluun Smart Store laatikon sisäosaa ja pieniä purkkeja - ihan pakasterasiatkin käy. Näin esim. heijastimet, erilaiset avaimet, lukot, kanttis-kortit ynnä muun sellaisen ärsyttävän sälän saa siististi pois pyörimästä eteisen pöydiltä ja lipastojen laatikoista. 
Vinkki! Hanki säilytyslaatikoita alennuksesta. Varsinkin alkuvuodesta monessa paikkaa on hyviä tarjouksia. Satsaa laatuun: halvat ja heikosti tehdyt säilytyslaatikot eivät kestä käyttöä pitkään, varsinkin jos niitä käytetään säännöllisesti. 

Copyright 2019. All rights reserved. 
Copyright 2019. All rights reserved. 
Copyright 2019. All rights reserved.
Siinäpä muutama hyväksi todettu tapa järkkäillä kotona. Suurin työ on toki aina ylläpitää järjestystä, eikö? Onko kellään muulla tapana järkkäillä kotia vuoden alussa?

-Petra


Ei kommentteja