Jouluihmisen joululempparit x 15

Copyright 2018. All rights reserved.


Paljastin teille viime viikolla minun jouluinhokkini (löydät listauksen täältä). Moni teistä yhtyi joihinkin listani kohtiin. Mutta miten mahtaa olla joululemppareiden kohdalla? Tänään kerron teille, mitä asioita tämä jouluihminen fiilistelee joulussa eniten! Listan tehtyäni huomasin, että siinäpä tulee myös kerrottua meidän tärkeimmät jouluperinteet.


Jouluihmisen joululempparit x 15

1. Joulumusiikin kuunteleminen, erityisesti mm. Frank Sinatra, Dean Martin, Nat King Cole, Bing Crosby ja Rajaton

Alan kuunnella joulumusiikkia marraskuun puolen välin jälkeen aina jouluun asti.  Erityisen ihanaa on muuten se, jos omat lempparibiisit soivat kahviloissa tai kaupoissa. Mutta joulun jälkeen en jaksa enää yhtäkään joulubiisiä! 

2. Jouluun valmistautuminen

Jouluun valmistautuminen tulee tehdä hyvissä ajoin kaikessa rauhassa. Oleellisin osa valmistautumista on tunnelmaan luominen sekä ympärille että omaan mieleen. Joulussa valmistelut ja odotus ovat yhtä tärkeitä kuin itse juhlapäivä. 

3. Joulukoristeet ja -valot

Rakastan koristella kotiamme ja luoda joulun tunnelmaa jokaiseen huoneeseen! Meillä on tunnelmavaloja kaikkialla, ja olen pikku hiljaa kerännyt lisää koristeita vuosien aikana. Miten ihanaa onkaan kaamosaikana luoda kauneutta ympärille, kun ulkona on harmaata ja pimeää. 

Copyright 2018. All rights reserved.

4. Joulutapahtumat: Markkinat, myyjäiset, laulajaiset ym. 

Joulutapahtumat, kyllä! Kahlaan Facebookin tapahtumia läpi joka vuosi ja klikkaan olevani kiinnostunut lähes jokaisesta. Kaikkiin emme toki ehdi, mutta tänä vuonna olemme olleet mm. laulamassa Kauneimpia Joululauluja, Joulumarkkinoilla, katsomassa jouluikkunoita ja tarkoitus olisi vielä viedä lapset kasvitieteelliseen puutarhaan ja lasten joulukirkkoon. Joulutapahtumat best!

5. Joulukirjeet

Vietin  lapsuuteni USA:ssa ja siellä oli monella tapana lähettää joulukirje - newsletter - missä kerrottiin perheen kuulumisia vuoden ajalta, joskus kuvien kera. Se oli aivan loistava tapa vaihtaa kuulumisia ennen someaikaa. Saamme edelleen joulukirjeitä joka vuosi, ja olen itsekin lähettänyt nyt minun omalta pieneltä perheeltäni joulukirjeet sukulaisille ja ystäville muutaman kerran. Ihana tapa!

6. Joulufiilis

Jouluihmisenä minulle tärkein asia joulussa on se taianomainen joulufiilis, joka syntyy monista pienistä asioista: levollisesta ja levänneestä mielestä, kauniista koristeista, joulun tuoksuista, rakkaista läheisistä, hyvästä ruuasta ja perinteiden ylläpitämisestä. Täytyy sanoa, että joka vuosi ei ole sitä joulufiilistä, mikä on jouluihmiselle aika stressaavaa ja raskasta. Viime vuosina joulufiilistä on rokottanut mm. raskauspahoinvointi tai kaamea univelka. Tämä vuosi näyttää kuitenkin lupaavalta!

Copyright 2018. All rights reserved.

7. Jouluaamu

Rakastan jouluaamun tunnelmaa! Jouluruuat tuoksuvat ja saan keittää rauhassa joulupuuroa. Ilmassa on odottava, jännittynyt ja samaan aikaan rauhallinen fiilis. Joululaulut soivat ja joulukuusi säteilee kauneuttaan. Lapset ovat täynnä intoa, ja jossain vaiheessa avataan telkkari, katsotaan Joulupukin Kuuma linjaa, ja samalla valmistaudutaan päivään.

8. Joulusauna

Joulusauna on melkeinpä pyhä asia. Siihen kuuluu puhtaat laudeliinat, lyhtyjä ja kynttilöitä ja pakasteesta otettu koivuvihta. Saunaan mennään aamulla perheenä, ja jäähyillä juodaan jotain hyviä, raikkaita juomia, kuten tuoretta appelsiinimehua. Saunassa tehdään ehkä vartalokuorinnat ja laitetaan kasvonaamiot. 

9. Jouluasu

Jouluaattoon ei kuulu kollarit! Tykkään aattona laittaa päälle kauniit vaatteet, toki sellaiset, joissa on mukava olla!

Copyright 2018. All rights reserved.

10. Joulurauhan julistus

Joulurauhan julistus on ollut minun perheelleni aina tapa - jopa Yhdysvalloissa asuessamme kuuntelimme sen huonon nettiyhteyden välityksellä. Turussa olemme useina vuosina olleet paikan päällä kuuntelemassa, mutta nyt lähivuosina olemme tyytyneet televisioituneen versioon, koska kello 12 on juuri lasten päiväuniaika. Maamme laulun ja Porilaisten marssin myötä pääsee viimeistään joulutunnelmaan!

11. Jouluruoka ja yhdessä syöminen

Jouluateria on erityisen tärkeä siksi, että silloin istutaan alas rakkaiden kanssa, joita emme näe joka päivä. Joulupöytään kuuluu kaunis kattaus, koristelu ja ruokien esteettinen esillepano. Lempi jouluruokani ovat: silli, graavilohi, savukala, savustettu kalkkuna, lanttulaatikko, rosolli, saaristolaisleipä, jälkiruuat (sekä anoppini että äitini tekevät niin hyviä!) ja hyvä suklaa. 

12. Kävely hautausmaalla

Jouluna käymme aina kävelyllä hautausmaalla ihailemassa kynttilämerta ja sytyttämässä muistokynttilät itsekin. Samalla saa raitista ilmaa ja liikuntaa ruuan jälkeen. 

Copyright 2018. All rights reserved.

13. Lasten ilo

Joulu on saanut aivan uuden merkityksen omien lasten myötä. Se on ihan parasta! On myös sydäntä lämmittävää katsoa, kun omat lapset iloitsevat ja nauttivat.

14. Aattoillan yhteishengailut

Pakettien avaaminen vuorotellen, yhdessä löhöily, pelailu, viinin ja juustojen nauttiminen ja jouluruuan närppiminen: Yhdessä rentoutuminen on parasta! 

15. Uusi yöpaita 

Lapsuudenkotini perinteenä oli, että äiti osti meille jouluksi uudet yöpaidat tai pyjamat. Tämä ei ole lähivuosina aina toteutunut, mutta silti se on itselleni oleellinen osa joulua. Siispä tänä jouluna olen varuiksi ostanut itse itselleni uuden yöpuvun! En malta odottaa, että saan vaihtaa sen päälle aattona. Aion tätä perinnettä jatkaa omille lapsilleni.  

Mitkä asiat ovat siellä ruudun toisella puolella joululemppareita ja ehdottoman tärkeitä jouluperinteitä?

-Petra

Ei kommentteja