Jouluihmisen jouluinhokit x15

Photo: Copyright 2018. All rights reserved.

Joulu on taas, joulu on taas! Ja siitäkö me jouluihmiset vasta innostummekin. Lienee selväksi tullut, että kuulun tähän mainioon ihmistyyppiin, mutta uskokaa tai älkää, on jouluasioita, joista en pidä tai jotka eivät kuulu minun jouluperinteisiini! Tänään aion listata ne teille silläkin uhalla, että maineeni jouluihmisenä kärsii. 

Jouluihmisen jouluinhokit x15

1. Joululauluista mm. Santa Baby, I saw Mommy Kissing Santa Claus, Last Christmas (why?!) ja Feliz Navidad

Hermo menee välittömästi, kun joku näistä pärähtää soimaan. Aivan karseeta sontaa suoraan sanottuna. Voiko kukaan aidosti pitää noista biiseistä? Jos pidät, ilmianna itsesi kommenteissa! Kerroin taannoin Insta Storyssani siitä, miten jo pienenä 5-vuotiaana ahdistuin I Saw Mommy Kissing Santa Claus -laulusta, joka kertoi mielestäni aviorikoksesta. Sanoitusten varsinainen merkitys valkeni minulle vasta aikuisiällä, mutta se ei muuttanut sitä, etten edelleenkään kyseisestä biisistä välitä. 

2. Joulukinkku

En ymmärrä joulukinkkuhehkutusta. En oikeastaan juuri koskaan syö possua, ja kylmä possu jouluaattona ei minua innosta. Toki saatan sitä pienen palan maistaa, mutta eipä se hivele makunystyröitäni. 

3. Joulutorttu

Voitaikina, yök! Okei, raskauksien jälkeen olen oppinut syömään esimerkiksi croissanteja, joita en aiemmin ikinä syönyt, mutta en edelleenkään välitä voitaikinajutuista, enkä varsinkaan joulutortuista. Kyllä joulusesongin aikana tulee syötyä yhteensä ehkä yksi, mutta kyseessä ei ole mikään suosikkini. 

4. Pipareiden leipominen, koristelu ja syöminen 

Ihastelin tässä juuri ystäväni tekemiä upeasti koristeltuja pipareita ja ihmettelin, miten joku voi jaksaa! Muistan, etten ole juuri koskaan nauttinut pipareiden leipomisesta hirveästi, enkä varsinkaan siitä koristelusta: truuttaan vaan putkilosta läjän kuorrutetta piparin päälle, jos minut pistetään sitä hommaa tekemään. Näpertely ei vain innosta, pikemminkin ahdistaa! (En ole koskaan tehnyt piparkakkutaloa, enkä myöskään taikinaa väsää itse.)

Ilmeeni, kun Santa Baby alkaa soida...  Photo: Copyright 2018. All rights reserved.

5. Joulukortit

Rakastan saada joulukortteja ja joulukirjeet ovat vielä parempia. Mutta äh, en minä ole vielä tainnut saada koskaan lähetettyä kunnon old school kortteja nyt lastensaannin jälkeen. Viime vuonna päätin lakata yrittämästä: ei sen tarvitse olla kaikkien juttu. Teen niitä asioita, mistä nautin. Siispä olen lähettänyt jonkunmoisen tervehdyksen sähköisessä muodossa, ja monena vuotena se ajankohta on meillä ollut uutena vuotena. 

6. Liköörikonvehdit, Vihreät Kuulat, marsipaanikonvehdit, ananaskonvehdit, minttukonvehdit...


Kyllä jouluisin tulee aina muutama konvehti napattua, mutta suurin osa joulusuklaista on makuuni aivan liian makeita. Hyvä tummasuklaa voittaa mennen tullen parhaimmatkin konvehdit. En tykkää yhtään, jos haukkaa konvehtia, ja sen sisältä valuukin suuhun nestettä tai jokin muu epämiellyttävä yllätys, ja marsipaani tai marmeladi ovat ikuisesti ja aina kaikissa muodoissaan ehdoton no no.

7. Joulupukki


Ei, ei ja ei. Koko Joulupukki-konsepti tökkii niin monella eri tavalla, että siitä saisi ihan oman postauksensa. Ensinnäkin ihan ykkösärsytys on se, että Joulupukki sotii koko arvomaailmaani vastaan. Uskon evankeliumiin ja suureen ihmeelliseen armoon. En halua opettaa lapsilleni, että pitää olla kiltti tai pelotella heitä lahjojen menettämisellä, vaan haluan opettaa heille anteeksiannosta, armosta, vapaudesta ja inhimillisyydestä sekä siitä, että kenenkään meidän ei tarvitse täällä yksin omassa voimassaan ponnistella ja yrittää olla täydellinen. Toiseksi miksi Joulupukki saa kaiken kreditin, eikä lahjojen oikea antaja? Ei kivaa! Kolmanneksi: Miksi yrittäisin väkisin saada lapseni istumaan vieraan äijän polvelle ja kuiskimaan hänelle pienen sydämensä toiveita tai esiintymään hänelle? (Ja nyt tässä kohtaa haluan painottaa, että tämä postaus on huumorimielellä kirjoitettu. Joulupukki on meidän perheessä läsnä leikkinä, emme vihaa pukkia! Tai no... Heh, ei vaan. )

Copyright 2018. All rights reserved.


8. Vilkkuvat jouluvalot

Vilkkuvat -  ja värikkäät - epileptisiä kohtauksia aiheuttavat jouluvalot: why?! Muutama vuosi sitten meitä vastapäätä asuva ihminen piti parvekkeellaan aivan järkyttävää hysteerisesti vilkkuvaa joulukuusta monta kuukautta, eikä meillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin pitää verhoja kiinni kotona ollessa. Joulu on rauhan aikaa, ihmiset!

9. Seksikkyys yhdistettynä jouluun ja joulujuttuihin

Ei. Just don't. Pitäkää Sexy Santanne ja seksikkäästi lauletut biisinne (esim. se Santa Baby...).

10. Jouluähky

En pidä yhtään ähkytilasta, ja harvemmin tulee jouluisinkaan syötyä itseään ähkyyn. Paras fiilis on silloin, kun saa nautiskella rauhassa ja syödä sopivasti. 

Photo: Copyright 2018. All rights reserved.


11. Lumiukko-elokuva

Joskus vuosia sitten, kun vietimme mieheni kanssa ensimmäistä yhteistä jouluamme, kävi ilmi, etten ollut koskaan katsonut Lumiukko -elokuvaa. I know. Se on varmaan monelle todella tärkeä juttu, mutta eipä minulle! Katsotaan josko siitä tulee meidän lapsille perinne. 

12. Petteri Punakuono

En tiedä, miksi Petteri ei ole sydäntäni lähellä, mutta jokin siinä vaan tökkii. Johtuuko se siitä, että hän on osa tätä Joulupukki-konseptia? Vaiko siitä, että Petteri Punakuono on myös todella rasittava biisi? 

13. Joulushoppailu

Kaupoissa ravaaminen ja lahjojen keksiminen väkisin turhauttaa ja ärsyttää, vaikka muutoin nautinkin lahjojen antamisesta ja lahjat ovat yksi rakkauden kieleni. Turhien asioiden tyrkyttäminen, yllämainitut ärsyttävät joululaulut ja liikkuminen kuumissa kaupoissa talvitakki päällä - no thanks. 

Photo: Copyright 2018. All rights reserved.


14. Jouluelokuvista mm. The Nightmare Before Christmas, Love Actually ja The Grinch.

The Nightmare Before Christmas -elokuvaa katsottiin joskus lapsena, vaikka en edelleenkään tykkää kyseisestä synkästä leffasta, joka jo silloin ahdisti. Love Actually tuntuu olevan monen suosikki, mutta en vain ole koskaan siihen ihastunut. Paljon parempiakin löytyy!

15. Joulun jatkaminen Loppiaiseen asti

Olen jouluihminen - noin jouluun asti. Välipäivinä alan olla jo aika kypsä, ja olen valmis vastaanottamaan uuden vuoden. Koristeet saa luvan väistyä ja kuusi häipyä. 

No niin, siinäpä tulikin oikein pitkä luettelo kaikenlaista. Kertokaahan, lukeutuiko teidän lempparit listaani vai jaatteko samat jouluinhokit kanssani? Mitä teidän listallanne olisi? Kiinnostaa!

-Petra - jouluihminen(ko?)

9 kommenttia

 1. Kyllä sieltä yhtymäkohtia löytyi :D Mm. samat inhokkibiisit ja suuhun pirskahtelevat ällöt konvehdit. Kinkusta en ole koskaan tykännyt, mutta eipä sitä ole tarvinnut yli 10 vuoteen syödäkään enää edes väkisin, kun aloin kasvissyöjäksi. Vilkkuvat valot eivät myöskään mua saa syttymään. Yksinkertainen on kaunista.

  Joulutortut on se sijaan mun mielestä ihania :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noi biisit, voi ei! 😂🙈 Teetko muuten jonkun "kinkun korvaajan"? Olin joskus kurssilla, missä tehtiin vegaanisia jouluruokia, mm. seitanjoulukinkku, joka ei kyllä sekään ollut mitenkään lemppari. Siitä kinkun sinappikuorrutteesta kyllä tykkään 😋🤭

   Poista
  2. En ole itseasiassa vieläkään saanut aikaiseksi kokeilla mitään kinkun korviketta. Ex-poikaystäväni teki joskus tofukinkun ja se oli herkkua. Mulla on siihen ohjekin, että josko joskus saisin sitä itsekin tehtyä :)

   Poista
 2. Todellakin Lumiukko aivan hirveä. Haluanko itkeä jouluaattona surullista loppua herkkänä ihmisenä ja saada moneksi tunniksi kurjan olon?
  En tykkää leipoa pipareita, mutta lasten vuoksi on pakko ja on halpaa välipalaa. Tortutkin jäävät taka-alalle meillä.
  Kinkku taas tekee joulun, mutta sen pitää olla ylikypsää ja siinä pitää olla itsetekemä huntu joka on tehty itsetehtyyn sinappiin, muuten se ei ole meidän joulun kinkku.
  Vihreät kuulat ja konvehdit yök. Mutta konvehdit menevät silti vain liköörinä alas xD
  Joulubiisit... Amerikkalaiset popit ovat mun mieleen. Kaikki supersurulliset mm. Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Joulu on, Sydämeeni joulun teen.. Ihan hirveitä. Tulee taas kerran surullinen ankea fiilis ja kun joulun pitäisi olla ilon juhla. Koska esim. Jouluyö, juhlayö ym. Kappaleet ovat heti positiivisempia säveleltään, vaikkei ole sitä poppia.
  Sitten Pukki. Olen aina vihannut sitä, että se Ukko vie lahjanantajalta kunnian. Siispä meillä Pukki vain kuljettaa ja joka paketissa lukee keneltä se on ja sanomme sen lapselle niin että hän sisäistää sen ja kyllä, On mennyt niin että lapsi vuosienkin jälkeen on muistanut mikä on kummilta, Ukilta, vanhemmilta jne.
  Joulukortit... Tein säännön jo 4 vuotta sitten kun kyllästyin. Lähetin jopa yli 60 korttia ja sain vain 3 takaisin. Sitten riitti. Eli lähetämme vain niille, jotka lähettivät viime vuonna. Ja kas kummaa nyt saamme jo yli 20 korttia takaisin. Porukka siis heräsi, kun huomasi, että emme enää lähettänyt vaivalla teetettyä korttia, mutta nyt teen myös niin, että teetetyn saa vain ne jotka teettävät meille tai askartelevat itse. Eli lähetämme taviskorteille taviskortteja.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan tuon itsessänikin: herkkänä ihmisenä sitä tulee imettyä biisien tunnetilat itseensä, eikä jouluna halua olla alakuloinen tai surullinen! 😁

   Hei tuo onkin hyvä, joulupukki voisi olla eräänlainen joulun postinkantaja. Tuon otan käyttöön.

   Haha ymmärrän! Must näissä on oleellista se, että antaa aidosti ilosta ja halusta jakaa hyvää mieltä toisille juuri sillä tavalla, mikä omalle perheelle ja itselle tuntuu luontevalta. Jollekin se on kortti, mulle se on ollut usein uuden vuoden kirje, joku taas soittaa. Kaikki yhtä arvokkaita. 💕 Ja joskus voi elämä olla niin kiireistä, että jostain pitää karsia.

   Poista
 3. Monia yhtymäkohtia löytyy! Mä en ole myöskään saanut koskaan kiinni ihmisten joulustressistä, jouluhan on nimenomaan rauhoittumisen aikaa. Lumiukosta en ollut kuullutkaan ennen 16-vuotispäivääni, ja teinkin siitä itselleni ensimmäisen oman jouluperinteeni! :D Ihanaa joulunaikaa teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulustressi on kyllä jännä, kyllä se itseäkin koskettaa aika-ajoin. Eniten ehkä silloin, kun yrittää väkisin tehdä jotain, mikä ei tunnu omalta tai miellyttävältä, tai siksi, että kokee paineita vaikka jonkun lahjan suhteen. Mutta juurikin se rauhoittuminen ja läheisten seura on se tärkein! Täytyykin katsoa se Lumiukko tänä vuonna 😁 Kiitos, samoin sinne! ♡

   Poista
 4. Piti ihan ottaa kynä ja paperi että saan omat vastaukset listattua helpommin kirjoitettavaksi 😂😂. Yhtymäkohtia on useita (en muista koskaan kuulleeni tota feliz navidad-biisiä, ehkä hyvä niin)
  1.
  -Paul M'Cartney: Simply having wonderful christmas time - asuin Englannissa 12 vuotta ja tää h*#@€tin renkutus kaupoissa, puuuh!
  -Britney Spears: My only wish this year -mä rakastan Britneyä, ihan oikeesti, se on mun girl crush, mutta sillä on 3 biisiä joista saan veritulpan. Tää on yks niistä.
  -Tonttu Torvinen-oli pakko löytää suomalainenkin joukkoon... Ärsyttävä!
  2. Kinkku
  Samaa mieltä, tai, no melkein... Uunista otettu, vasta kuorrutettu kinkku maistuu, muttei niin paljon että sitä jaksaisin tehdä, uunia saa pestä viikon sen jälkeen. Toiseksi se on ihan sikasuolaista ja siitä tulee suolakrapula, niinkuin silleistäkin.
  3. Tuore uunista vasta otettu torttu-nam, mitts vain yksi, nykyisin en sitäkään kun oon gluten free, eikä se ole niin hyvää että kannattaa tehdä keskinkertaista g-versiota.
  4. Piparit --- tuoksuvat ihanalle mutta siihen se sit jääkin 😁
  5.kortit-sama. oon maailman huonoin korttien lähettäjä. Tänä vuonna lisäsin kolmannen hyväntekeväisyyskohteen vuosioerinteeseeni kompensoimaan sitä etten lähetä kortteja 😁.
  6.Sammaa mieltä- joulukarkit, konvehdit ja marmeladit, kuulat jamitäniitäon- hyh! Konvehtirasiat on ostettu silti ja viimeisenä sinne yksinäisenä jäävät ananasmarmeladisuklaat.
  7. Pukki-niin hyvin sanottu. Ujona kiemurtelevvat kakarat, vaivautuneesti hymyilevät vanhemmat, tupakalle tuoksuva laiha pukki jolla ei oo mitään keskustelutaitoja.. 😁
  8. Valot 😂 Meidän naapurin parvekkeesta tulee mieleen halpa kiinalaisravintola, välkkyvät värivalot x3. Miten ne voi jonkun mielestä olla millään tavalla htvän näköiset?
  9. Kun nelikymppinen itä-eurooopalainen tuttavani julkaisee jokavuotisen joulukuvansa polven yli tulevissa saappaissa ja minimekossa tonttulakki päässään katsoen kameraa utuisin silmin, minä kiemurtelen vaivautuneesti. Ei, ei, ei.
  10.ähky Niiiiin samaa mieltä. Meillä on kahdestaan varsin suppea menu jouluna, ja eri ruuat jaetaan eri aterioille. Kaikkea ei tarvi syödä kerralla. Kokeilkaapa. Vältytte myös känkkäränkältä .
  11. Lumiukko kuuluu mun perinteeseen. Vaikka se on surullinen. Se on se hetki kun käperryt villasukat jalassa kahvikupin ääressä sohvan nurkkaan ja tunnari alkaa soida; katsot ympärilläsi jouluista kotia ja nautit sen ainoan maistuvan konvehdin (caramel)...
  12. Petteri - vein englantiin tuliaiseksi poronlihaa ja pomoni kieltäytyi syömästä. 'no way I eat Rudolph, vile, VILE!' se kiikasi
  13. Shoppailu-niin stressaavaa! Ehkä se ei olisi jos voisin sen tehdä milloin vaan mutta kun se shoppailupäivä pitää mahduttaa työvuorojen väliin, sulla on aika kortilla, siitä tulee pakkopulla.
  14. Elokuvat: ei ole juuri inhokkeja, jotkut ärsyttää mutta ei siihen veritulppaan asti 😁
  15. Joulun jatkaminen. Minusta se ongelma on siinä että se joulu ALOITETAAN liian aikaisin. Ne valot vilkkuu jo lokakuussa, kuusi itsenäisyyspäivänä. Jos sitä jaksaisi odottaa edes siihen itsenäisyyspäivään valojen kanssa, ei niihin rekvisiittoihin kyllästyisi ennen.
  Ihanaa joulua sinne 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis en kestä, tä oli mennyt multa ohi ja täällä sait aikan kunnon HUUTONAURUT näin helmikuisen illan ratoksi 🤣🤣🤣🤣

   Poista