Parisuhdehuolto - Vinkit erinomaisiin, ilmaisiin työkaluihin!

Mies seisoo pellolla, pohtii elämää.

ykyään parisuhteesta puhutaan huomattavasti enemmän kuin muutama vuosikymmen sitten. Parisuhteeseen liittyvät odotukset ovat muuttuneet, ja parisuhteelta kaivataan paitsi romantiikkaa ja seksiä niin myös syvää ystävyyttä perinteisen perheen perustamisen lisäksi. Hyvä parisuhde vaatii sen osapuolilta kuitenkin panostusta, ja parisuhdehuolto on käsitteenä yhä tutumpi. Mutta tarvitseeko parisuhdetta huoltaa, ja miten se oikein tapahtuu? 

Lue eteenpäin niin löydät myös linkit erinomaisiin parisuhdetyökaluihin. 

Parisuhde on kuin auto

Lähdetäänpä liikkeelle melko kliseisestä vertauskuvasta, johon olet kenties aiemminkin törmännyt. Se menee näin: Parisuhde on kuin auto. Meillehän on ensinnäkin ilmiselvää, että autoa pitää tankata säännöllisesti. Jos tankki on tyhjä, emme oleta, että autolla pääsee liikkumaan. Viisautta on tietysti tankata autoa tarpeeksi usein niin, ettei bensatankki pääse koskaan kokonaan tyhjäksi. Sama pätee parisuhteeseen: Liekki pysyy yllä ja homma toimii, kun parisuhteelle ja omalle puolisolle antaa säännöllisesti aikaa, huomiota, kosketusta, ihailua ynnä muuta. Kun vaalitaan keskinäistä yhteyttä, täytetään parisuhteen rakkauspankkia rakkaudellisilla teoilla ja luodaan hyviä ja hauskoja muistoja yhdessä, parisuhteella on jatkuvasti bensaa. 

Ei kuitenkaan riitä, että autoa vain tankataan. Sitä pitää myös huoltaa. Tämäkin pätee parisuhteeseen. Meidän olisi aika-ajoin hyvä tsekata, missä mennään. Mitä meille oikeasti kuuluu? Mitä kaipaamme? Mikä menee hyvin? Mitä voisi vähän muuttaa tai tviikata? Mitkä osat parisuhteessa tarvitsevat vähän huoltoa? 

Ideaali tilannehan on se, että autossa pikkuviat huomataan ajoissa, ennen kuin tarvitaan täysremontti tai auto on ajokelvoton. Samalla tavalla parisuhteessakin on hyvä huomata pienet jutut ajoissa ja hoitaa ne kuntoon vielä silloin, kun homma pelittää, eikä parisuhde ole ajautunut umpikujaan tai syvään kriisiin. 


Parisuhdehuolto

Pariskunnan olisi siis aika ajoin hyvä pysähtyä ajan kanssa pohtimaan, mitä meille kuuluu niin yksilötasolla kuin yhdessä pariskuntana. Tätä on parisuhdehuolto. Ainoa pysyvä asia elämässä on muutos, ja tämä pätee myös parisuhteeseen; se ei ole koskaan staattisessa tilassa. Kasvamme, kehitymme ja muutumme ihmisinä alati, ja siksi myös ajatuksemme ja tarpeemme parisuhteessa muuttuu. Näistä asioista ei vain aina tule pohdittua saatika ääneen juteltua niissä arjen askareissa ja kohtaamisissa. 

Helsingin Sanomat haastatteli 10 parisuhdeasiantuntijaa, jotka toivat esille, että aito kohtaaminen ja keskustelu ovat välttämätöntä intiimin, läheisen suhteen synnylle ja sen ylläpitämiselle. Nykyään, kun parisuhteesta puhutaan yhä enemmän, voi joillain käydä kuitenkin niin, että asioita aletaan vatvoa liikaakin. Parisuhdeartikkeleita ja erilaisia parisuhdevinkkejä ja -ohjeita tulee joka tuutista, ja joskus voi käydä niin, että aiemmin hyväksi koettu suhde alkaa tuntua jotenkin ongelmalliselta. Pitäisikö meilläkin olla tuollaista...? Eikö tämä sittenkään riitä...? Toisaalta jotkut pariskunnat välttelevät keskustelua vaikeista asioista riitojen pelossa, mikä ei anna mahdollisuutta syvän ja läheisen yhteyden syntymiselle. 


Näin huollat parisuhdetta kotona: vinkkejä ilmaisiin ja laadukkaisiin materiaaleihin

Vaikka parisuhteesta puhuminen on yleisempää nykyään, voi monella yhä olla kynnys lähteä puhumaan siitä kodin ulkopuolelle esim. erilaisiin parisuhdeiltoihin, -seminaareihin, -kursseille tai -leireille. Toisaalta voi olla vaikea itse keksiä, mistä kannattaa alkaa jutella. Netistä löytyy kuitenkin valtavasti todella laadukkaita, ammattilaisten laatimia materiaaleja, joiden avulla parisuhdettaan voi huoltaa mukavasti omalta kotisohvalta käsin. Suosittelen vaikka sytyttämään kynttilöitä ja nauttimaan samalla teidän lemppariherkkujanne hyvän musiikin soidessa.

Parisuhteen vuosihuolto 
Helsingin Sanomat haastatteli 10 suomalaista parisuhdeasiantuntijaa ja yhdessä he laativat positiivishenkisen parisuhteen vuosihuollon. Suosittelen käymään nämä kysymykset läpi oman kumppanin kanssa! Kaikki asiantuntijat korostivat vuosihuollon tekemisessä erityisesti yhtä asiaa: on hyvä ensin miettiä, mikä kaikki on hyvin parisuhteessa. Vuosihuolto kannattaa aloittaa ja lopettaa kiitoksilla. Tämä oli mielestäni ihana idea!

Väestöliitön parisuhdemateriaalit
Väestöliitolla on aivan loistavia, ilmaisia parisuhdejuttuja heidän nettisivuillaan. Heillä on virtuaalisia parisuhdekursseja sekä luentoja, kuten: 
Nettiluennot (Aiheina mm. Kestävä parisuhde ja sitoutuminen, Rakkauden rakennusaineet, Seksuaalisuus parisuhteen arjessa,  Mustasukkaisuus, Pettäminen ja petetyksi tuleminen, jne.) 

Parisuhteen palikat
Parisuhteen palikat on ilmainen työkalu, joka auttaa hahmottamaan parisuhteen osa-alueita. Sivuilta löytyy videoita eri parisuhteen osa-alueista sekä tehtäviä niihin liittyen. Parisuhteen palikat - hanke on myös kehittänyt mobiilipelin, jossa arvataan, mitä kumppani on vastannut erilaisiin kysymyksiin, kuten mihin rakastuit puolisossasi tai minne haluaisit lähteä lomalle.

Parisuhdekeskus Katajan Treenaa -materiaalit
Katajan nettisivuilta löytyy kivoja, selkeitä ja positiivisia tehtäviä Treenaa-sivuilta, joita voit tehdä yksin tai yhdessä puolison kanssa.

Onko ajatus parisuhteen huoltamisesta teille tuttu? Oletteko kokeilleet parisuhdehuoltoa puolisonne kanssa?

-Petra 

Kuvan pipo saatu VAI-KO:lta


KAIKKI AIEMMAT PARISUHDE-POSTAUKSET LÖYDÄT TÄÄLTÄ!


1 kommentti

  1. Taas hyviä vinkkejä Petralta! :D Parisuhdetta ei kyllä varmasti ikinä voi huoltaa liikaa. <3

    VastaaPoista