Turku // Retkeily & ulkoilu luonnossa: Meidän Top 4

Kaunis Pomponrahka Turussa! Siellä on upea ulkoilla syksyllä, kun ruska saapuu ja ilma on raikas.

Pomponrahka ja kaunis havupuu.

Kauniita ruskan lehtiä pienen puron varrella Pomponrahkalla Turussa.


Äiti seisoo pitkospuilla vauva kantorepussaan kauniilla Pomponrahkan ulkoilualueella Turussa.

M
e rakastamme ulkoilla ja retkeillä luonnossa, ja syksy onkin mitä parasta aikaa lähteä metsään! Ilma on raikas ja ruska tekee tuloaan. Muutama teistä on ehtinyt kysellä minulta Instan puolella vinkkiä ulkoilupaikoista Turun alueella, joten tänään vinkkaan meidän top 4 mestaa. 

Turku on täynnä ihania metsiä, ja jo monen kerrostalon pihasta pääsee nauttimaan lähimetsästä ja luontopoluista. Varsinkin kun liikkuu pienten lasten kanssa, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan: oma lähimetsäkin on täynnä tutkittavaa ja ihmeteltävää. 

Olemme lähiaikoina käyneet arkisinkin retkeilemässä mieheni työpäivän jälkeen. Se on kyllä ihan loistava tapa nollata ja viettää aikaa yhdessä! Jo tunnissa tai kahdessa ehtii tehdä oikein kivan retken, ja voin taata, että ulkoilu virkistää mieltä, vaikka kuinka olisi väsyttänyt. Samalla lapsilta saa kulutettua pois sitä extraa energiaa, jota me aikuiset usein kadehdimme. 

Kaikkihan sen tietää, että paras osa retkeä on eväshetki, joten etenkin jos lapsia on mukana, suosittelen ottamaan mukaan pienet eväät ja istahtamaan jossain vaiheessa alas nautiskelemaan. 

Meillä on muutama suosikkikohde Turussa, jonne menemme usein. Nämä ovat lähellä ja niissä on helppo tehdä lyhytkin retki. Top 4 ulkoilualuetta Turussa

1. Ruissalo

Kaikille tuttu Ruissalo ei petä! Sieltä löytyy vaikka ja mitä vuodenajasta riippumatta. Lähiaikoina olemme nauttineet erityisesti Marjaniemen polusta (reitillä myös lintutorni) ja Puutarhankiertoreiteistä. Näille reiteille en suosittele ottamaan lastenvaunuja, sillä ne sisältävät mm. pitkospuita ja portaita. Kantoväline toimii siis paremmin. Marjaniemen polku alkaa heti Ruissalon sillan jälkeen oikealta, sinne voi myös jättää auton. Puutarhankierto lähtee puolestaan Kasvitieteellisen puutarhan parkkipaikalta. Kartta täällä. Molemmat reitit ovat reilu pari kilometriä.

Viikonloppuna kun aikaa on enemmän olemme saattaneet patikoida Marjaniemen polkua pitkin Puutarhankiertoreitille ja sieltä vielä Kansanpuistonrantaa takaisin autolle. Ruissalossa polut on merkitty erinomaisesti. Puutarhankiertoreitillä suosittelen kiipeämään kalliolle pitämään evästauon, sieltä voi samalla ihailla kaunista Pohjoissalmea (kalliolle voi poiketa polkua pitkin, joka tulee pian pitkospuuosion jälkeen Kasvitieteellisen puutarhan takana). 

Ruissalossa Kuuvanpolku on myös oikein ihana. Vaunuilla helpoimpia reittejä on Kansanpuistonlenkki ja Huvilakierros sekä Ruissalon Puistotien reunaa pitkin meneminen. Honkapirtissä voi tarvittaessa käväistä hernarilla, pannarilla ja kaffella. 

Olemme myös käyneet grillaamassa Ruissalossa ympäri vuoden (tämän vuoden grillikausi startattiin tammikuussa joululomalla), ja siihen hommaan hyvä paikka löytyy ihan Ruissalon kärjestä, missä on myös yleiset grillauspaikat sekä Kansanpuiston rannasta, jonne on nyt rakennettu uudet grillipaikat piknikpöytineen. Molemmissa kohteissa on myös leikkipaikat.

Julkinen liikenne: Bussi 8

2. Aurajoen jokilaakso

Aurajoen jokilaakso on joskus ollut vakkari ulkoilupaikkamme, kun asuimme Tuomaansillan kupeessa. Halistenkoskelta ylöspäin on aivan upeat ja rauhalliset maisemat. Jos jaksaa, voi kävellä Liedon Vanhalinnalle asti. Halisten puolelta, entisen kampiförin kohdalta, pääsee nykyisin siltaa pitkin yli Kuralan puolelle, missä voi käydä piipahtamassa Kuralan Kylämäessä. 

Julkinen liikenne: Useampi linja kulkee Halistenkosken lähettyville, kuten 14, 55, 6, 51 jne. Tarkista täältä
3. Katariinanlaakso

Katariinanlaakso on erinomainen kohde ihan arkisinkin. Se on pieni ja kaunis luonnonsuojelualue aivan meren läheisyydessä. Katariinanlaaksossa on helppoa kulkea myös vaunuilla (jopa meidän tuplarattailla mahtuu menemään) ja lenkin jaksaa kulkea pienempikin väki. Siellä on myös reitin varrella iso, laakea kivi, jonka päällä on usein aterioimassa oravia ja lintuja - tästä lapset tykkää! Katariinanlaaksossa menee myös pieniä metsäpolkuja ylös kallioille, joista on näkemisen arvoiset maisemat. Lenkin jälkeen voi käydä vaikka Uittamon rannalla, missä on myös leikkipaikka. Reitin pituus on noin 2.5 kilometriä.

Julkinen liikenne: Bussit 9, 18 ja 13


4. Pomponrahka

Pomponrahka on upea suoalue, josta löytyy niin metsäpolkuja kuin pitkospuitakin. Kallioita, suota ja korkeita puita. Tämän tekstin kuvat ovat juurikin sieltä. Noin puolessa välissä reittiä suolla on pysähdyspaikka, jossa voi nauttia eväitä. Pomponrahkan reittiä ei voi kulkea vaunujen kanssa. Reitin pituus on reilu 2 kilometriä. 

Julkinen liikenne: Bussit 2A, 2B ja 18


Siinäpä meidän suosikit ja ne paikat, joissa tulee käytyä useimmiten ihan arkenakin! Tuttuja mestoja varmasti monelle. Suosittelen lähtemään metsään! Yksin tai yhdessä, tunniksi tai koko päiväksi. 

Lisäinfoa Turun ulkoilualueista löydät täältä

Ihanaa viikkoa sulle!

-Petra

Oletko lukenut jo postauksen, jossa kerron Turun parhaat kahvilat sekä arviot jokaisen lapsiystävällisyydestä? Tsekkaa se täältä. 

2 kommenttia

  1. Ihania ja rauhoittavia kuvia! <3 Luonnossa liikkuminen perheen kanssa on kyllämihan parasta!

    VastaaPoista