9 vinkkiä odotusajan pukeutumiseen

Ainoa äitiysvaate kuvissa: H&M Mama Biker Tregginsit (täällä)

Minulta on toivottu äitiysvaatepostausta, joten täältä tulee! Harvemmin muodista tai vaatteista kirjoittelen, sillä muut hoitavat sen homman jo niin hyvin, eikä se suoraan sanottuna ole aihe, josta olen hirveän intohimoinen. Mutta nyt toista kertaa raskaana olevana äitinä voin kyllä jotain omia ajatuksiani ja vinkkejäni aiheesta jakaa. 

Raskausaika on vaatteiden kannalta hankalaa. Yhtäältä ei haluaisi käyttää hirveästi rahaa vaatteisiin, jotka ovat käytössä noin puoli vuotta. Toisaalta kun vanhat vaatteet eivät mahdu päälle ja muuttuva keho aiheuttaa kaikenlaisia tuntemuksia, olisi ihan kiva, että kaapissa olisi sellaisia vaatteita, jotka tekee mieli vetää päälle ja joissa olo on hyvä. 

Ensimmäisessä raskaudessani vietin suurimman osan ajasta luentosaleissa ja työharjoitteluissa. En ehtinyt ihan hirveästi murehtia vaateasiaa. Olin myös raskaana käytännössä yhden sesongin ajan: syyskuusta toukokuuhun. Koko tuon ajan garderoobini koostui lähinnä muutamista mammafarkuista, trikoopaidoista ja joustavista mekoista. En käyttänyt juurikaan rahaa vaatteisiin. 

Tällä kertaa olen raskaana marraskuusta heinäkuun loppuun (tai kenties elokuun alkuun), joten vaatteita pitää löytyä niin talveen, kevääseen kuin myös kesään. Vaikka en nytkään halua käyttää maltaita vaatteisiin, huomaan kaipaavani vaatekaapin piristystä huomattavasti enemmän kuin viime raskaudessa. Olenkin lähiaikoina pyörinyt nettikaupoissa ja tilannut paketteja aika monesta paikasta. Valtaosa vaatteista on lähtenyt bumerangina takaisin, mutta jotain on onneksi saanut kaappiin jäädä. 

Ensimmäisellä kierroksella huomasin, että äitiysvaatteet ovat huomattavasti kalliimpia kuin ketjujen muut vaatteet, vaikka materiaalit ovat ihan samat (tai välillä jopa huonommat...). Housut, farkut ja sukkahousut ovat miltei ainoita varsinaisia äitiysvaatteita, joita käytän. Muutoin suosin normipuolen vaatteita, joissa on hyvä malli ja jotka ovat sopivan venyvää tai laskeutuvaa matskua. Äitiysvaatevalikoima on melko suppea ja voi olla yllättävän vaikea löytää kivoja vaatteita. Ulkomaalaisilta sivuilta voi löytää tyylikkäitä vaatteita, mutta on oma riskinsä tilata muualta, jos palautusjärjestelmä on hankala ja kallis. 


9 vinkkiä odotusajan pukeutumiseen

1. Älä rajoita hankintoja äitiysvaatteisiin! 
Myös normivaatteet venyvistä tai kauniisti laskeutuvista matskuista toimivat oikein hyvin joko omassa normaalissa tai vähän isommassa koossa.

2. Huomioi imetys
Moni äitiysvaate ei sovellu imetykseen hirveän helposti. Suosittelen varsinkin tyyriimpiä mekkoja ja rintaliivejä ostaessa suosimaan sellaisia malleja, jotka soveltuvat myös imetykseen. Vinkki imetykseen: Lähes mikä tahansa paita tai pusero soveltuu imetykseen, kun puet sen alle venyvän topin tai imetystopin. Voit siis käyttää paljon muitakin kuin varsinaisia imetyspaitoja. 

3. Hyödynnä Facebook -kirpputorit
Facebookissa on useita erilaisia äitiys- ja imetysvaatekirpputoreja. Niistä voi tehdä hyviä löytöjä ja siellä voi myös myöhemmin saada myytyä hyvään hintaan omat äitiysvaatteensa. 

4. Panosta vaatteisiin, joilla on raskautta pidempi käyttöikä
Mielestäni parhaat hankinnat ovat sellaisia, joita voit käyttää myös myöhemmin. Erilaiset neuletakit, pitkät topit ja paidat ja venyvät mekot toimivat myös myöhemmin elleivät ne ole pahasti venyneet, nukkaantuneet tai ellet ole niihin kyllästynyt. 

5. Parhaat vaatekappaleet
Olen kokenut venyvät äitiysfarkut ihan ehdottomaksi, sillä vatsan turvottaessa raskauden alussa ja myöhemmin sen kasvaessa en voisi kuvitellakaan, että vetäisin päälle kireät housut. Olen käyttänyt vain H&M äitiysfarkkuja, joten muista ei ole kokemusta. Pitkät ja mukavat neuletakit, pitkät topit (esim. Gina Tricot tai Vero Moda), napitettavat paidat ja venyvät mekot ovat mukavia ja monipuolisia. Asusteilla saa myös kivasti vaihtelua, vaikkakin on todennäköistä, että raskauden lopussa alkaa kaikki vaatteet kyllästyttää pahemman kerran. Kesäksi olen ostanut yhden maksimekon (se on IHANA!) ja luulenpa, että maksimekot tulevat olemaan kesän the vaate. 

6. Korosta kurvejasi
Raskaana ollessa kurvit saavat näkyä, erityisesti se kurveista parhain eli vauvamasu! Korosta sitä, jos se vain hyvältä tuntuu. Nyt jos koskaan saa olla naisellinen ja uhkea, eikä vatsaa tarvitse vetää sisään. Halleluja!

7. Mukavat alusvaatteet
Hyvin pian raskauden alussa ovat rintaliivit alkaneet tuntua ahdistavilta. Olen siis melko pian vaihtanut kaarituettomiin, imetykseen soveltuviin pehmeisiin liiveihin. Itse olen pitänyt Lindexin, Changen ja Actuellen imetysliiveistä. Raskauden lopussa ostin Bravado Silk Seamless -liivit, jotka olivat erinomaiset aivan raskauden lopusta imetykseen ensimmäisiin kuukausiin. Myös pikkariosasto voi kaivata uudistusta. Stringit tai kireät pöksyt eivät ainakaan minua houkuttele!

8. Pakkaa pois normivaatteet
Pukeutuminen on naiselle muutenkin välillä rasittavaa, kun "minulla ei ole mitään päälle pantavaa!" Raskaana ollessa tämä on vielä yleisempi fiilis. Asun valitsemista helpottaa ainakin se, ettei kaapissa ole muita kuin päälle sopivia vaatteita. Olen ostanut vakuumipusseja, joihin olen pakannut kaikki vaatteeni, joita en käytä raskausaikana. Pukeutumista ei vaikeuta siis ainakaan se, että kaapissa olisi tilaa viemässä myös kaikki ne normivaatteeni. 

9. Kengät
Raskausaikana jos koskaan kannattaa kiinnittää huomiota kenkävalintoihin. Jalkaholvi madaltuu monilla (ja kengänkoko voi jäädä lopullisesti puolta kokoa tai koon isommaksi) ja jalkoja voi helposti alkaa turvottaa. Lisäksi nivelet löystyvät, joten nilkan vääntyminen voi tapahtua helpommin (kuten minulle kävi 3 viikkoa synnytyksen jälkeen, kun nilkan ristisiteet katkesivat). Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että kengät ovat hyvät, tarpeeksi isot ja että ne tukevat jalkaa. 


Mitä vinkkejä sinä antaisit? 

Ei kommentteja