5 syytä miksi puolisosi ei ehkä kehu sinua

 Tuntuuko joskus siltä, että kalastat kehuja?

Ja toinen on autuaan tietämätön tarpeistasi? 


Olet laittautunut kauniiksi: meikkisi poikkeaa arkisesta lookistasi ja päälläsi on uusi mekko. Olette lähdössä juhliin ja eteisessä miehesi tokaisee "No niin, mennään! Ollaan jo myöhässä," eikä vaikuta edes huomanneen, miltä näytät. 

"Enkö olekaan viehättävä?" ajattelet. 

Tulet kotiin kampaajalta ja puoliso ei joko huomaa, että hiuksillesi on tehty jotain tai sitten hän tokaisee "Ihan kivat.". 

Tilanne ja tunne on varmasti monelle tuttu. Miksi hän ei huomaa minua? Haluan, että hän huomaa minut! Enkä ole kaunis enää hänen silmissään? 

Hollywood leffat vs. todellisuus

Arki parisuhteessa poikkeaa melko paljon Hollywoodin romanttisista elokuvista. Niissä mies kyllä aina huomaa, kun nainen on laittautunut. Upea musiikki alkaa soida, mies näkee naisen kävelen kuin hidastettuna ja miehen silmät suurin piirtein poksahtavat ulos hänen päästään, sillä hän ilmiselvästi kokee naisensa tyrmäävän kauniiksi. Hän myös kertoo tämän naiselle: "Wow baby, you look amazing! I'm the luckiest man in the world!"

Huokaus. Miksi en koe omassa elämässäni tuota samaa? 

Yhtälailla voimme pysähtyä tarkastelemaan omaa toimintaamme. Milloin viimeksi todella katsoit miestäsi ihaillen, kehuit hänen ulkonäköään tai tekemisiään? Annoit hänen kokea sen tunteen, että ihailet ja haluat häntä ja olet ylpeä hänestä? 

Kehujen ja ihailun kaipaaminen kun ei ole sukupuolisidonnainen asia. Lähes jokainen meistä kaipaa hyväksyntää ja ihailua, jopa ja erityisesti siltä omalta puolisolta, vaikka olisi ollut yhdessä jo pitkään.

Keskinäinen riippuvuus

On ehkä trendikästä ajatella, että on täysin itsenäinen ja itseriittoinen, eikä moista kaipaa. Onhan se hyvä keino suojata itseään pettymyksiltä, kivuilta ja toisaalta vastuulta. Mutta onko se inhimillistä? Sillä ihminen on luonteeltaan sosiaalinen ja myös tarvitseva - parisuhteessakin. Ei, omanarvon tunteemme ei voi perustua siihen, mitä puolisomme tai kukaan muukaan meistä ajattelee. On täysin mahdotonta jos ajatukset itsestämme ovat täysin riippuvaisia muiden mielipiteistä. 

Kaipuu yhteyteen toisen ihmisen kanssa ja tarve saada hyväksyntää ja kokea olevansa arvokas toisen silmissä on kuitenkin inhimillistä, sallittua ja jopa tarpeellista terveen parisuhteen rakentamiseen. Terveessä parisuhteessa osapuolet elävät hyvällä tavalla keskinäisessä riippuvuudessa: molemmat tarvitsevat toista. 

Parisuhteessa toimimme puolisollemme kuin peilinä: Voimme peilata hänelle sitä, miten hänet näemme. Meillä on siis avaimet rohkaista ja vahvistaa puolisoamme. Yhtälailla negatiivisilla ja kriittisillä kommenteilla saatamme väärinkäyttää valtaamme toimia peilinä. Rakastavien sanojen ja kehujen merkitystä ei voi vähätellä: Jos jompi kumpi tai molemmat kokevat jäävänsä täysin vaille huomiota ja ihailua, on riski sille, että jonkun parisuhteen ulkopuolisen osoittama huomio houkuttelee. Panostamalla siihen omaan parisuhteeseen ja puolisoon voidaan välttää monta sudenkuoppaa. 

Mutta miksi ei puoliso sitten kehu? Onko vika sinussa? Hänessä? Kenessä? Etkö ole viehättävä? Haluttava? Ovatko muut paljon kiinnostavampia? 

5 syytä, miksi puoliso ei ehkä kehu sinua

1. Rakkauden kielet
Se, kuinka tärkeäksi kokee verbaalisen rohkaisun ja rakastavat sanat vaihtelee toki ihmisestä toiseen. Siihen vaikuttaa monikin asia: menneisyytemme, persoonallisuutemme, itsetuntomme ja se, mikä on rakkauden kielemme. (Rakkauden kielistä kirjoitin jo täällä.) Osalle meistä sanojen kuuleminen on tärkeämpää kuin toisille. Parisuhteessa ei ole mitenkään harvinaista, että puolisoilla on eri rakkauden kielet. Silloin emme osaa "puhua" puolisollemme kieltä, jota hän ymmärtää, joka saa hänet kokemaan itsensä rakastetuksi. Tiedättekö te omat rakkauden kielenne? Oletteko puhuneet niistä keskenänne?

2. Lapsuuden perhe
Joissain perheissä on hyvin avoin ja lämmin ilmapiiri. Kiintymystä ja ihailua osoitetaan monilla eri tavoilla, myös puhumalla. Tällaisessa perheessä kasvanut ihminen kokee usein itsekin hyvin luontevaksi osoittaa parisuhteessa kiintymystä ja ihailua. Hänellä on myös jo valmiiksi työkalut siihen. Toisaalta jos on kasvanut perheessä, jossa kehuja ei anneta ja rakkautta ei juurikaan osoiteta, voi olla hyvinkin haastavaa kehua omaa puolisoaan ja myös vastaanottaa kehuja. Millainen perhe sinulla oli? Entä miten sinut vanhempasi osoittivat tai olivat osoittamatta rakkautta toisilleen? 

3. Kommunikaation puute
Oletko kertonut puolisollesi toiveistasi ja tunteistasi? Aika usein kuule ajatuksen, että jos jotain täytyy parisuhteessa pyytää, ei sitä ikään kuin enää lasketa. Jos joudun pyytämään, että mieheni kehuu minua kauniiksi, niin "tuntuuko" se enää miltään, kun hän sen tekee? Ja onko pyytäminen muutenkin heikkouden merkki? Paljastanko, että olenkin tarvitseva? Saatamme myös ajatella, että kyllä hän minua kehuisi, jos vaan olisin tarpeeksi kaunis / hoikka / komea tai muuta. Mutta eihän se niin mene. Ei sitä turhaan sanota, että kommunikaatio on kaiken perusta parisuhteessa. Myös tässä asiassa. Uskallatko kertoa toiveesi? Tarpeesi? Kipusi? Ja tarvittaessa muistuttaa niistä? Hyvä tapa kertoa on positiivisen kautta ja omasta tunteesta puhuen: "Minusta tuntuisi ihanalta, jos kertoisit minulle, että olen kaunis," versus "Miksi et koskaan sano mulle mitään kivaa?" Tosin jos olet niin sanonut, niin ole armollinen itsellesi: oppia ikä kaikki. Ihmisiä tässä vain ollaan. Been there, done that.

4. Joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle
Mitä pidempään on ollut parisuhteessa, sitä tottuneempi on toiseen. Siinähän se aina on. Uutuudenviehätys on kadonnut ja ihastusvaihe on takana. Alussa monessa parisuhteessa superlatiivit, ylistysbiisit, rakkauskirjeet ja -viestit ja jatkuva toisen ihailu ovat läsnä. Ajan myötä parisuhdekin muuttuu - ja hyvä niin. Sillä parisuhteen alussa emme edes tunne toisiamme, vaan voidaan sanoa, että olemme rakastuneita mielikuvaan toisesta ja meistä yhdessä. Parisuhde on jännä juttu. Yhtäältä haluamme intiimiyttä; tuntea toinen läpikotaisin ja tulla tunnetuksi. Samalla kaipaamme ehkä jännitystä, vetovoimaa. Se puolestaan voi vaatia hieman etäisyyttä, jotta on jotain, mitä tavoitella. Helposti me totumme toisiimme, vaikka pitäisimmekin puolisoamme maailman ihanimpana, tärkeimpänä, kauneimpana. Alamme pitää toista itsestäänselvyytenä, etenkin jos olemme vakavasti sitoutuneet toisiimme avoliiton, avioliiton, lasten tai yhteisen asuntolainan myötä. Joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle. Se mitä kauas tarkoittaa voi vaihdella. Joskus se tarkoittaa fyysistä etäisyyttä, omaa aikaa. Toisaalta yhtä toimivaa on pieni ajatusleikki: Pysähtyä oikeasti katsomaan omaa puolisoa, ihailemaan. Huomaamaan, että hetkinen: Olenpas minä onnekas! Ja sitten sanoa se ääneen. 

5. Olenhan jo kerran sanonut
Moni on varmaan joskus kuullut sen vitsin miehestä, joka sanoi häissään rakastavansa vaimoaan ja lupasi, että kertoo kyllä, jos asia muuttuu. Tämä ei ehkä ole joissain parisuhteissa vitsi, vaan todellisuus. Toinen voi ihan oikeasti ajatella, että kun on toisen kerran valinnut ja sitoutunut, pitäisi sen jo itsessään olla osoitus tunteista. Miksi lässyttää turhaan? Tämä ei kuitenkaan välttämättä ihan riitä toiselle. Muistatko sinä sanoa ääneen toiselle niitä asioita, joita pidät itsestäänselvyyksinä? Saatat yllättyä, kuinka paljon toinen voikaan niitä kaivata. 


Aidoilla ja rakastavilla kehuilla voi olla isokin vaikutus parisuhteen ilmapiiriin ja keskinäiseen kiintymykseen. Kehuminen on kuitenkin taito, joka vaatii harjoittelua - joiltain enemmän kuin toisilta. Yhtälailla kehujen vastaanottaminen voi olla vaikeaa, mutta sitäkin voi oppia. Me ihmiset emme ole täydellisiä, joten yksikään parisuhdekaan ei ole täydellinen. Mutta rakastamista voimme oppia. "True love is not something you fall in, but something you grow in."

2 kommenttia

  1. Hei,kirjoituksesi osui ja upposi täysin juuri minun tämänhetkisiin ajatuksiini, joiden kanssa olen kamppaillut. Oli ihana lukea tämä kirjoituksesi,joka avasi taas hieman lisää myös omia ajatuksiani❤ En voi kuin
    kiittää tästä kirjoituksesta. Ihanaa kevättä sinulle��

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos kommentista, se lämmitti mieltä! 💕 Sitä varten näitä kirjoitan, että joku muu voisi jollain tavalla hyötyä mun omista kokemuksista, ajatuksista ja kasvukivuista, koska uskon, että harvassa on se ihminen tai parisuhde, joka ei olisi haasteitakin kohdannut. Ihanaa loppuviikkoa sulle! ❤

    VastaaPoista