Alkuraskauden Oireet // Raskaus 2.0


Raskausoireet ovat aika kaksipiippuinen juttu. Yhtäältä ne helpottaa mieltä, sillä tunne siitä, että on raskaana vahvistuu. Mutta muuten olo voi olla aika tuskainen. Joulukuu ja tammikuun alku eivät olleet oireiden kannalta minulle mitään herkkua, vaan olo oli kaikkea muuta kuin hyvä. Oireeni ovat olleet aika samat kuin ekassa raskaudessani, joskin mielestäni voimakkaammat. Jotain uusiakin oireita on ollut. 

Pahoinvointi 

Kuten edellisessä raskauspostauksessa kerroin, minun ei tarvinnut kovinkaan kauan odotella raskausoireita, sillä ne alkoivat heti seuraavana aamuna. Aamupahoinvointi, welcome back! Alle vuorokausi positiivisen raskaustestituloksen saamisesta istuin bussissa viemässä poikaani puistohoitoon ja mietin koko matkan epätoivoisesti, että mihin oksennan, koska laatta lentää ja pian! Ei onneksi lentänyt - sillä kertaa. 

Raskauspahoinvointi on niin suhteellinen juttu. Joillain se tarkoittaa etovaa oloa, toiset oksentaa oikeasti 10 kertaa päivässä ja joutuvat tiputukseen. Ensimmäisessä raskaudessani oksensin muistaakseni kaksi kertaa, mutta nyt olen oksentanut huomattavasti useammin. Lisäksi huono olo on kestänyt vuorokauden ympäri ja jopa pahentunut iltaisin. Öisinkin on ollut huono olo. Olo on ollut koko ajan etova, ihan kuin olisi krapula tai kaamea matkapahoinvointi. Toimintakyky on siis ollut aika nollissa. 

Kerroinkin vanhassa blogissani mieleenpainuvan oksennustilanteen ekasta raskaudesta, kun syöksyin luentosalista invavessaan ja niin sanotusti laatoitin sen uudestaan - lattiasta kattoon, seinät ja peilit. Soitin mieheni apuun siivoamaan (opiskelimme yhdessä) ja hän katsoi järkyttyneenä, millaisen manaajaoksennuskohtauksen vaimo olikaan saanut. Tällä kertaa olin onneksi ulkona, kun vastaava tilanne sattui. Tälläkin kertaa pidätin oksennusta koko bussimatkan, jätin pojan puistoon hoitoon ja kävelin pari sataa metriä, kunnes aloin oksentamaan hullunlailla keskellä Turun urheilupuistoa. Onneksi vain yksi ihminen sattui kohdalleni. Raukkaparka teinijätkä kiersi kaukaa ja varmaan rukoili, etten tartuta tappavaa tautia häneen. "Olen raskaana!" olisin huutanut, jos oksentamiseltani olisin kyennyt. 

Oksentelu on lähinnä naurattanut poikaani, joka on muutaman kerran seissyt vieressä ja kikattanut, kun äidillä on pää pöntössä ja hän pitää outoja ääniä. Nyt onneksi alkaa pahin olla ohi. Vielä tulee satunnaisesti päiviä, että olen huonovointinen ja iltaisin minulle tulee vielä etova olo. Mutta kyllä se tästä!

Todella vahvat ruokamieliteot ja -ällötykset

Pahoinvointi aiheuttaa minulle sen, että pitää syödä koko ajan, jotta pysyy edes jotenkin tolpillaan. Vaan eipä ole hirveän helppoa, kun kaikki ruoka tuntuu ällöttävältä. Tässä raskaudessa oikeastaan kaikki, mitä normaalisti söisin, jäi pois ruokalistalta. Kahvi jäi taas itsestään pois heti alussa, eikä ole vieläkään tehnyt kupillista mieli. Voileipiä söin alussa paljon, mutta leipää ei saanut paahtaa, enkä halunnut itseni tekemiä voikkareita, vaan että joku muu (mies) kasaa sen minulle. Paahdetun ruisleivän haju ällöttää edelleen. 

Yleensä, kun olen jotain syönyt kerran en halua sitä sitten enää yhtään. Mielitekoihin on kuulunut mm. Mäkkärin hamppariateria, El Namin burrito, appelsiinit, mansikkasmoothie, ruusunmarja- ja mango-persikka-viilit, maustamaton viili, kirpeät karkit, raejuusto, vispipuuro, avocado-paistettu kananmuna-tomaatti-leipä, mansikat, mandariinit, kiivit, murot (ostin kolme erilaista pakettia, lopulta söin vaan yhden annoksen), popparit, perunarieskat, tacot, eksoottiset hedelmät, korvapuusti, pihvi, kermaperunat, bataattilohkot, wingsit. 

Sitten on tehnyt toki mieli kaikkea kiellettyä, mitä en ole itselleni sallinut: Buffalo mozzarella -pallo sellaisenaan, sushit, savukala, feta, silli ja uudet perunat, anjovis, salmiakki, lakritsi, Fresita. Niin, ja Citymarketin Caesar-salaatti katkaravuilla ja savulohella NAM! Viime raskaudessa himoitsin sitä yhtälailla ja haettiin sellainen minulle samalla, kun lähdettiin sairaalasta kotiin. 

Mitään ruokaan liittyvää freak outia ei ole tullut tällä kertaa - vielä - kuten ekalla kierroksella, kun mieheni maustoi jauhelihakastikkeen BBQ-kastikkeella. Itkin vuolaasti sitä virhettä. 

Rautainen maku suussa

Viime raskaudessa en kokenut rautaista makua suussa, vaikka olin siitä lukenut. Nyt olen siitä kärsinyt koko raskauden ja se vain lisää pahaa oloa entisestään! Olenkin koittanut imeskellä karkkeja ja pastilleja koko ajan. 

Järkyttävä, loputon väsymys

Siitä hetkestä, kun mies on tullut kotiin töistä, olen rojahtanut sohvalle ja ollut siinä lahnana melkeinpä siihen asti, että menemme nukkumaan. Iltaimetyksenkin olen hoitanut sohvalla, aiemmin imetin poikani hänen huoneessaan. Hänkin on nyt niin tottunut syömään iltamaidon sohvalla ja menemään sitten Isin kanssa nukkumaan, että ei enää suostu siihen, että imetän hänet hänen huoneessaan!

Hajuherkkyys

Siis ihmiset hyvät, rakkaat kanssamatkustajat julkisissa, voisitteko peseytyä? Älkääkä vetäkö sitä röökiä just ennen kun nousette bussiin. Ja teinitytöt PLIIS, vähempikin määrä yli-imelää hajuvettä riittää, ellette halua, että oksennan vahingossa päällenne! Kotona haiseva roskapussi tai vaipat kuvottaa ja haluan ne heti ulos. Hajut ovat todella haitanneet minua tässä raskaudessa ja viime raskaudessa en kyllä kokenut samaa sitten alkuunkaan.

Muut oireet

- Rintojen arkuus
- Päänsärky
- Pissahätä!
- Nivelten löystyminen
- Vatsalihasvihlaisut
- Lapsen kantaminen tuntuu epämiellyttävältä, en siedä painetta vatsalla.
- Vatsan toiminnan häiriöt (ummetus ei ole ongelma, enemmänkin sen vastakohta)
- Yläselässä ja rintakehällä näppyjä ja epäpuhtauksia
- Tunneherkkyys: Nyt vasta toisen kolmanneksen alkaessa olen tullut mielestäni vähän herkemmäksi. Huomasin sen siitä, kun tuttumme oli Voicessa, eivätkä tuolit kääntyneet hänelle. Mitä minä tein? Pillahdin itkuun. Nyyhkytin asiaa peiton alla sohvalla hetken, ennen kuin sain itseni koottua.
- Muistin pätkiminen
- Levottomat unet

Sellaista täällä tähän mennessä! Nyt on ollut niin monta raskausaiheista postausta putkeen, et seuraavaksi luvassa jotain muuta!

Ei kommentteja