Saanen esitellä: Keho-Hygge // Itse Rakas

Räntää tulee vaakatasossa eikä aurinkoa ole juuri näkynyt viikkoihin. Aamuisin väsyttää, päivisin väsyttää, iltaisin väsyttää. Veto on poissa, energiat on nollissa, takki on tyhjä. Töiden jälkeen tekisi mieli vaan mennä sänkyyn ja nukkua. Tai ainakin käpertyä sohvalle syömään herkkuja ja perua sen iltainen jumppavaraus tai juoksulenkki. 

Mutta eihän niin voi tehdä! Protestanttisen etiikan hengessä me ahkeroimme väsymystä vastaan. Kyllä suomalaisen pitää jaksaa! Hampaat irvessä sitä on Talvisodastakin selvitty, kyllä mä sen Body Pump rääkin kestän. 

Toisin on Tanskassa. Kuten mainitsin jo tässä postauksessa, hygge on viime viikkoina noussut otsikoihin myös Suomessa. Olemme ihaillen perehtyneet tanskalaisten tapaan elää vuoden pimeimpänä aikana. Toisin kuin niin moni suomalainen, joka suorittaa, raataa ja sinnittelee ovat tanskalaiset valinneet tyystin toisen linjan. Kun ulkona on synkkää he valitsevat rentoutua ja nautiskella. 

Me Naiset -lehden artikkeli sanoo näin: "Suomalaisittain hyggeilyä voisi luonnehtia lähinnä kotoiluksi. Tanskalaisten mukaan tärkeintä on kuitenkin lämmin tunne, jonka hygge saa syttymään ihmisen sisällä." Hyggeen kuuluu artikkelin mukaan myös läheisyyden luomisen taitoa; toveruutta, vieraanvaraisuutta ja tyytyväisyyttä. Olennaista on myös turvallisuuden tunne ja se, ettei ikävistä aiheista tarvitse puhua. Artikkeli lainaa hyggeen erikoistunutta tutkijaa, jonka mukaan tanskalaiset rakentavat hyggen avulla rintamaa nykymaailmaa vastaan. 

Aloinkin miettiä, että entäpä jos hyggessä piileekin salaisuus siihen, miten voisi suhtautua omaan kehoonsa - etenkin nyt vuoden pimeimpänä aikana? Saanen esitellä keho-hyggen! Keho-hygge on kotoilua omassa kehossa; sen arvostaminen, hoivaaminen ja helliminen. Olennaista on se, että keho ei ole vihollinen tai asia, jota pitää kontrolloida, vaan rakas ystävä. Keho-hyggen aikaansaama lämmin ja lempeä suhde omaan kehoon toimii suojana jatkuvia ulkonäkö- ja suoritusvaatimuksia vastaan.

Keho-hyggen tapoja: 

 Katso itseäsi peilistä rakastavasti, ihaillen ja armollisesti. Hymyile ja kuiskaa: "Sä, nainen, et oo yhtään hullumpi! Aika ihana, oikeastaan."

♥ Vatsamakkaroita? Ryppyjä? Selluliittia? Muutama talvikilo? Keho-Hyggessä ne unohtuvat! Katseesi on lempeä ja kosketuksesi hellä. Itseään ei tulisi mieleenkään soimata, kurittaa tai rankaista. 

 Nautiskele kaikilla aisteilla. Lasi viiniä ja vähän juustoja? Kyllä, keho ja mieli kiittää. Kunnon kuumat löylyt ja pulahdus mereen? Ahh. Hyvän musiikin kuunteleminen iltapäivällä samalla nukahtaen sohvalle - ehdottomasti. Keho-hyggessä nautit aisteistasi kokonaisvaltaisesti ja vapaasti. 

 Anna itsesi vain olla ja levätä hyvällä omallatunnolla silloin kun väsyttää. "Onks pakko jos ei jaksa?" Ei, ei todellakaan. Eikä siitä missään nimessä tunne huonoa omaatuntoa. Päinvastoin, on kiitollinen itselleen, kun kohtelee itseään niin hyvin. 

 Kun vietät aikaa ystäviesi kanssa, et missään tapauksessa hauku tai vähättele itseäsi tai ketään muuta, et aloita ainaista keskustelua laihdutuksesta, vatsamakkaroista tai muusta ikävästä. Ehdotat, että sanoisitte kaikki jotain hyvää itsestänne ja toisistanne. Otat vastaan kehut vähättelemättä ja kiittäen. Vaikka kaikki muut joisivat vain kahvia, tilaat itse juuri sitä, mitä mieli tekee -häpeilemättä, selittelemättä, syyllistymättä. 

 Relaa syömisen suhteen. Etenkin näin talvella on vain luonnollista, että kehoon tulee vähän pehmeyttä eristämään talven kylmää viimaa vastaan. Unohda kalorit, kuurit, lakot ja dieetit. Nautiskele, aisti ja rentoudu. Syö hitaasti ja pitkään, etenkin viikonloppuaamuisin. Ja hei, syömistä ei tarvitse koskaan ansaita tai kompensoida liikunnalla. 

 Liiku omaksi iloksi. Valitse sellaisia tapoja liikkua, joista nautit. Kävely ja juttelu ystävättären kanssa, hyötyliikunta, jumppa, tanssiminen, jooga, uinti. Pidät lepopäiviä, osaat rentoutua. Liikunta ei ole pakko, se ei ole yksi suoritettavista asioista. Voit liikkua ilman, että mittaat sitä ja sen hyötyjä jatkuvasti. Jos et jaksa tai halua, niin et pode siitä morkkista. Liikkuminen on yksi mukava asia, jota voit tehdä upealla kehollasi. 

 Hoida ja helli ihanaa kehoasi. Kosteuttava kasvonaamio, jalkahoidot, ihokuorinnat, pitkät suihkut ja koko kropan rasvaaminen. Tee sitä, mikä tuntuu hyvältä. 

 Nauti aistillisuudesta ja seksuaalisuudesta. Ihaile itseäsi ja ihaile puolisoasi. Koskettakaa toisianne, nauttikaa toisistanne. Pue päälle kauniit alusvaatteet. Kun kaikki energia ei mene suorittamiseen ja oma keho tuntuu ihanalta, on erinomaiset valmiudet jopa heiluttaa peittoa. Ja tämähän olisi hyvä, sillä suomalaisissa avioliitoissa harrastetaan ennätyksellinen vähän seksiä.


Olet ehkä kritisoinut ja arvostellut itseäsi tai kehoasi jollain tavalla VUOSIA. Miten hyvin se on toiminut? Onko se muuttanut sinua parempaan suuntaan ja lisännyt tyytyväisyyttä itseesi? Jospa nyt olisikin aika kokeilla vähän toisenlaista tapaa olla omassa kehossa. Kokeilepa keho-hyggeä - hyvä olo on taattu!

P.S. Oletko uusi? Voit seurata blogia myös Facebookissa ja Instagramissa! :)

Ei kommentteja